Ableton - problem z frazami, bitowaniem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Tomasznanus
Ableton - problem z frazami, bitowaniem

Post autor: Tomasznanus » wtorek 04 paź 2011, 22:39

Witam wszystkich, mam nadzieje ze ktoś ma troche wiecej wiedzy niż ja i pomoze rozwiązać problem.

Ostatnio szukałem skrótu klawiszowego do pianorola zeby przeskakiwać o oktawę w górę lub w dół,użwajac klawiszy ctrl lub alt + coś tam. Przez przypadek zrobiłem tak ze,ableton w session viev nie frazuje mi ścieżek jeśli zaczynam je odtwarzać osobno bądź jedna po drógiej.

Co mam na mysli np. zobiłem sobie grupę 2 ścieżek,jeśli klikam na play w grupie, startują równo i wszystko sie zgadza ,jeśli zatrzymam jeden kanał-slajd w grupie i nacisnę play zeby wystartowac ten sam slajd jeszcze raz,ableton startuje automatycznie,odrazu,bez uwagi na frazę i bit.  Dzieki temu wszystko  brzmi jak jeden wielki chaos jakby wszystko wystartowało z innego cue....meczący jest przymus za każdym razem startowania wszystkich slajdów zamiast jednego który własnie stworzyłem. problem jest podobny do przesłuchiwania próbek sampli z użyciem funkcji RAW lub bez,bez ableton wpasowuje się w tempo i z zachiwaniem frazy ,a z RAW odtwarza automatycznie jaknajszybciej.

Szukałem w manualu ale cieżko znajśc informacje mniej ogólne, mam nadzieje ze mieliście kiedyś podobny problem , badź wiecie jak go rozwiązać ,w najgorszym wypadku zainstaluje od nowa i bedzie grało,ale to ostatecznosć.

Pozdrawiam

[addsig]

richtig

Re: Ableton - problem z frazami, bitowaniem

Post autor: richtig » wtorek 04 paź 2011, 22:47

Zapewne masz wyłączoną globalną kwantyzację odpalania klipów, możesz to zmienić w odpowiednim okienku trochę na prawo od paska transportu (tam gdzie play, stop itd). Ewentualnie wyłączyłeś sobie ją przez przypadek na wszystkich poszczególnych klipach, ale nie sądzę :)
www.myspace.com/pchelki

Tomasznanus

Re: Ableton - problem z frazami, bitowaniem

Post autor: Tomasznanus » wtorek 04 paź 2011, 22:54

Działa

Jesteś Mistrzem ! 

Kilka razy tam byłem ale nie pomyślałem zeby to pozmieniać i ze to moze być to,taka prościzna a sie wyłożyłem...

Pozdrawiam i dzieki wielkie !

[addsig]

ODPOWIEDZ