Monitory Akai RPM3

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Akton
Monitory Akai RPM3

Post autor: Akton » wtorek 30 sie 2011, 08:41

Ciekawa propozycja, tym bardziej, że Pan Wojtek przyznał im "Nasz typ", poza tym cena jest także nie bez znaczenia :)

Poszukałem trochę i znalazłem również to:

http://www.akaipro.com/rpm8

Te z kolei mają chyba lepsze parametry, z uwagi chociażby na wielkość głośnika. Nie mogłem jednak doszukać się ceny. Czy ktoś może coś wie na ten temat?

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Akton

Re: Monitory Akai RPM3

Post autor: Akton » wtorek 30 sie 2011, 08:45

Poprawka - już mam. Np. w DJ Sklep 1789 zł. Niestety to rzeczywiście inna bajka.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 30 sie 2011, 10:04

Ja jestem z kolei w stu procentach przekonany, że ten mały zestaw niczym się nie różni od tego:

http://www.alesis.com/m1active320usb

Z kolei jeśli tak jest, to jak na swoje gabaryty, te maleństwa grają dobrzeCool Aczkolwiek takie posunięcia nie świadczą dobrze dla mnie o profesjonalnej firmie.

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 30 sie 2011, 10:10

Z kolei jeśli tak jest, to jak na swoje gabaryty, te maleństwa grają dobrzeCool Aczkolwiek takie posunięcia nie świadczą dobrze dla mnie o profesjonalnej firmie....

Dlaczego tak uważasz? Masz na myśli Alesis czy Akai?

[addsig]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 30 sie 2011, 10:14

...

Akai

Te małe Alesisy (aczkolwiek ciut awaryjne) to bardzo udany produkt, a zerżnięcie go dla sprzedaży fanom Akai, to tylko i wyłącznie kasa. W sumie każdy musi zarabiać, ale bez przesady. Poza tym klocki Akai z tego co zauważyłem (szczególnie jeśli chodzi o nowe akcesoria iPad`owe i iPhone`owe, oraz mniejsze kontrolery) są coraz gorzej wykonywane, coraz więcej plastiku. Coś się złego tam dzieje od czasów gdy ich kupili (Numark bodajże).

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 30 sie 2011, 10:22

...
...

Akai

Te małe Alesisy (aczkolwiek ciut awaryjne) to bardzo udany produkt, a zerżnięcie go dla sprzedaży fanom Akai, to tylko i wyłącznie kasa. W sumie każdy musi zarabiać, ale bez przesady. Poza tym klocki Akai z tego co zauważyłem (szczególnie jeśli chodzi o nowe akcesoria iPad`owe i iPhone`owe, oraz mniejsze kontrolery) są coraz gorzej wykonywane, coraz więcej plastiku. Coś się złego tam dzieje od czasów gdy ich kupili (Numark bodajże).

Faktycznie są bardzo podobne :)

No nic, jutro zamierzam wpaść do jednego ze sklepów muzycznych i sobie posłuchać. Bardzo mnie interesuje ten zestaw, gdyż nigdy jeszcze nie widziałem takich "krasnoludków" :)  Jeżeli rzeczywiście grają nieźle, a przy gabarytach mojego pokoju nie są mi potrzebne jakieś giganty, to być może w to wejdę. Jakby co, to będę reklamować je u Pana Wojtka. W końcu to on namieszał nieźle w tym tyglu Wink

[addsig]

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 30 sie 2011, 10:57

Faktycznie są bardzo podobne :)

No nic, jutro zamierzam wpaść do jednego ze sklepów muzycznych i sobie posłuchać. Bardzo mnie interesuje ten zestaw, gdyż nigdy jeszcze nie widziałem takich "krasnoludków" :)  Jeżeli rzeczywiście grają nieźle, a przy gabarytach mojego pokoju nie są mi potrzebne jakieś giganty, to być może w to wejdę. Jakby co, to będę reklamować je u Pana Wojtka. W końcu to on namieszał nieźle w tym tyglu Wink
...

Jeśli szukasz maleństw do pokoju, to jeszcze postaraj się posłuchać tych:

http://www.musiccrater.pl/produkt/1905-sound-40-sw.php

Bardzo mnie zaskoczyły!

Jeszcze masz Fostexy PM0.4, ale są ciut droższe już.

Z tymi małymi Akai jest fajne to, że mają wbudowany interfejs audio, co przydaje się podczas pracy w trasie. Im mniej klamotów, tym lepiejSmile

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 30 sie 2011, 11:02

Jeśli szukasz maleństw do pokoju, to jeszcze postaraj się posłuchać tych:

http://www.musiccrater.pl/produkt/1905-sound-40-sw.php

Bardzo mnie zaskoczyły!

Jeszcze masz Fostexy PM0.4, ale są ciut droższe już.

Z tymi małymi Akai jest fajne to, że mają wbudowany interfejs audio, co przydaje się podczas pracy w trasie. Im mniej klamotów, tym lepiejSmile...

Dzięki :)

[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 sie 2011, 11:05

... Jakby co, to będę reklamować je u Pana Wojtka. W końcu to on namieszał nieźle w tym tyglu Wink...

Toż właśnie "mieszać w tyglu" jest główną rolą dziennikarza.
Co do Alesisów - już gołym okiem widać, iż jest to praktycznie ten sam produkt. W wolnej chwili spróbuję dociec do źródła coby prostymi słowami zameldować jak do tego doszło
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
rednacz

Post autor: rednacz » wtorek 30 sie 2011, 11:20

...... Jakby co, to będę reklamować je u Pana Wojtka. W końcu to on namieszał nieźle w tym tyglu Wink...
--------
:-) Toż właśnie "mieszać w tyglu" jest główną rolą dziennikarza.
Co do Alesisów - już gołym okiem widać, iż jest to praktycznie ten sam produkt. W wolnej chwili spróbuję dociec do źródła coby prostymi słowami zameldować jak do tego doszło ...

------
Akai oraz Alesis należą do tego samego właściciela, którym jest Jack O'Donnell, założyciel Numarka. Najpierw przejął Alesisa, a potem Akai. Obie firmy w ramach korporacji mają się uzupełniać produktowo, więc niektóre rzeczy dostępne są pod obiema markami i w przypadku produktów o podobnej funkcjonalności mogą się od siebie nieznacznie różnić.
TW

ODPOWIEDZ