iPad jako instrument muzyczny

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Robix
Re: iPad jako instrument muzyczny

Post autor: Robix » sobota 03 wrz 2011, 12:28

Wyraznie protestuje przed zamknieciem tego watku! Jak nie jestes zainteresowany - nie czytaj, nie wtracaj sie.
...

To nie jest tak, że nie chcesz nie wtrącaj się, tu nie o to chodzi. Chodzi o to, że forum ciągle rozbudowuje swoje zasoby tematami prawie identycznymi. Raz, że utrudnia to szukanie odpowiedniego watku, a dwa, że cały czas musi się rozbudowywać forum od strony technicznej, aby udźwignąć ten cały potencjał. Więc jak administrator pozwoli na powielenie wątku, to chwała mu za to, ale w regulaminie jest wyraźnie napisane, że nie powiela się tematów już istniejących.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » sobota 03 wrz 2011, 16:55

Z tego co wiem, istnieje możliwość prostego przyklejenia do siebie dwóch podobnch tematów. Burza w szklance wody.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 03 wrz 2011, 17:28

...
Z tego co wiem, istnieje możliwość prostego przyklejenia do siebie dwóch podobnch tematów. Burza w szklance wody....

Nie burza w szklance wody, tylko kolegę poinformowałem, dlaczego nie powinno się powielać wątków.

Skoro jest taka możliwość, to przyklej ten temat do istniejącego{#śmiech}.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 03 wrz 2011, 17:58

Nie burza w szklance wody, tylko kolegę poinformowałem, dlaczego nie powinno się powielać wątków.
Gwoli ścisłości, chyba jednak nie ma takiego wątku i błędne sugerujesz koledze podczepianie się pod inny. Był niedawno jeden wątek związany z iPadem, ale jednak podstawowe pytanie było inne.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 03 wrz 2011, 18:59

Gwoli ścisłości, chyba jednak nie ma takiego wątku i błędne sugerujesz koledze podczepianie się pod inny. Był niedawno jeden wątek związany z iPadem, ale jednak podstawowe pytanie było inne.... 

Pytanie było bardzo podobne w innym wątku: "Ipad jako instrument", toteż myślałem, że nic by się nie stało, jakby tam napisać pytania. Przecież temat jest prawie identyczny. Ja przynajmniej tak rozumiem regulamin i dlatego sam zawsze dokładałem swoje pytania do istniejących temtów. Jeżeli błędnie to rozumiem to przepraszam, ale chciałem oszczędzić namnażania się kolejnych wątków o takim samym, lub baaaardzo podobnym temacie.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » sobota 03 wrz 2011, 20:06

Czy ktoś testował już może FL Studio Mobile lub Music Studio od Xewton?

Napisałem do twórców z pytaniem czy tworząc projekt mogę wrzucić do niego wybrane presety instrumentów, jakoś je przegrupować w spisie bądź dodać do ulubionych, żeby ułatwić przełączanie między kawałkami. Niestety nie uzyskałem odpowiedzi, a jest to dość istotne..

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » sobota 03 wrz 2011, 21:52

Pytanie było bardzo podobne w innym wątku: "Ipad jako instrument", toteż myślałem, że nic by się nie stało, jakby tam napisać pytania. Przecież temat jest prawie identyczny.
Napisałem, że się mylisz, bo jednak temat był inny. Tamten dotyczył możliwości wykorzystania iPada jako instrumentu muzycznego, ten dotyczy pytania o to, kto ma praktyczne doświadczenia z wykorzystaniem na żywo. Oba wątki dotyczą tego samego urządzenia, ale absolutnie nie widzę powodu, by domagać się podczepiania dyskusji pod stary wątek, bo to tak, jakby domagać się, aby wszystkie dyskusje dotyczące np. wykorzystania komputerów w studio też były w jednym wątku.

Awatar użytkownika
Kubańczyk

Post autor: Kubańczyk » sobota 03 wrz 2011, 22:27

Używam iPada pierwszej generacji pół roku, najlepszy jest dla mnie jak na razie program TouchOSC, który wykorzystuję do sterowania Ableton Live (za pomocą panelu kontrolnego i Max4Live). Wcześniej używałem TouchAble ale ten program komunikuje się ze skryptem instalowanym w Live, który dość mocno obciąża komputer i Wifi, bo ma włączone pokazywanie poziomów na trackach co w dodatku realizowane jest z opóźnieniem i nie płynnie – czyli raczej nie przydatne. Skracając, TouchOSC jest bardzo bardzo dobrym programem jeśli chodzi o sterowanie czymś na zewnątrz. Z programów do tworzenia muzyki stricte na iPadzie, z naciskiem na funkcje performerskie (miksowanie lub choćby przełączanie klipów, granie efektami na żywo…), najbardziej polecam Electrify, który jest sample grooveboxem. Niestety na moim iPadzie dźwięk się tnie od czasu do czasu gdy puszczam pełne 8 ścieżek i przełączam na nich klipy (jak w Ableton Live), lub modyfikuję efekty – niemniej i tak ten program dla mnie wygrywa jeśli chodzi o fun i uzyskiwane rezultaty. Można śmiało tworzyć swoje loopy z one-shotów i loopów, bo łatwo się w nim ustawia punkt startu sampla – choć nie ma tu dokładności i precyzji, rezultaty są wyśmienite. Natomiast BeatMaker 2 to już bardzo dokładny w edycji sequencer z piano roll, z samplerem, efektami i mikserem. Nie jest aż tak bardzo do wykonywania na żywo, raczej do tworzenia z nastawieniem na wgrywanie własnych partii (bez ścieżek audio, tylko MIDI) i precyzyjną obróbką. Nie zauważyłem by się wieszał. Na BeatMakerze 2 nie udało mi się nagrać aż tak fajnych rzeczy, więc spadł na miejsce 2 w sequencerach na iPad. Jeśli chodzi o instrumenty, to SampleWiz jest doskonały jeśli chodzi o koncepcję, brakuje mu tylko sterowania przez MIDI, lepszej jakości dźwięku i mniejszej latencji. Idea ciekawa, ale raczej na tym etapie  jeszcze bez zastosowania dla mnie w produkcji muzyki. Ogólnie latencja jest dość dużym problemem dla pozostałych instrumentów i efektów jakie nabyłem (improVox, AddictiveSynth, Justo Pro). Niby da się grać poprzez CoreMIDI, ale te 8, czy 11 ms daje się odczuć, moim zdaniem nie nadaje się to do grania na żywo. Wiem są tacy, którzy powiedzą, że to tyle ile ma gitarzysta stojący 5 m od pieca, ale każdy ma prawo odczuwać reakcję instrumentu po swojemu.  Fajnie, że programy są rozwijane i co jakiś czas do ściągnięcia jest kolejna aktualizacja, to daje nadzieję, że może kiedyś będą one dopracowane i na iPadzie  5 generacji będą chodziły należycie, a nie będzie trzeba ich już kupować. Na razie z zakupami w większości jest to na chybił trafił, bo  większość programów to niedoróbki. Niemniej warto choć niektóre wspierać kupując, potem nigdy nie wiadomo jak się iPada wykorzysta. To swoisty kameleon.

Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » niedziela 04 wrz 2011, 08:37

@Kubańczyk Dzięki za bogatą w doświadczenia wypowiedź ;)

Co do latencji, czy jest wg Ciebie możliwe zniwelowanie jej w znacznym stopniu przez przesiadkę na ipad2 z mocniejszym procesorem?

Znalazłem bardzo empiryczne, nieliczbowe porównanie szybkości obu tabletów (od 5min garageband od 7min obciążająca procesor gra).

Druga sprawa to sygnały midi - jak podłączasz swoje urządzenie? Poprzez Camera Connector Kit? Czy wg Ciebie jest możliwe by Midi Mobilizer od Line6 czy iConnect Midi podniosły komfort grania?

SampleWiz za kilka dni dostanie update z możliwością korzystania z midi, mam tylko dwa pytania odnośnie tej aplikacji:

- czy umożliwia kreację listy ulubionych instrumentów bądź brzmień przydzielonych do danego projektu?

- czy przy zmianie brzmienia na inne czekasz na jego załadowanie czy dzieje się to płynnie, jak można zaobserwować na sporej ilości filmów z YT?

Awatar użytkownika
Mikael4

Post autor: Mikael4 » niedziela 04 wrz 2011, 08:47

Jeszcze jeden pomysł, który mi się przypomniał ;)

Na jakiej zasadzie działają aplikacje uruchomione w tle? Czy są one 'hibernowane' z zapisanymi ustawieniami czy cały czas uruchomione w zwyczajny sposób?

Czy jest możliwe (byłbyś tak miły, żeby sprawdzić Kubańczyk?) by uruchomić np Addictive Synth z ustawieniem midi na danym kanale MIDI, zostawić to w tle, następnie uruchomić np SampleWiz z wybranym brzmieniem na innym kanale MIDI, następnie podzielić swoją klawiaturę na strefy z przydzielonymi kanałami (bądź na bieżąco je zmieniać) i grać z obu aplikacji naraz?

Jeśli nie brać pod uwagę latencji, byłoby to świetne rozwiązanie: w tle włączone multisamplowane (tak, wiem, wiem, brzmienia są kiepskie, mowa o użytkowaniu zastępczym przy graniu prób) pianino, w którym nie trzeba niczego kręcić na żywo a na ekranie synth

ODPOWIEDZ