Korg Monotribe już w Polsce

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Korg Monotribe już w Polsce

Post autor: AkselPL » wtorek 30 sie 2011, 10:16

Witam

Korg Monotribe w końcu jest dostępny w Polsce. Cena 799zł myślę że nawet nie jest taka zła. Dostajemy w pełni analogowy moduł brzmieniowy z sekwenserem krokowym. Z Monotriba można wyprowadzić midi out i midi in dzięki temu że korzysta z sekwensera. Więcej info na ten temat tutaj:

http://blog.gg8.se/wordpress/2011/08/14/monotribe-midi-and-me/

Niebawem mam zamiar go nabyć i oczywiście zmodyfikować, a jak u Was, zainteresowani tanim analogiem?

Pozdrawiam

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

dust

Re: Korg Monotribe już w Polsce

Post autor: dust » wtorek 30 sie 2011, 20:29

...Witam
Korg Monotribe w końcu jest dostępny w Polsce. Cena 799zł myślę że nawet nie jest taka zła. Dostajemy w pełni analogowy moduł brzmieniowy z sekwenserem krokowym. Z Monotriba można wyprowadzić midi out i midi in dzięki temu że korzysta z sekwensera. Więcej info na ten temat tutaj:
http://blog.gg8.se/wordpress/2011/08/14/monotribe-midi-and-me/

Niebawem mam zamiar go nabyć i oczywiście zmodyfikować, a jak u Was, zainteresowani tanim analogiem?
Pozdrawiam...

Jak za taką cenę to MIDI IN/ OUT powinno być fabryczne. Syntezatorek fajny ale szału w dzisiejszych czasach to to nie robi.

Awatar użytkownika
midishiner

Post autor: midishiner » wtorek 30 sie 2011, 20:34

Do mnie, jako do osoby czysto studyjnej to urządzenie wogóle nie przemawia. Chyba zaczekam, aż na rynku pojawi się coś na kształt Tetry DSI ale za cenę Blofelda. Swoją drogą, mam pytanie do konstruktorów i elektroników. Dlaczego maszyny analogowe, które w swojej budowie są, jakby nie było, dużo prostrze ( chyba że jestem w błędzie i czegoś nie wiem), niż cuda typu Blofeld, virus, nova i inne udawacze analogów, są tak drogie. Mało tego, mam wrażenie że i wybór na rynku jest bardzo ograniczony, bo poza Rollsem czyli Moogiem, to w cenie dla Kowalskiego mamy jedynie DSI albo zabytki kupione od nieświadomych właścicieli. 

Dlaczego Korg tworzy jakieś totalnie nieużyteczne gadżety (ta pseudo klawiatura to jakaś porażka) a nie stworzy fajnego polifonicznego, chociażby 4-6 głosowego analoga, z 3-ma VCO, filtrem, ADSR i LFO? Czy to takie trudne dla inżynierów tej czy innej firmy?

pozdrawiam 

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

MEGafon

Post autor: MEGafon » wtorek 30 sie 2011, 20:51

Dlaczego Korg tworzy jakieś totalnie nieużyteczne gadżety (ta pseudo klawiatura to jakaś porażka) a nie stworzy fajnego polifonicznego, chociażby 4-6 głosowego analoga, z 3-ma VCO, filtrem, ADSR i LFO? Czy to takie trudne dla inżynierów tej czy innej firmy?

(((())))

Nie, nie trudne, ale taki 1) byl by drozszy, 2) mniej ludzi by go kupilo. Pierwszy cel Korga to maksymalizacja zysku.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 30 sie 2011, 20:56

Czy ja wiem...

Jak wyszedł Monotron to był to przebój jakich mało. Ludzie cuda z nim robią. Nie chodzi o to aby zrobić dobre i drogie, tylko dobre i dla wszystkich!

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 30 sie 2011, 21:33

...
Mam od 2 tygodni, trochę za droga ta zabawka jak na te możliwości.

Ale ja specjalistą nie jestem....

Od polskiego dystrybutora ?

Czy ja wiem czy 800zł to drogo za w pełni funkcionalny analog z możliwością podpięcia klawiatury po drobnej modyfikacji ?

Nie spotkałem się z tańszym analogiem o takich parametrach.

[addsig]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 30 sie 2011, 21:55

...

Od Niemca.

Bardzo możliwe, specjalistą w tej dziedzinie nie jestem... Innocent
...

Za ile kupiłeś ?

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » wtorek 30 sie 2011, 23:03

...
...

Czy ja wiem czy 800zł to drogo za w pełni funkcionalny analog z możliwością podpięcia klawiatury po drobnej modyfikacji ?

...

Ok, ale moim zdaniem też szału nie ma. Bardzo prosty analog, to i cena jest adekwatna do możliwości.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 31 sie 2011, 21:41

Swoją drogą, mam pytanie do konstruktorów i elektroników. Dlaczego maszyny analogowe, które w swojej budowie są, jakby nie było, dużo prostrze ( chyba że jestem w błędzie i czegoś nie wiem), niż cuda typu Blofeld, virus, nova i inne udawacze analogów, są tak drogie.
Instrument typu VA to raptem kilka układów scalonych - jeden procesor sygnałowy, jeden układ pamięci RAM, przetwornik C/A, jakieś pomocnicze drobiazgi. Taktowanie zegarem wiele MHz pozwala zrealizować dziesiątki głosów równolegle dzięki zasadzie zwielokrotnienia czasowego. W urządzeniu analogowym pojedynczy blok (czy to oscylator czy filtr) to kilka analogowych układów scalonych plus kilkadziesiąt elementów pasywnych (kondensatory, rezystory), które należy pomnożyć przez liczbę głosów, bo o żadnym zwielokrotnieniu nie ma mowy. A więc polifoniczny analog to monstrum z kilkoma setkami układów scalonych.

Nietrudno się domyślić, że z takim wzrostem komplikacji gigantycznie rosną koszty produkcji, montażu, strojenia, serwisowania, a na łeb na szyję spada niezawodność.

To nie inżynierowie w tych firmach decydują o tym, co będzie produkowane, tylko trzeźwo kalkulujący specjaliści od rynku i rentowności produktu

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 31 sie 2011, 23:50

...
...
...

...

Ok, ale moim zdaniem też szału nie ma. Bardzo prosty analog, to i cena jest adekwatna do możliwości.
...

Brak wejścia MIDI :( żeby nie patrzeć to konkurent swojego rodzaju jak Doepfer Dark Energy.

Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ