Monitory Akai RPM3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Redakcja
Re: Monitory Akai RPM3

Post autor: Redakcja » wtorek 30 sie 2011, 11:26

...Akai oraz Alesis należą do tego samego właściciela, którym jest Jack O'Donnell, założyciel Numarka. Najpierw przejął Alesisa, a potem Akai. Obie firmy w ramach korporacji mają się uzupełniać produktowo, więc niektóre rzeczy dostępne są pod obiema markami i w przypadku produktów o podobnej funkcjonalności mogą się od siebie nieznacznie różnić.

TW...

No i amen
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 30 sie 2011, 11:26

Akai oraz Alesis należą do tego samego właściciela, którym jest Jack O'Donnell, założyciel Numarka. Najpierw przejął Alesisa, a potem Akai. Obie firmy w ramach korporacji mają się uzupełniać produktowo, więc niektóre rzeczy dostępne są pod obiema markami i w przypadku produktów o podobnej funkcjonalności mogą się od siebie nieznacznie różnić.
TW...

I znowu jasno pod niebemSmile

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » wtorek 30 sie 2011, 12:13

...Akai oraz Alesis należą do tego samego właściciela, którym jest Jack O'Donnell, założyciel Numarka. Najpierw przejął Alesisa, a potem Akai. Obie firmy w ramach korporacji mają się uzupełniać produktowo, więc niektóre rzeczy dostępne są pod obiema markami i w przypadku produktów o podobnej funkcjonalności mogą się od siebie nieznacznie różnić. TW... 
I znowu jasno pod niebemSmile...

te Akai i Alesis są identyczne jeżeli chodzi o tylny panel. Pytanie czy grają podobnie, inaczej, ... tak samo?

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 30 sie 2011, 12:32

te Akai i Alesis są identyczne jeżeli chodzi o tylny panel. Pytanie czy grają podobnie, inaczej, ... tak samo?... 

Myślę, że różnicą jest tylko kolor. Ba! Jestem tego pewienSmile Po co chłopaki by mieli kombibnować?

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 sie 2011, 12:45

...Myślę, że różnicą jest tylko kolor. Ba! Jestem tego pewienSmile Po co chłopaki by mieli kombinować?...

OK, wyprzedźmy więc bieg wydarzeń

Tu chodzi głównie o wygląd. Czyli jeśli masz sprzęt Akai, to bierz z jego logo. Jeśli zaś Alesisa, to te drugie. Cała reszta jest dokładnie taka sama. Z dokładnie też tymi samymi plusami, jak i minusami.
[addsig]

dust

Post autor: dust » wtorek 30 sie 2011, 20:26

Z takich małych warto posłuchać też M-Audio Studio Pro 3. W komplecie dostajesz dodatkowo pochyłe podstawki, na których monitor może być kierowany w górę lób w dół.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » czwartek 01 wrz 2011, 21:55

A więc ... :)

Tak, jak napisałem wcześniej, dziś pojechałem do Music Center w Poznaniu z mocnym postanowieniem, że posłucham sobie tych Akai, a następnie kupię. Posłuchałem i kupiłem, lecz nie Akai, a to:

http://www.musiccenter.com.pl/product/5435/img-stage-line-sound-40-para-monitorow-aktywnych-tylko-1-para-w-tej-cenie.html

Test monitorów tej firmy (trochę mocniejszych) można przeczytać tu:

http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2091

Te, które kupiłem (Sound-40/SW) są trochę większe (gabarytowo) od Akai, ale przebijają te maleństwa pod każdym względem, przede wszystkim zakresem niskich częstotliwości i nie tylko :), a różnica cenowa jest tak niewielka, że w ogóle się nie zastanawiałem po porównaniu tych 2 propozycji. Już podłączyłem je u siebie i wierzcie mi - grają super.

Być może naraziłem się trochę Panu Wojtkowi, lecz warto było :)

Pozdrawiam wszystkich

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » piątek 02 wrz 2011, 14:35

....Posłuchałem i kupiłem, lecz nie Akai, a to:

http://www.musiccenter.com.pl/product/5435/img-stage-line-sound-40-para-monitorow-aktywnych-tylko-1-para-w-tej-cenie.html

Coś czułem, że tak to się skończy Smile Dobry wybór.

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 02 wrz 2011, 16:14

...Coś czułem, że tak to się skończy Smile Dobry wybór...

Oj, skoro koledze akurat te monitorki spasowały, to pewnie był to dobry wybór. W tym świetle nie ma się tu na co obrażać, wręcz przeciwnie .

Tyle tylko, że owe monitorki kolegi, to mocno małe, standardowe konstrukcje aktywne, bez toru/interfejsu audio USB, tudzież i kilku innych (a dla wielu mocno ważnych) "przydatków" - choćby wejść symetrycznych. I na tym m.in. polega właśnie owy "myk" z Akai RPM3. Bez tego głowy bym sobie nimi nie zawracał.
[addsig]

Airborne

Post autor: Airborne » niedziela 04 wrz 2011, 11:23

Cytat:
(...)
Tyle tylko, że owe monitorki kolegi, to mocno małe, standardowe konstrukcje aktywne, bez toru/interfejsu audio USB, tudzież i kilku innych (a dla wielu mocno ważnych) "przydatków" - choćby wejść symetrycznych. I na tym m.in. polega właśnie owy "myk" z Akai RPM3. Bez tego głowy bym sobie nimi nie zawracał.

Skorzystam z okazji zapytam o model wyższy którego recka umieszczona jest na tej stronie (sound 65)..
Z tego co mi wiadomo posiadają już wejścia symetryczne, ale czy to jest 1 wejście na obie czy 1 na monitor? Nurtuje mnie to wciąż bo nigdy ich na żywo nie widziałem (a raczej nie słuchałem), ale z opisu wynika że jednak 1 wejście na monitor (jak w innych typu krk rp5/6/8).

Wyczytałem że 40stki mają wzmacniacz w jednym z głośników, stąd moje zaniepokojenie co do modelu wyżej, choć cena sugeruje jasno że mają wzmak na głośnik.

Tudzież link do recki : http://www.eis.com.pl/virtual/article.php?sid=2091

A czy kolega który zdecydował się na model 40, słuchał może przy okazji 65 ;) ?

A co do szanownej redakcji, czy te modele 65 również są bez tych "mocno ważnych" przydatków?

Z pozdrowieniami!!

ODPOWIEDZ