E-mu Proteus 2000 - OS v. 2.26

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
lakiernik
E-mu Proteus 2000 - OS v. 2.26

Post autor: lakiernik » wtorek 20 wrz 2011, 09:53

Hej!

Mam problem. Zakupiłem sobie moduł E-mu Proteus 2000 i chciałbym upgradować go do v2.26 bo daje ten OS dużo większe możliwości, a w moim jest jeden z poczatkowych czyli v1.11. Spędziłem mase czasu na Google w poszukiwaniu v2.26 i niestety nic. Było kilka miejsc gdzie już witałem się z gaską, ale niestety albo linki do ostatecznego downloadu nie działały albo jakieś były przestarzałe...Może ktoś tutaj zna jakies tajemne miejsce gdzie ten sytem można zassać albo jakiś posiadacz modułów E-mu ma go w swoich zasobach? Help :)

[addsig]
Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Andyeis

Re: E-mu Proteus 2000 - OS v. 2.26

Post autor: Andyeis » wtorek 20 wrz 2011, 11:12

...
Hej!

Mam problem. Zakupiłem sobie moduł E-mu Proteus 2000 i chciałbym upgradować go do v2.26 bo daje ten OS dużo większe możliwości, a w moim jest jeden z poczatkowych czyli v1.11. Spędziłem mase czasu na Google w poszukiwaniu v2.26 i niestety nic. Było kilka miejsc gdzie już witałem się z gaską, ale niestety albo linki do ostatecznego downloadu nie działały albo jakieś były przestarzałe...Może ktoś tutaj zna jakies tajemne miejsce gdzie ten sytem można zassać albo jakiś posiadacz modułów E-mu ma go w swoich zasobach? Help :) ...

Czy nie jest tak źe trzeba zmienić kość w module ?

Z tego co pamiętam łładowałem jakieś ugprade do mojego Proteusa ale to była wersja v1. cośtam cośtam

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 20 wrz 2011, 11:21

Czy nie jest tak źe trzeba zmienić kość w module ?

Z tego co pamiętam łładowałem jakieś ugprade do mojego Proteusa ale to była wersja v1. cośtam cośtam

...

To znaczy, kości się zmienia jak chcemy rozbudować moduł o nowe barwy. Natomiast ja chcę zinstalować OS, który dodaje wiele różnorakich funkcjonalności (np. nowe filtry, przebiegi LFO, bardziej rozbudowane midi i ogólnie mniej wszelakich bug'ów

Only Hardware System: Elektrony: Machinedrum UW, Monomachine, Octatrack, AnalogFour, DSI Tempest, Korg MS-20 Mini,Yamaha Tenori-on, Waldorf Blofeld, E-mu MP-7, Korg ER-1, Eventide Space, Alesis Bitrman

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 20 wrz 2011, 11:50

Miałem Proteusa 2000. Moim zdaniem daj sobie spokój z modułem, tylko kup software (są niedrogie), skoro konecznie chcesz wykorzystywać presety E-mu, ale moja rada jest taka: daj sobie spokój z Proteusem. Kiedyś to było coś, ale teraz to już niekoniecznie :) Znam niejeden tani soft, który bije go na głowę pod każdym względem, ale oczywiście zrobisz tak, jak sam uważasz.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Andyeis

Post autor: Andyeis » wtorek 20 wrz 2011, 11:55

...

Czy nie jest tak źe trzeba zmienić kość w module ? Z tego co pamiętam łładowałem jakieś ugprade do mojego Proteusa ale to była wersja v1. cośtam cośtam  ...
 To znaczy, kości się zmienia jak chcemy rozbudować moduł o nowe barwy. Natomiast ja chcę zinstalować OS, który dodaje wiele różnorakich funkcjonalności (np. nowe filtry, przebiegi LFO, bardziej rozbudowane midi i ogólnie mniej wszelakich bug'ów

...

Miałem Proteusa przez kilka lat I wtedy byłem na bieźaco z updatami
Pamięam ze przeładowanie nowej wersji systemu poprawiło synchronizację barw do zegara midi
I to wszystko na pewno ie doszły nowe Z-plane

Jest nowy edytor Sound Quest wersja demo umożliwia pobranie modułów instrumentów i załadowanie do edycji
z ich strony Może to jest jakiś trop

W googlarkę wpisuj ' E-mu P2K " wuświetl się więcej stron z proteusem 2000

Andyeis

Post autor: Andyeis » wtorek 20 wrz 2011, 12:00

Miałem Proteusa przez kilka lat I wtedy byłem na bieźaco z updatami
Pamięam ze przeładowanie nowej wersji systemu poprawiło synchronizację barw do zegara midi
I to wszystko na pewno ie doszły nowe Z-plane

Jest nowy edytor Sound Quest wersja demo umożliwia pobranie modułów instrumentów i załadowanie do edycji
z ich strony Może to jest jakiś trop

W googlarkę wpisuj ' E-mu P2K " wuświetl się więcej stron z proteusem 2000
...

O nawet tutaj jest tylko v 1.4

http://tonemodule.web.fc2.com/p2k/P2kOSup.htm

Awatar użytkownika
lakiernik

Post autor: lakiernik » wtorek 20 wrz 2011, 13:02

...
Miałem Proteusa 2000. Moim zdaniem daj sobie spokój z modułem, tylko kup software (są niedrogie), skoro konecznie chcesz wykorzystywać presety E-mu, ale moja rada jest taka: daj sobie spokój z Proteusem. Kiedyś to było coś, ale teraz to już niekoniecznie :) Znam niejeden tani soft, który bije go na głowę pod każdym względem, ale oczywiście zrobisz tak, jak sam uważasz.
...

Proteus 2K jest właściwie tylko budą dla kości World Expeditions (etniczna) która jest świetna, a jej brzmienia syntetyzowane przez architekturę zaimplementowaną w tych leciwych modułach nabierają dodatkowego blasku, to po pierwsze :) Po drugie kompletnie zrezygnowałem z wykorzystywania komputerów  do tworzenia i grania muzyki, a więc tutaj jestem zdany na łaskę lub nie łaskę rozwiązań hardware'owych. Chyba będę musiał poszukać na zagranicznych forach jakiś niedobitków używających te moduły...

No i jeszcze będę grzebał wpisując frazę "E-mu P2K".

Dzięki chłopaki za zainteresowanie i pomoc! :)

Andyeis

Post autor: Andyeis » wtorek 20 wrz 2011, 13:45

Wszystkie kości pasujące do samplerów i modułóww e-mu maja swoje odpowiedniki na płytkach
fabrycznych e-mu Nazywa się to chyba Planet Earth
Emulator X2 jest jednym z niewielu przykładów gdzie soft ma przewagę nad sprzętem są tam wszystlkie Z-plane

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 wrz 2011, 13:46

... Chyba będę musiał poszukać na zagranicznych forach jakiś niedobitków używających te moduły...

A Jan Eidtmann wciąż rozwija swój świetny darmowy edytor prodatum dla Proteus 2000 . Może napisz do niego?
Mojego Proteusa 2K z v.2.24 ledwie już pamiętam. Przy tym bardzo, baaardzo teraz żałuję, że go sprzedałem.
Słyszałem (nie sprawdzałem, bo nie miałem już na czym), że v. 2.26 miała kłopot z zegarem MIDI.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 20 wrz 2011, 14:16

P.S.
Ciekawe doświadczenia z update OS:
- Emu Proteus 2000 OS Update procedure v1.03 ver 2.26;
- Tips For Updating P2K OS Using E-Loader 1.1.

Z powyższych wynika, że problemem jest prędkość transmisji danych - im gorzej, tym lepiej(!)
I jak sobie teraz powoli przypominam własne zmagania, to wszystko by się zgadzało.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ