Może dałoby się skorzystać z mikrofonu który może byc zasilany napięciem 9-52V?
Zasilanie phantom i wyjście XLR przedwzmacniacza
- wojtek_kow
Re: Zasilanie phantom i wyjście XLR przedwzmacniacza
...
Może dałoby się skorzystać z mikrofonu który może byc zasilany napięciem 9-52V?
...
Dałoby się. Takie zresztą mamy, bo tego mikrofonu chciałem użyć do nagłośnienia scholi, ale to są na nieszczęście hiperkardioidy, bo takie akurat są w kościele, więc jak już mam wielkomembranową kardioidę, to pomyślałem, że jednym mikrofonem złapię całą scholę, przynajmniej chciałem spróbować (bo się boję, że sprzężenia nie pozwolą na takie nagłośnienie).
A tu takie schody...
e jednym mikrofonem złapię całą scholę, przynajmniej chciałem spróbować (bo się boję, że sprzężenia nie pozwolą na takie nagłośnienie).
No właśnie, tym bardziej gorąco polecam dodatkowy mixerek. Nie obejdzie się bez EQ, chociażby w celu ograniczenia sprzężeń. Większość rDuchów ma "przemiatacz" który przesuwa dźwięk w częstotliwości o kilka Hz co w zwiększa odstęp od sprzężeń, ale to w praktyce dość kiepsko działa. Podobnie warto mieć pod ręką regulacje wzmocnienia i przycisk mute - jak schola nie śpiewa to szeleści ubraniami, co jest denerwujące zwłaszcza gdy klękają przed podniesieniem.
A poza tym jak schola nie da się złapać jednym majkiem to dołożysz potem drugi, bez szukania nowych wejść w rDuchu. Potem coś dla solisty itd. itp.
Nie lubie rDuchów, jeszcze ich wzmacniaczo-mixery są w miare, ale mikrofony już poniżej wszelkiej możliwej krytyki. Niestety większość parafii jedzie na tym :(
[addsig]
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
- wojtek_kow
...
No właśnie, tym bardziej gorąco polecam dodatkowy mixerek.
...
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Chyba rzeczywiście dodatkowy mikserek będzie najbardziej przyszłościowym rozwiązaniem.
Tyle tylko, że w małych mikserach wyjścia są asymetryczne, a ja mam do dyspozycji tylko jedno wejście, symetryczne, i z tym nieszczęsnym fantomem.
Chyba muszę puścić sygnał z mikserka do przez diboxa, dobrze mówię?
...
I to jest najlepsze wyjście - na 100% odseparuje phantom oraz zsymetryzuje połączenie.
Z tym że nawet tanie mixery mają często wyjścia symetryczne:
http://www.behringer.com/EN/Products/1204FX.aspx
[addsig]
...
...
I to jest najlepsze wyjście - na 100% odseparuje phantom oraz zsymetryzuje połączenie.
Z tym że nawet tanie mixery mają często wyjścia symetryczne:
http://www.behringer.com/EN/Products/1204FX.aspx
jak mówie sprawdzałem podłączenie rDuch z phantomem to berego wyjście symetryczne i nie było problemów, ale dla 100% bezpieczeństwa radze użyć tego di-boca
Brak edycji postów na tym forum jest BEZSENSU :( przedpotopowy silnik forum i chyba najgorszy edytor jaki widziałem to przyczyna dla której zaglądam tu już tylko sporadycznie
[addsig]