TC Konnekt 24D - konflikt z kartą WiFi
- Groszek1570
Witam.
Mam pewien problem ze swoim sprzętem, otóż:
Ostatnio nabyłem interface T.C. electronic Konnekt 24D (taka karta dźwiękowa studyjna). Karta łączy się z PC za pomocą kabla firewire 6pin.
Włączam - gra, czekam z 40sekund i wtedy następuje przerywanie, brak dźwięku przez jakieś 10sekund i znowu gra. Tak to wszystko się zapętla.
Mówię - zepsuta, ale nie.
W menedżerze urządzeń wyłączyłem kartę sieciową WIFI, której używam na co dzień. No i co? Karta dźwiękowa hula aż miło...
Na forum muzycznym polecili mi, aby kupić kontroler firewire na PCI. Kupiłem i nadal to samo. Wszystko dopasowane - chipset na kontrolerze taki jak poleca producent karty i nic.
Robiłem formaty i to samo.
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego zachowania...
Dodam jeszcze, że ciągle łapię bluescreena...
Umieszczam specyfikację komputera :
płyta główna - Gigabyte MA77OT-UD3P ver.1.0
karta sieciowa - TP-link TL-WN851N
Procesor - AMD Phenom X4 955
Prosiłbym o pomoc/sugestie cokolwiek. Pozdrawiam.
Mam pewien problem ze swoim sprzętem, otóż:
Ostatnio nabyłem interface T.C. electronic Konnekt 24D (taka karta dźwiękowa studyjna). Karta łączy się z PC za pomocą kabla firewire 6pin.
Włączam - gra, czekam z 40sekund i wtedy następuje przerywanie, brak dźwięku przez jakieś 10sekund i znowu gra. Tak to wszystko się zapętla.
Mówię - zepsuta, ale nie.
W menedżerze urządzeń wyłączyłem kartę sieciową WIFI, której używam na co dzień. No i co? Karta dźwiękowa hula aż miło...
Na forum muzycznym polecili mi, aby kupić kontroler firewire na PCI. Kupiłem i nadal to samo. Wszystko dopasowane - chipset na kontrolerze taki jak poleca producent karty i nic.
Robiłem formaty i to samo.
Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co jest przyczyną takiego zachowania...
Dodam jeszcze, że ciągle łapię bluescreena...
Umieszczam specyfikację komputera :
płyta główna - Gigabyte MA77OT-UD3P ver.1.0
karta sieciowa - TP-link TL-WN851N
Procesor - AMD Phenom X4 955
Prosiłbym o pomoc/sugestie cokolwiek. Pozdrawiam.
Re: TC Konnekt 24D - konflikt z kartą WiFi
To nie używaj WIFI (jak masz możliwość podłączaj internet po kablu). Jak nie, to możesz kupić jakąś zewnętrzną kartę wifi na USB, chyba sa takie. Widać się Konnekt nie lubi z Twoim laptopem, być może są jakieś bardziej profesjonalne sposoby obejścia problemu, ja podałem najprostsze ;)
www.myspace.com/pchelki
- Groszek1570
No takie rozwiązania to nawet mi przyszły do głowy. Będę musiał spróbować z kartą usb, ale chciałbym pozostać przy obecnej, ponieważ potrzebny mi jest dobry zasięg, a po to kupiłem taką kartę na PCI.
Będę nudny, ale powiem że to wina nie sprzętu lecz sterowników. Co to za rada by nie używać WIFI (pomijając dobre chęci)? Przecież iPad komunikuje się przez WIFI, a można go użyć jako sterownik MIDI. Zatem deaktywacja WIFI nie jest już dobrym rozwiązaniem.
OK nie będę wskazywał, który Rolandowski interfejs AUDIO/MIDI na USB nie sprawia takich problemów (ja mam i WIFI i kablową sieć aktywną podczas grania , bez optymalizowania systemu XP), powiem tylko że ten interfejs posiada driver ASIO o nazwie VS-Streaming Polecam!
Lubię: klawisze, samplery, realizację, programowanie, DIY. Muzyka dub i okolice.
Sprawdź przerwania IRQ - pewnie się coś gryzie
- Groszek1570
Sprawdziłem przerwania IRQ i się okazuje, że Karta sieciowa jest na IRQ 21, a kontroler 1394 jest na IRQ 20, także chyba nie nachodzą na siebie.
Co do VS Streaming - googlowałem i nie bardzo wiem o czym mówisz. Mógłbyś rozwinąć?
Pozdrawiam.
Co do VS Streaming - googlowałem i nie bardzo wiem o czym mówisz. Mógłbyś rozwinąć?
Pozdrawiam.