Czy Pro Tools ...

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:
Re: Czy Pro Tools ...

Post autor: Groover » piątek 28 lis 2003, 20:51

Z drugiej strony Cubase idzie mocno w kierunku Audio i bardzo szybko dogania o ile nie przegonił możliwości Pro-Toolsa . W serii SX/SL widać jak bardzo wiele elementów zostało zaczerpnięte wręcz zapożyczone właśnie z systemów Pro-Tools

## no nie wiem... Prędzej Logic, ewentualnie Nuendo dogania PT, niż Cubase...

Poza tym kwestia wyboru PT to przede wszystkim problem kompatybilności - pomiędzy studiami. Dlatego też powstał PT LE, żeby umożliwić studiom projektowym wymianę sesji ze studiami z prawdziwego zdarzenia.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

WG

Post autor: WG » piątek 28 lis 2003, 21:45

...Z drugiej strony Cubase idzie mocno w kierunku Audio i bardzo szybko dogania o ile nie przegonił możliwości Pro-Toolsa . W serii SX/SL widać jak bardzo wiele elementów zostało zaczerpnięte wręcz zapożyczone właśnie z systemów Pro-Tools

## no nie wiem... Prędzej Logic, ewentualnie Nuendo dogania PT, niż Cubase...

Faktycznie bardziej powinienem tu wspomnieć o Nuendo no ale cenowo to już poza Digi001. Bardziej możnaby tu rozważać wybór Digi002 czy Nuendo. Mayewsky rozważa pomiędzy Cubase a Digi001, więc stąd moje spostrzeżenia może akurat pomocne w jego wyborze. Przede wszystkim musi sobie odpowiedzieć na pytanie co tak naprawdę i do czego ma mu służyć to oprogramowanie, może w ten sposób będzie łatwiej dokonać wyboru.

Jedno jest pewne na obydwu programach (środowiskach) można tworzyć świetną muzę.

A tak po za tym to chciałem zaznaczyć, że ja zauważam sporo elementów wspólnych z Pro-Tools co mnie nie zaskakuje bo dobre rozwiązania zawsze się przyjmują. Historię Cubase z ciekawością śledzę od Atari ST.

Nie wiem jak w Logicu. Ta platforma jest mi niestety jeszcze obca odkąd przeniosła się na Mac. Ja na razie zostaję przy PC (planuję przesiadkę na Mac'a ale jeszcze nie teraz - kasa). A tak po za tym to lubię wyzwania. W przypadku PC ich nie brakuje

.. Poza tym kwestia wyboru PT to przede wszystkim problem kompatybilności - pomiędzy studiami. Dlatego też powstał PT LE, żeby umożliwić studiom projektowym wymianę sesji ze studiami z prawdziwego zdarzenia.

To fakt.

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » piątek 28 lis 2003, 22:04

Faktycznie bardziej powinienem tu wspomnieć o Nuendo no ale cenowo to już poza Digi001. Bardziej możnaby tu rozważać wybór Digi002 czy Nuendo. Mayewsky rozważa pomiędzy Cubase a Digi001, więc stąd moje spostrzeżenia może akurat pomocne w jego wyborze. Przede wszystkim musi sobie odpowiedzieć na pytanie co tak naprawdę i do czego ma mu służyć to oprogramowanie, może w ten sposób będzie łatwiej dokonać wyboru.

Mayewsky sobie odpowiedział na pytanie już dawno :)

Powiem tak. Gdybym miał kupe kachy to może bym się targnął na Delta 1010 + Cubase SX 2.0. Widziałem jak chodzi i to i to, choć nie razem.

Z racji jednak, ze kesz jest dośc ograniczony, a Digi 001 + soft Pro Tools jest dedykowany dla siebie to daje mi większe szanse na sprawne działanie. Pozatym przerzucanie materiału pomiędzy studiami nagrań także idzie w kierunku "lepszości" Pro Toolsa.

Z midi pracuje .... no pracuje, ale nie na tyle iz bym musiał system opierać o midi. Bardziej mi zależy naaudio, obróbce itp.

Pozatym, co tu się oszukiwać - weźcie znajdzcie mi taki sprzęt w takiej klasie za 350-400 dolarów i to z dobrym - co by nie mówić - softem.
Mayewsky

(GG - 4039365)

WG

Post autor: WG » piątek 28 lis 2003, 22:11

Mayewsky sobie odpowiedział na pytanie już dawno :)

Z racji jednak, ze kesz jest dośc ograniczony, a Digi 001 + soft Pro Tools jest dedykowany dla siebie to daje mi większe szanse na sprawne działanie.

Też tak sądzę.

Z midi pracuje .... no pracuje, ale nie na tyle iz bym musiał system opierać o midi. Bardziej mi zależy naaudio, obróbce itp.

Jeżeli audio no to sprawa jasna. Z resztą Pro-Tools też ma midi, więc nie ma o co kruszyć kopii

Pozatym, co tu się oszukiwać - weźcie znajdzcie mi taki sprzęt w takiej klasie za 350-400 dolarów i to z dobrym - co by nie mówić - softem....

Właśnie miałem o tym wspomnieć. Argument chyba najważniejszy.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 28 lis 2003, 22:32

Czy waszym zdaniem oprogramowanie Pro Tools ma sens bez Mac'a i tego całego sprzętu, a tylko na PC z np. Delta 1010 tu dzież inną kartą, choćby nawet Sb Live !

Chodzi mi o to, ze jezeli się nie ma osprzętu do Pro Toolsa to czy jest sens przerzucać się na niego z Cubase SX działającego na "typowych" kartach ?...

No wiec widzi mi sie, ze zadales takie pytania, ale nie o odpowiedz na te pytania chodzilo

Jezeli jednak przypadkiem tak, to odpowiadam po raz kolejny: Pro-Tools dziala tylko ze sprzetem Digidesign, pomijajac Pro-Tools Free, o ktorym tu nie mowimy, bo to inna bajka. Czyli jezeli nie ma sie osprzetu do Pro-Toolsa to... nie ma sie Pro-Toolsa i juz.

Obecnie dostepne interfejsy dzialajace z PT LE (bo jak rozumiem o tym mowimy) to: Audiomedia III (uwaga - v. 6.1.1 ma byc ostatnia, ktora dziala z ta karta, i tak dlugo to trwalo, ale kate mozna kupic calkiem tanio), digi001 (nie produkowany), digi 002 i 002 rack oraz M-box. Jezeli porzadnie zbudujesz komputer, to 001 z pewnoscia pozwoli na spokojna i stabilna prace. Jedyna wada jest ograniczenie ilosci sladow do 32, choc mozna liczyc, ze w przyszlosci digi ugnie sie pod presja i zwiekszy to do chocby 48 - pamietajmy, ze Pro-Tools LE zaczynal od 24 sladow, 32 jest od niedawna. Jest to (to i inne) ograniczenie majace na celu zmniejszenie konkurecyjnosci systemow LE w stosunku do systemow TDM, bo w wielu nawet superprofesjonalnych przypadkach ponad dziesieciokrotnie tanszy LE spokojnie by wystarczyl i nie wynika z braku umiejetnosci programistow albo z ograniczen technicznych, tylko z czystego marketingu.

Praca z systemem Pro-Tools jest przyjemnoscia, aczkolwiek filozofia calego systemu jest calkiem inna niz klasycznych programow sekwencerowych. Pro-Tools to jest "tasma" zsynchronizowana z sekwencerem a Cubase&CO to sam sekwencer - bez ograniczen wynikajacych z klopotow ze zmiana predkosci, ale za to z innymi "klopotami".

Ufff... cos jeszcze?

Awatar użytkownika
Mayewsky
Kontakt:

Post autor: Mayewsky » niedziela 30 lis 2003, 16:11

No wiec widzi mi sie, ze zadales takie pytania, ale nie o odpowiedz na te pytania chodzilo

POczątkowo o takie pytanie chodziło, gdyż - może to wstyd, anie wiem - ale nie wiedziałem, ze PT chodzi tylko z dedykowanym sprzętem. Teraz już wiem, więc i pytania nieco się przsunęły :)

Ufff... cos jeszcze?...

Chiba ni :)

Dzięki
Mayewsky

(GG - 4039365)

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 30 lis 2003, 16:40

Dzięki...

Prosze bardzo. Pytania to sie zaczna, jak go w koncu dostaniesz

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » niedziela 30 lis 2003, 17:38

Ja zdecydowanie brałbym Cubase + karta. Jako wiecznie niezadowolony i poszukujący wolę taką mniej ograniczoną w możliwościach platformę. Co do lepszości działania dedykowanego sprzętu to wcale nie musi to być takie oczywiste. Cały czas pojawia się wątek ceny - dlaczego więc nie Cubase SL ? Po co Ci SX tauzena droższy ? Jeśli będziesz chciał zmieniać kartę bo ta ci nie spasuje albo wyjdzie nowy model w super cenie to zmienisz kartę a nie swoje przyzwyczajenia i doświadczenia związane z pracą w danym środowisku. Systemy ekskluzywne mają swoje ograniczenia podczas gdy niezależne sekwencero - edytoro - itd. kombajny idą w stronę maksymalnej otwartości i uniwersalności. Pamiętaj - nie wiesz czego będziesz potrzebował za rok.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 30 lis 2003, 19:17

Ja zdecydowanie brałbym Cubase + karta.

Ale jak rozumiem w tym przypadku decyzja juz zapadla...

ODPOWIEDZ