Odsłuch bezprzewodowy - uraz akustyczny

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
nysontension
Re: Odsłuch bezprzewodowy - uraz akustyczny

Post autor: nysontension » poniedziałek 29 sie 2011, 16:23

Sluchawki douszne bardzo skutecznie upośledzaja słuch. Jesli siedzisz w scenie to nieunikniona jest powolna utrata/tępienie słuchu, taka kolej rzeczy. Mozesz sprobowac ograniczyc wysokie czestotliwosci w odsluchu.

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 29 sie 2011, 19:37

...Witam
Od roku posiadam odsłuch Sennheiser IEM 300 G3.
Tydzień temu po koncercie strasznie bolała mnie głowa i ucho.
Poszedłem więc do laryngologa. Okazało się, że nabawiłem się uraz akustycznego.
Teraz mam takie do was pytanie:
Czy ktoś z was korzysta z odsłuchu bezprzewodowego?
Czy wie, może ktoś czy takim odsłuchem można zepsuć lub nawet stracić słuch ?
Podczas grania ustawione mam w skali od 1 do 10 na odbiorniku maksymalnie do 5, czyli połowy.
Fakt jest jeszcze taki, że głośnik basujący zawsze stoi z mojej lewej strony- mniej więcej połowy lewej strony ciała; w której mam zawsze słuchawkę i w którym mam wyżej pisany uraz.
Czy stosowanie takich odsłuchów jest bezpieczne?
Pozdrawiam...

W tym wypadku stawiam na to, że nałożyły się dźwieki wychodzące z głośnika, z tymi ze słuchawek. Nie wiem jaką konstrukcję w ogóle mają te słuchawki, więc trudno strzelać. Jeżeli te słuchawki są douszne, zatem nie izolują one ucha od dźwięków zewnętrznych, czyli nie dość, że "bombał" Tobie głośnik, to jeszcze nadawałeś dźwięk ze słuchawek. Myślę, że majlepszym rozwiązaniem jest kupienie sobie słuchawek, które mają w miarę wyrównane pasmo i dobrze izolują od dźwięków zewnętrznych. Ewentualnie może sprawa jest taka, że masz źle ustawiony głośnik i daje Tobie po tym właśnie uchu. Organizacja nagłośnienia jest bardzo ważna, aby była prawidłowa.

Takie jest moje zdanie w tym temacie.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
gasiu

Post autor: gasiu » wtorek 30 sie 2011, 16:26

........(...)że głośnik basujący zawsze stoi z mojej lewej strony- mniej więcej połowy lewej strony ciała; w której mam zawsze słuchawkę i w którym mam wyżej pisany uraz. Czy stosowanie takich odsłuchów jest bezpieczne? (...)

Z tego co się orientuję to oprócz "indywidualizacji" odsłuchu używanie dousznego systemu pozwala obniżyć ogólny hałas na scenie... 

moim zdaniem w te pędy pozbądź się tego co Ci nadaje do ucha oprócz odsłuchu - no nie wiem przesuń siebie, głośnik... jakieś takie akustyczne BHP zaserwuj

[addsig]
Pozdrawiam!
Gasiu

Andys52

Post autor: Andys52 » czwartek 01 wrz 2011, 20:13

...Witam
Od roku posiadam odsłuch Sennheiser IEM 300 G3.
Tydzień temu po koncercie strasznie bolała mnie głowa i ucho.
Poszedłem więc do laryngologa. Okazało się, że nabawiłem się uraz akustycznego.
Teraz mam takie do was pytanie:
Czy ktoś z was korzysta z odsłuchu bezprzewodowego?
Czy wie, może ktoś czy takim odsłuchem można zepsuć lub nawet stracić słuch ?
Podczas grania ustawione mam w skali od 1 do 10 na odbiorniku maksymalnie do 5, czyli połowy.
Fakt jest jeszcze taki, że głośnik basujący zawsze stoi z mojej lewej strony- mniej więcej połowy lewej strony ciała; w której mam zawsze słuchawkę i w którym mam wyżej pisany uraz.
Czy stosowanie takich odsłuchów jest bezpieczne?
Pozdrawiam...

Jest bezpieczne jeżeli Ty (lub Twój realizator) wiesz co robisz i znasz się na tym cokolwiek!

Jeżeli nie, to daruj sobie bo stracisz słuch!!!

Czy porównywałeś audiogramy słuchu sprzed urazu i po nim?

Przeanalizuj je i sam będziesz wiedział co jest przyczyną urazu. Jeżeli nie wiesz, no to tylko laryngolog.

I uważaj. Bach był tylko jeden.

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 03 wrz 2011, 12:08

Nie wiem czy się znam na tym dobrze, do odsłuchu podaje sumę tego co jest na miksie + z monitora linię z mikrofonu trochę więcej niż sumę z miksa, aby lepiej siebie słyszeć. Jeśli chodzi o poziom, siłę dźwięku twardo trzymam się aby nie przekraczało maksymalnego progu (kiedy przekracza wyświetla się czerwony napis PIK lub przycisza mi wszystko do bezpiecznego poziomu).
...

Skoro nie wiesz, czy się na tym znasz to radzę Tobie zasięgnąć trochę informacji od specjalisty od nagłaśniania imprez. Skoro doznałeś urazu na koncercie, to myślę, że źle masz ustawione nagłośnienie.

Początkujący muzyk.

ODPOWIEDZ