SE 2200A - problem z sybilantami

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: SE 2200A - problem z sybilantami

Post autor: DJOZD » wtorek 20 wrz 2011, 16:40

Na podstawie przykładowych scieżek.

Deeser ustawiony po pompresji i po korekcji na poziomie 8,7khz i progu poniżej 20db.

Drugi deeser można lekko dla kontroli pasma  ok 12khz, ale próg grubo poniżej 20db. Można korektorem podbić lekko pasmo w okolicach 4,5khz oraz 10khz dla dodania prezencji. Deeser zetnie sybilanty a zostawi reszte. Powinno brzmieć duzo lepiej. Wyciąć wszytsko poniżej 70hz-80hz.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 20 wrz 2011, 16:46

Nie wiem, chcialo mi sie  wykonac przykład: http://www.speedyshare.com/files/30399534/proka.mp3

To jest efekt zastosowania moim wskazówek. Kompresja być może zupełnie nie odpowiednia i przewalona w kontekście nie istniejącego podkładu muzycznego, ale o to właśnie chodziło, żeby pokazać że nawet przekopresowany ślad da sie skontrolować.

Kombinuj,. ucz sie, dasz rade

skillz

Post autor: skillz » wtorek 20 wrz 2011, 19:06

Powiem, że podoba mi się całkiem ten przykład. Dużo lepiej wyszedł niż to co ja kombinowałem z tym wokalem. Dzięki za wszystkie odpowiedzi, spróbuję zastosować radę o pełnopasmowym i radę o ustawieniu kilku z tymi ustawieniami, o których mowa odnośnie przykładu, powiedzieć wokaliście żeby mniej syczał i zobaczymy co z tego wyjdzie. Może obędzie się bez krzyczenia na ludzi, którzy mi sprzedali mikrofon.

skillz

Post autor: skillz » wtorek 20 wrz 2011, 19:07

Oczywiście nie zapomnę powiedzieć jak mi idzie, bo zapewne kilka pytań się jeszcze zaraz pojawi jak zacznę od nowa walczyć z tematem.

Awatar użytkownika
ZgibniewZiobor

Post autor: ZgibniewZiobor » wtorek 04 paź 2011, 08:36

Oktava 319 ...najlepiej full modded :) jest cudna!

hubertous

Post autor: hubertous » środa 09 lis 2011, 23:11

Sam miałem podobny problem na Avantone CV-12 na początku. Okazało się, że nieumiejętnie posługiwałem się de-esserem i kompresją:)  Nie każdy kompresor i nie każdy de-esser będzie pasował do każdego mikrofonu, głosu, nagrania. Ja tego nie rozumiałem, musiałem sam się przekonać metodą prób i błędów. Obecnie najlepsze combo na sybilanty dla mnie (pracując na Sonarze X1) to de-esser z vocal strip (tutaj jest bardzo łatwo i skutecznie wyeliminować podstawowe problemy z eskami)+de-esser z vintage channel (po odpowiednim ustawieniu częstotliwości udaje się wyeliminować wszystkie problemy). Jak łatwo zauważyc, są to VST dołączone do programu. Nie zdarzyło się ani razu, by ta kombinacja nie dała rady zarówno w przypadku męskich jak i damskich wokali. Co do kompresji trzeba samemu wypróbować różnych wtyczek, często te darmowe lub dołączone do DAW okazują się brzmieć naprawdę dobrze w kontekście całego mixu:)

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
gft.

Post autor: gft. » niedziela 13 lis 2011, 12:29

Hej, widzę że znalazłeś juz odpowiedź na swój problem, i choć nie mogłem posłuchać próbek bo juz nie działają, ale postanowiłem się wypowiedzieć jako że pracuję na tym mikrofonie od kilku lat i nagrywałem wielu różnych mc.

Niestety ale odpowiedź będzie prosta, ten mikrofon ma taką właśnie charakterystykę.

Jasny wokal na tym majku się nie sprawdzi i często gęsto trzeba stosować intensywna korektę lub poprostu zastosować innego mica.

Ja sam do swoich zastosowań używam Audiotechniki AT2020, który został uznany (nie pamiętam przez jakie czasopismo) za idealny, budżetowy mikrofon do rapowania.

Oczywiście to tylko moja opinia, a powyższy tekst nie stanowi oferty handlowej, hihi

Pozdro

ODPOWIEDZ