Korg Monotribe już w Polsce

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Korg Monotribe już w Polsce

Post autor: AkselPL » czwartek 01 wrz 2011, 04:44

...
...
...
...
Mam od 2 tygodni, trochę za droga ta zabawka jak na te możliwości.

Ale ja specjalistą nie jestem....

Od polskiego dystrybutora ?

Czy ja wiem czy 800zł to drogo za w pełni funkcionalny analog z możliwością podpięcia klawiatury po drobnej modyfikacji ?

Nie spotkałem się z tańszym analogiem o takich parametrach.
...

Ok, ale moim zdaniem też szału nie ma. Bardzo prosty analog, to i cena jest adekwatna do możliwości.
...

Brak wejścia MIDI :( żeby nie patrzeć to konkurent swojego rodzaju jak Doepfer Dark Energy....

Tak jak pisałem midi jest tylko, nie jest wyprowadzone. Trzeba dokonać drobnej prostej modyfikacji i mamy midi in i midi out

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 01 wrz 2011, 10:34

...
...
...
...
Mam od 2 tygodni, trochę za droga ta zabawka jak na te możliwości.

Ale ja specjalistą nie jestem....

Od polskiego dystrybutora ?

Czy ja wiem czy 800zł to drogo za w pełni funkcionalny analog z możliwością podpięcia klawiatury po drobnej modyfikacji ?

Nie spotkałem się z tańszym analogiem o takich parametrach.
...

Ok, ale moim zdaniem też szału nie ma. Bardzo prosty analog, to i cena jest adekwatna do możliwości.
...

Brak wejścia MIDI :( żeby nie patrzeć to konkurent swojego rodzaju jak Doepfer Dark Energy....

Ach to zmęczenie i brak edytora postów... :D Smutek wywołuje fakt braku już zaimplementowanego MIDI In/Out (ja osobiście nie mam ręki do takich rzeczy i znając siebie spierdzieliłbym kilka monotribe'ów przed osiągnięciem wymaganego rezultatu :) ). Nawet jeśli się da zaimplementować Note On/Off, piłowałbym sobie ząbki na możliwość zmiany Velocity/Cutoff każdej nutki (w wiadomo jakim celu- by uzyskać coś na kształt sekwencera 303-ki).

Jak dla mnie 800 zł za takiego analoga analoga to naprawdę małe pieniądze. Korg natchniony m.in. przeróbkami Monotrona wypuścił wersję rozwojową- Monotribe. Należy się spodziewać, że fani i maniacy nie odpuszczą i tej zabaweczce, co znowu popchnie producenta do produkcji kolejnej wersji. Może się doczekamy drugiego oscylatora, pełnej implementacji Midi oraz lepszej edycji obwiedni? :)

Jak wspomniałem- najbliższy analogowy monofoniczny konkurent to Dark Energy. I tak i nie. Dopefer nie posiada wbudowanego sekwencera krokowego, natomiast posiada USB, MIDI, CV/Gate, drugi oscylator, 2 lfo i więcej innych elementów, których w Monotribie szukać próżno. Za to kosztuje dwa razy tyle... :)

Nie muszę nadmieniać, że fajnie byłoby mieć i jedno, i drugieCool

PS- zapomniałem o Mopho (tyle że jak dla mnie brak wszystkich parametrów na blacie jest bardzo dużym nieudogodnieniem- nie cierpię grzebać po menu tylko po prostu kręcić)- mea culpaLaughing

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 01 wrz 2011, 10:58

PS- zapomniałem o Mopho (tyle że jak dla mnie brak wszystkich parametrów na blacie jest bardzo dużym nieudogodnieniem- nie cierpię grzebać po menu tylko po prostu kręcić)- mea culpaLaughing... 

Za to masz wersję (co prawda droższą) z klawiaturą. Tam już jest się czym bawićSmile A jek się jeszcze Tetre podepnie... (co prawda koszta rosną do ponad 5k pln) ... ObłędSmile

Swoją drogą jestem ciekaw jak się rozwinie linia Mono... Korga. Przydałoby się zrobienie czegoś porządnego, a nie zabawa w coraz to kolejne maszyny do wszystkiego typu Kronos. Brakuje mi ostatnio dobrych analogowych synthów na rynku w miarę osiągalnych finansowo.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 01 wrz 2011, 11:58

...
PS- zapomniałem o Mopho (tyle że jak dla mnie brak wszystkich parametrów na blacie jest bardzo dużym nieudogodnieniem- nie cierpię grzebać po menu tylko po prostu kręcić)- mea culpaLaughing... 

Za to masz wersję (co prawda droższą) z klawiaturą. Tam już jest się czym bawićSmile A jek się jeszcze Tetre podepnie... (co prawda koszta rosną do ponad 5k pln) ... ObłędSmile

Problem w tym, że to 2 tysięcy to mamy właśnie Monotrona, Monotribe'a, Mopho, Dark Energy, FutureRetro Revolution (na pewno tych rzeczy jest więcej, tylko trzeba naprawdę za tym kopać)... Potem za 2,5k Tetr4 w module... Dalej jest długo nic, po czym wkraczamy w analogi z klawiaturą, Moogi i inne cuda na kiju... Jeszcze dalej to już mamy monstra za cenową astronomię dla szarego polskiego zjadacza chleba jak ja (chyba, że się trafi bańka w totku) :D

Mowa oczywiście o rynku nowych gratów- wiadomo, że do 2k wyszarpie się Waldorfa Pulse, Bass Station czy insze wynalazki...

Swoją drogą jestem ciekaw jak się rozwinie linia Mono... Korga. Przydałoby się zrobienie czegoś porządnego, a nie zabawa w coraz to kolejne maszyny do wszystkiego typu Kronos. Brakuje mi ostatnio dobrych analogowych synthów na rynku w miarę osiągalnych finansowo.
...

Tak jak już powiedziałem- sądzę, że się ta analogowa rodzinka na Monotribie nie skończy. Byłoby to skończoną głupotą ze strony Korga. Co do Kronosa... Niestety taki trend się ukształtował, czego dowodem jest nie tyle co Kronos, co Motify, Tyrosy czy Phantomy (Rolandy tymi swoimi przekolorowanymi designami niczym dla dzieci dokumentnie mnie odrzucają- na ich nowego Jupitera patrzeć kompletnie nie mogę- co to ma w ogóle być?) i inne tego typu workstacje do wszystkiego i niczego. Każdy wyższy stopień skomplikowania przy gearach (zawiłe menu, ukryte opcje) jest kolejnym gwoździem do trumny kreatywności.

Kurna, rozpisałem się- znowu... :D

Stay Psychedelic People!

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 01 wrz 2011, 12:04

Instrument typu VA to raptem kilka układów scalonych [...]

Lomatko... MB! W morde jeza! KOPA LAT! To tu sie ukrywasz!? Jak widzisz znalazlem Cie! ... "moze oddamy Kurzweila do szatni...?" Czy to moze nie byl Kurzweil? Dawno bylo, nie pamietam. W kazdym badz razie cos do racka 19". Tylko psss... tutaj!

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 01 wrz 2011, 12:06

na ich nowego Jupitera patrzeć kompletnie nie mogę- co to ma w ogóle być?

Ja myslalem, ze to do grania jest. Patrz jak sie mozna pomylic!

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 01 wrz 2011, 12:20

Dopefer nie posiada wbudowanego sekwencera krokowego, natomiast posiada USB, MIDI, CV/Gate, drugi oscylator, 2 lfo i więcej innych elementów, których w Monotribie szukać próżno.
Dark Energy ma tylko jeden oscylator VCO.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 01 wrz 2011, 13:05

...
na ich nowego Jupitera patrzeć kompletnie nie mogę- co to ma w ogóle być?

Ja myslalem, ze to do grania jest. Patrz jak sie mozna pomylic!

...

No zobacz :) Kolorowy niczym zabawka- nie wiem jak Ty, ale nie chcę by geary wyglądały jak na paradę w Rio :) Poza tym brzmieniem mnie nie urzeka- pierwszy lepszy komp z odpowiednimi wtykami i dobrą klawą sterującą zagra tak samo, o ile nie lepiej. Poza tym zostawmy dyskusję na temat tej popełnionej przez Rolanda workstacji do wszystkiego... To topic o Monotribe.

MB- faktycznie, jedno VCO, mój błąd :) kawę drugą najwyższy czas wypić.

Stay Psychedelic People!

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 01 wrz 2011, 13:11

......na ich nowego Jupitera patrzeć kompletnie nie mogę- co to ma w ogóle być?   Ja myslalem, ze to do grania jest. Patrz jak sie mozna pomylic!   ... 
No zobacz :) Kolorowy niczym zabawka- nie wiem jak Ty, ale nie chcę by geary wyglądały jak na paradę w Rio :) Poza tym brzmieniem mnie nie urzeka- pierwszy lepszy komp z odpowiednimi wtykami i dobrą klawą sterującą zagra tak samo, o ile nie lepiej.

IMHO czepiasz sie pierdol. A co do brzmienia - to chetnie dam sie przekonac ktora to wtyka jest "odpowiednia" co zagra "tak samo a nawet lepiej".

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 01 wrz 2011, 13:11

Poza tym zostawmy dyskusję na temat tej popełnionej przez Rolanda workstacji do wszystkiego... To topic o Monotribe.

monotribe Monotribe`em, ale informacje muszą być odpowiednie - Jupiter 80 nie jest stacją roboczą! Cool

Powracając do Monotribe`a - fajnie by było mieć urządzenie, które miało by w sobie Kaoss Pada, Kaossilatora, oraz Monotribe`a. Gdyby to nie był moduł, tylo jeszcze miało ustrojstwo klawisze... HmmmUndecided  Smile

ODPOWIEDZ