Witam
Nie jestem na bierząco jeśli chodzi o sprzęt, którym będę mógł robić to o co mi chodzi.
Potrzebuję jakiegoś czegoś do robienia loopów. Dokładnie to chodzi o przeniesienie utworów zrobionych w DAWie na występy na żywo, bez zatrudniania całego zespołu i wspólne dżemy na których każdy z nas gra na kilku instrumentach i potrzebny jest jakiś sprzęt który pozwoli nagrywać i zapętlać frazy bez przerywania utworu.
Innymi słowy grać na żywo całe kawałki używając wiecej instrumentów niż jest muzyków.
Grać bit później zapętlać go i przechodzić na bas, zapetlać i wchodzić na klawisze itd., tak by nie było w tym żadnej pauzy. Poźniej, wyłączyć pętle i dograć inne frazy i mieć kontrolę nad uworem.
Jest wiele sprzętów które mogą płynnie robić loopy, ale przeważnie nie mają zbyt wiele wejść, a w tym przypadku w grę wchodzi perka; sampler; bas; syntezator, gitara; klawisze; kilka majków na wokale, dęciaki i przeszkadzajki; znowu klawisze i gramofony.
Nie biorę pod uwagę opcji z wpięciem wszystkiego do mixera i puszczeniem tego w jakiś sprzęt który loopuje a ma jedno wejście, bo chciał bym to robić tak że np. 3 osoby nagrywają jednocześnie i to się zapisuje jako 3 loopy na 3 ścieżkach a przez mixer to by był loop z trzech instrumentów na jednej ścieżce i wtedy nie mogę sobie z tego wywłączyć jednego instrumentu, tylko całość. Wolę w mixer wpiąć tylko majki, albo inne rzeczy, które mogą być razem na jednej ścieżce, ale nie wszystko.
Ważne też jest dla mnie też żeby włączanie i wyłączanie zaloopowanych ścieżek(nawet kilku jednocześnie), było szybkie i proste - żeby nie trzeba było grzebać w opcjach.
No i wiadomo, jakieś FXy EQ na każdy kanał itp.
Czy ktoś z Was może zasugerować mi jakąś cudowną paraturę, która sprostała by tym wymaganiom?
Kupuję teraz zoom'a r16, jako rejestrator wielościeżkowy, ale wiem że on też loopuje, tylko nie wiem jak to dokładnie tam wygląda. Czy ktoś z Was orientuje się czy zoom by dał radę? (jeśli chodzi o ilość wejść to 8 starczy)