KRK ROKIT8 G2

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Kyle
Re: KRK ROKIT8 G2

Post autor: Kyle » poniedziałek 19 wrz 2011, 12:17

Ten monitor to mi się wydaje bardzo wysoko (głowa zadarta nieustannie do góry przy pracy nie wróży dobrze na kręgi szyjne).

MEGafon

Post autor: MEGafon » poniedziałek 19 wrz 2011, 12:34

IMVHO ten stolik jest bez sensu. Nie dość, że nie rozwiąże problemu zbyt bliskiego odsłuchu tak dużych monitorów to na dodatek ma jakieś bezsensowne obrotowe podstawki. Po co? Żeby monitory się bujały jak podstawki się rozklekotają pod 15 kg ciężaru? Po co w ogóle obrotowe podstawki? Przecież monitory ustawia się raz i więcej nimi nie kręci. I czy KRK RP8 ustawione na tych podstawkach będą na właściwej wysokości? (której tutaj nie można zmienić)

Drugi punkt krytki - wysokość na jakiej stoi monitor LCD. Myślę, że po niecałej godzinie Twój kark jasno i wyraźnie powie Ci, że tak sie nie da. Przecież będziesz musiał cały czas zadzierać głowę. Miałem kiedyś nieprzyjemność posiedzieć przy czymś takim - nigdy więcej! Koszmar^3.

Trzecia sprawa to obie klawiatury - wiem, że fajnie mieć obie przed sobą, ale wtedy albo jedna albo druga jest na odpowiedniej (wygodnej) wysokości.

Po czwarte - ten stolik wydaje się być mały. Wnioskuję, że 1560 mm to szerokość, ale chyba jak stolik jeszcze jest w kartonie (albo cwaniaczki mierzyli od skrajnych punków tych ruchomych podstawek, jeszcze pewnie na dodatek tak obróconych, żeby wymiar byl jak największy). Oszacuj sam: dwie wnęki 19" + cztery deski to ok. jeden metr. W środku mała wnęka. Ile może mieć? 25 cm? Jak oni chcą osiągnąć 1.56 m? Zrób sam sobie przysługę i kopnij się do pierwszego lepszego meblowego i obcykaj jak wygląda stolik o szer. ok. 1.2m. Przerazisz się.

Na dzień dzisiejszy pewnie jesteś zdania, że to wystraczy, ale pomyśl przyszłościowo. Nie warto wywalić tysiaka w błoto. Jaką mam propozycję? Kup sobie zwykłe duże biurko min. 1.6 m x 0.8 m a na monitory stalowe i stabilne stojaki z możliwośćią ustawienia wysokości.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 wrz 2011, 12:40

Problemem takich biurek jest ta wysuwana półka - będzie się zawadzać kolanami

Problem numer dwa to klawiatura zbyt wysoko - jesli ktos robi coś więcej korzystając z klawiatury komputera to będzie nie za wygodnie

Problem kolejny to podstawki pod odsłuch - czy one są ruchome?jesli tak to jak to jest wykonane?nie ma nic gorszego niż "brzęczące" meble od wibracji

Kolejny problem to własnie ta wysuwana półeczka - postawienie na tym cięższych klawiszy spowoduje jej rozwalenie w ciągu pół roku - niestety ale montaż tych szyn jest dośc słaby jak i marna wytrzymałośc płyty wiórowej.Już to przerabiałem.

Oczywiście lekka klawiatura sterująca da radę ale już jakis syntezator jest zdecydowanie zbyt ciężki.

To takich parę szczegółów - nie chcę cię zniechęcać :)

MEGafon

Post autor: MEGafon » poniedziałek 19 wrz 2011, 13:15

Problem kolejny to podstawki pod odsłuch - czy one są ruchome?

Tak. W tekście aukcji pisze: "obracalne półki na głośniki studyjne".
Mam wrażenie, że człowiek który projektował ten stolik studio zna jedynie z opowiadań - nawet nie ze zdjęcia.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 19 wrz 2011, 14:18

Koledzy dobrze piszą nie inwestuj w takie cuda. Zrób jak ja i wymierz sobie biurko a potem daj do stolarza aby Ci zrobił dokładnie tak jak chcesz. Nie mów jakie przeznaczenie to wcale tak dużo nie weźmie!

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 19 wrz 2011, 23:17

Ja robiłem zwykłe biurko - w firmie(dacter) pocięli mi płyty na wymiar a blat kleili z dwóch i oklejali...biurko wyniosło mnie jakieś 600 pln(klejenie i oklejanie blatu 140x80cm kosztowało koło 250pln z płytami - dwie sklejone) z materiałami śrubami i prowadnicami do szuflad.

Ja ze swojej strony musiałem wszystko powiercic okleic krawędzie(oprócz klejonego blatu) i zmontować

Troszkę pracy i mam cos czego na rynku nie dostane a na zamówienie napewno 3 razy tyle będzie kosztować

Zaprojektowac to nie problem - powymierzać z głowa i gotowe

Przy tym patrze na szerokośc - ponad 150cm....ten blacik pod klawisz nie da rady nawet na płycie 18mm - zwyczajnie sie wygnie a jak nocniej się zagra to jest szansa ze peknie albo wyrwą sie prowadnice

pomijam tragicznie małą ilośc miejsca na sprzęt w racku(nie kazdy jest płytki a jeszcze wtyki i kable) oraz jeszcze mniej przed sprzętem(to już bardzo niewygodne)

No ale coś za coś :)

Plus jeszcze jeden - akurat w pokoju zmieniałem wszystkie meble - wszystko zaprojektowałem pod wymiary jakie chcę widzieć tak by wszystko było rozplanowane jak najlepiej.

Jednym słowem komleksowe wyposażenie pokoju mieszkalnego :)

wyszło taniej od kupna byle czego o dobre 1000 pln(te byle co to byłby spory kompromis) - fakt roboty na dwa tygodnie(nie codziennie oczywiście ze względu na pracę)

Tak jak kolega POLECAM usiąść pomysleć pomierzyc dla własnej wygody wysokości szerokości długości i udać się z projektem do fachowca albo zrobic jak ja i zmontować samemu - to banał

i jaka satysfakcja :)

Awatar użytkownika
Tadziuxxx

Post autor: Tadziuxxx » wtorek 20 wrz 2011, 14:27

Hmmm nom to mnie forumowicze oświecili:P Dzięki za rady, przemyśle jeszcze to wszystko i jaśli kiedyś coś z tego wyjdzie to dam znać na forum o efektach:)

Yamaha PSR-E413, KRK G2 Rp8, Lexicon LAMBDA, MXL 990, SHURE PG58, PC:
www.tadziuuu.pl
http://www.youtube.com/user/xxxTadziuxxx?feature=mhee

ODPOWIEDZ