Jak "przyspieszyć" plik wave bez straty jakości i zmiany tonacji?
Mam pytanie o możliwość przyspieszenia gotowego sampla Wawe o kilka bpm'ów, ale bez straty jakości, a co ważniejsze - bez zmiany tonacji.
Sampel w formacie Wave jest dość długi (potężna partia smyczków), ale koncertowo okazało się, że jest trochę za "wolny". Rzecz w tym, że programy na których pracuję przyspieszają Wave'a, ale to przyspieszenie albo sprawia, że sampel traci na jakości, albo im szybszy jest, tym wyższy dźwięk z tego wychodzi... Nie znam nazwy tego efektu, więc przepraszam z góry. To problem, bo prócz tego sampla gra jeszcze kilka innych instrumentów i odnosi się potem wrażenie, nie stroją instrumenty z akurat tym samplem.
Czy jest na to jakaś rada? Czy programy: Cubase SX3, Reaper, czy Cooledit (do nich mam dostęp) mają taką możliwość? Jeśli nie - co polecacie?
Pozdrawiam
i dziękuję oczywiście za każdą sugestię.
Re: Jak "przyspieszyć" plik wave bez straty jakości i zmiany tonacji?
Timestrech - ale wszystko zależy od uzytego algorytmu - praktycznie kazdy program to potrafiący oferuje kilka do wyboru by zniekształcenie było jak najmniej słyszalne - inny jest do partii z bębnami a inny do czystej melodii
Mam pytanie o możliwość przyspieszenia gotowego sampla Wawe o kilka bpm'ów, ale bez straty jakości, a co ważniejsze - bez zmiany tonacji.
Sampel w formacie Wave jest dość długi (potężna partia smyczków), ale koncertowo okazało się, że jest trochę za "wolny". Rzecz w tym, że programy na których pracuję przyspieszają Wave'a, ale to przyspieszenie albo sprawia, że sampel traci na jakości, albo im szybszy jest, tym wyższy dźwięk z tego wychodzi... Nie znam nazwy tego efektu, więc przepraszam z góry. To problem, bo prócz tego sampla gra jeszcze kilka innych instrumentów i odnosi się potem wrażenie, nie stroją instrumenty z akurat tym samplem.
Czy jest na to jakaś rada? Czy programy: Cubase SX3, Reaper, czy Cooledit (do nich mam dostęp) mają taką możliwość? Jeśli nie - co polecacie?
Pozdrawiam
i dziękuję oczywiście za każdą sugestię....
Ableton live ma niezłe algorytmy dopasowywania sampla do tempa, a ze starszych rzeczy Acid Pro daje rade.
A może by pociąć sampelek i ładnie z tempem zagrać ?
Przecież tak się nie da - wciąz będzie za wolny z tymze jesli ma jakiś słyszalny rytm to sie rozleci
tak mozna robic z pojedynczymi brzmieniami/akordami a ne całą melodią(o ile to nie zamysł producenta)
tak mozna robic z pojedynczymi brzmieniami/akordami a ne całą melodią(o ile to nie zamysł producenta)...
Masz rację, jeśli jest wyraźny rytm + długi samp ciecie może nie przynieść efektu.
Zalezy o ile trzeba przyspieszyc, ale do 10% bez problema. Z najlepszych prosoniq, serato czy moj ulubiony pro-toolsowy x-form, z wymienionych na poczatku zaczalbym od reapera.
Możecie się ze mnie śmiać, ale dla moich uszu, jak do tej pory najlepszą zmianę tempa bez zmiany intonacji daje Audacity
- doministry1

-----------------
Samplitude ma też wbudowane genialne możliwości operowania tymi parametrami.
......Możecie się ze mnie śmiać, ale dla moich uszu, jak do tej pory najlepszą zmianę tempa bez zmiany intonacji daje Audacity...
Popieram kolegę - efekty przyśpieszania w Audacity mnie zaskoczyły bardzo pozytywnie :)
[addsig]
Gasiu