BTW, gdzie można pobrać te skórki, np. mi osobiście zależy, aby upodobnić wygląd do PT.
Jak to zrobić?
BTW, gdzie można pobrać te skórki, np. mi osobiście zależy, aby upodobnić wygląd do PT.
Jak to zrobić?
Nie, no super . Działa.
Reaper to potęga...
Dzięki
Drogi MEGafonie!
W drugim twoim poście w tym wątku nieprowokowany sprowadziłeś użytkowników Reaper'a do małolatów, amatorów i domowych "dłubaczy"
"...Tym bardziej, ze sa na rynku calkiem dojrzale DAW gdzie mozna pracowac szybko i wygodnie, np. Pro Tools. Co innego jak sie ma parenascie lat i fuuuuuul czasu na zabawe z komputerem, albo robi to amatorsko a co innego jak komputer/soft jest narzedziem do pracy i od lat jest zintegrowany w srodowisku studia. Przesiadka na Reapera w tych kregach...? Nie sadze. IMHO to jest ciagle DAW dla domowych "dlubaczy" i jego najwiekszym atutem jest cena. ... ",
i masz pretensje, że ktoś Ci odpowiedział. Sam wywołałeś ludzi do tablicy, a teraz sie dąsasz :). Proszę jedynie o troszkę obiektywizmu.
Pozdrawiam
...My nie chcemy abyś się tłumaczył - liczymy, iż dasz nam szansę - poprzez
konstruktywną rozmowę zrozumieć "czemu Ci nie leży" - jakie są
przyczyny.
[...]
Dalsza rozmowa z toba nie ma najmniejszego sensu! To co tu wypisujesz to
po prostu grafomania, do tego podsycona wrecz juz religijnym fanatazmem.
I nie, nie dam ci szansy na zrozumienie dlaczego mi reaper nie lezy.
Powod? Patrz wyzej - jestes fanatykiem a z takimi nie mozna prowadzic
konstruktywnej rozmowy. Twoje posty sa na to najelpszym dowodem.
Hahahaha! No nie mogę. W powyższych zdaniach nie ma nic opórcz osobistej wycieczki. Kto tu jest fanatykiem?
Twoje reaperowe klapki tak przeslaniaja ci widok, ze nie potrafisz
zrozumiec prostej roznicy miedzy tym, ze mi jest obojetne kto uzywa
reapera (pro lub amatorka), a tym, ze chcial bym po prostu wiedziec jaki
jest rozklad na rynku.
Jest ci obojętne, ale w swoich postach czarno na białym piszesz, ze "pro" powinni używać PT, a amatorzy i dłubacze Reapera. I masz co do tego głębokie przekonanie. I pewnie badania na poparcie tego przekonania. Szkoda tylko, że nie masz wiedzy o Reaperze.
Ale faktyczny a nie ten "wyczuwalny" po lekturze
forum reapera (sic!).
Ale nie tylko Repaera, ale także KVR, Gesarslutz i Music Radar! To są społeczności idące w tysiące userów. A historii "Od PT do Reapera" ostatnio naprawdę pojawia się coraz wiecej, więc trend jak najbardziej jest widoczny. Niezależnie od samej masy krytycznej.
Ale, cytując Ciebie: "stracilem nadzieje, ze jestes w stanie to zrozumiec".
Tak przy okazji: Reaper nie jest moim pierwszym DAW. Przez lata całe pracowałem z programami ze stajni Steinberga, w międzyczasie miałem też parę sesji z Sonarem, wczesniej Cakewalkiem (CPA). I też nie wyobrażałem sobie - tak, jak Ty - że potrzeba mi jakiś update-ów czy innego trybu pracy. Po prostu przywyczaiłem się do trybu pracy, który oferował Cubase i jakoś do niego się dopasowałem, choć często mnie frustrował. Po przesiadce na Reapera zauważyłem kilka rzeczy:
- edycje, które wymagały wczesniej minut, zajmują teraz sekundy
- zgrania stemów i renderingi w Cubase to jakaś porażka.
- operacje masowe, routing i grupowanie w Cubase to koszmar chorego psychicznie programisty
- Cubase i Sonar stają się bloatware, ich przenośność jest zerowa
- rzadkie update'y powodują, że czasem przez pół roku albo więcej użytkownicy muszą męczyć się z bugami. Czasem wychodzą wręcz wersje oprogramowania, które są niestabilne przez cały okres "dużej wersji" - jak np. Sonar 1,2,3 - potem przestałem tego używać, czy też C4.
Na koniec ciekawostka:
Od czasu do czasu muszę przenosić niektore sesje z Cubase do Reapera. Chcę pozgrywać stemy, ale z oryginalnym poziomem nagrania, by zacząć miksy "z czystą kartą". Zatem muszę:
- usunąć wszystkie FX
- wyzerowac volume
- wyzerowac panoramy
- wyzerowac trymowanie volume na itemach
- wszystko przekierować na główny bus stereo
W Cubase to jakaś masakra: nie można usunąć wszystkich FX ze wszystkich sciezek jednoczesnie. Nie można jednym ruchem wyzerować trymowania w itemie, nie ma zerowania wszystkich faderów jednoczesnie. Nie ma zerowania panoramy. Wszystko robisz krok po kroku. W Reaperze zajęłoby mi to 3 minuty: jedna akcja na zerowanie volume, wybór wszystkich ścieżek, kliknięcie z altem na ikonie fx - i już ich nie ma, wybór wszystkich itemów i jeden klik na wyzerowanie trymowania, itp...
Takich elementów, które działają w Reaperze błyskawicznie są setki. Jak np. slip editing do równania bebnów czy robienie choćby najbardziej egzotycznych konfiguracji wysyłek. Ale nie będę cię zanudzał - Ty w końcu nie masz zamiaru poznawać Reapera, bo to "program dla amatorów i dłubaczy". Wolisz tracić czas przy zmurszałym PT, które, by utrzymać rynek, w końcu wypuścilo wersję natywną. Ale przez dziewięć wersji nie może zrobić tak podstawowej rzeczy, jak ADC bez limitów (które notabene Reaper jak najbardziej ma). Albo ta nieciekawa sprawa z faktem, że nie mozna wyłączyc soft monitoringu: http://protools.ideascale.com/a/dtd/Input-Monitoring-OFF/27200-3779