Behringer BFC2000 - konfiguracja MIDI

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boono
Behringer BFC2000 - konfiguracja MIDI

Post autor: Boono » wtorek 31 maja 2011, 09:19

Witam

Dopadłem w swoje ręce taki ów sterownik.
No i na wstępie pojawił się problem podczas konfiguracji.Wcześniej w nanocontrol korg'a wystarczyło w g.remote przypisać in do nano, i resztę sobie skonfigórować poprzez learn.
BFC podłączony mam do PC kablem usb.Wcześniej zainstalowałem jakies tam stery ze strony producenta.
W g.remote jest mozliwość podpięcia BFC2000 port1, oraz BFC2000 port 2.No i ok.
Kiedy ruszę jakikolwiek kontroler w bfc2000 to na panelu transportu czujnik reaguje, ale nie moge nijak skonfigurować go poprzez funkcje learn.Żadnej reakcji.
Tak samo się dzieje kiedy chcę zastosować learn z tym że bezpośrednio w urządzeniu.
Czy ktoś może pomóc co jest grane?

P.S. Wyczytałem w instrukcji że przy podłączeniu kablem USB nieaktywne są porty A i B.
Może to ma związek z brakiem reakcji, i wystarczy zastosobać kabel USB - Midi, a nie zwykły USB.

Pozdrawiam
Magister Sztuki

Awatar użytkownika
Boono

Re: Behringer BFC2000 - konfiguracja MIDI

Post autor: Boono » wtorek 31 maja 2011, 14:01

To może inaczej.

Można podłączyć bfc2000 tylko kablem USB? Jeśli tak to który port wybrać w Cubase?

Dodam że nie otrzymałem polskiej instrukcji :/ od dystrybutora.A z niewyrażnych filmów na youtube nic nie widać.
Magister Sztuki

dust

Post autor: dust » wtorek 31 maja 2011, 20:23

...To może inaczej.

Można podłączyć bfc2000 tylko kablem USB? Jeśli tak to który port wybrać w Cubase?

Dodam że nie otrzymałem polskiej instrukcji :/ od dystrybutora.A z niewyrażnych filmów na youtube nic nie widać....

Polski manual jest do ściągnięcia ze strony producenta dostępny pod opisem czarnej wersji.
http://www.behringer.com/EN/downloads/pdf/BCF2000_P0246_M_PL.pdf

Te 2 porty są po to aby można było podłączyć więcej niż jeden taki sam sterownik.
Sterownik ten może pracować w 4 trybach USB MIDI i 4 trzybach stand alone czyli na standardwym MIDI din5.

Jeżeli będziesz pracował tylko z komputerem na USB to wybierasz tryb U1 i nie powinny pojawiać dodatkowe porty tylko IN i OUT. To wszystko masz w instrukcji.

Funkcja learn działa pod warunkiem, że aplikaca ją wysyła.

RX

Post autor: RX » czwartek 18 sie 2011, 15:58

Podepnę się pod temat bo jestem zbyt ciemny i nie znalazłem w instrukcji takiej informacji. Chciałbym używać kontrolera do sterowania DAW [Reaper] do obsługi np 30-śladowej sesji.

Kontroler obsługuje jednocześnie 8 ścieżek. Czy można go tak ustawić, że obsługuje ścieżki 1-8, przełączam któryś z przycisków i pracuję na ścieżkach 9-16, znowu przycisk i 17-24 itd.?

MEGafon

Post autor: MEGafon » czwartek 18 sie 2011, 19:18

...Podepnę się pod temat bo jestem zbyt ciemny i nie znalazłem w instrukcji takiej informacji. Chciałbym używać kontrolera do sterowania DAW [Reaper] do obsługi np 30-śladowej sesji.
Kontroler obsługuje jednocześnie 8 ścieżek. Czy można go tak ustawić, że obsługuje ścieżki 1-8, przełączam któryś z przycisków i pracuję na ścieżkach 9-16, znowu przycisk i 17-24 itd.?
 ...

Oczywiscie, ze tak.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

dust

Post autor: dust » piątek 19 sie 2011, 13:01

......Podepnę się pod temat bo jestem zbyt ciemny i nie znalazłem w instrukcji takiej informacji. Chciałbym używać kontrolera do sterowania DAW [Reaper] do obsługi np 30-śladowej sesji.
 ...

Oczywiscie, ze tak.

...
Najprościej jest włączyć go w tryb Mackie Controll.
W Reaoerze wybierasz tylko typ kontrolera czyli w/w.
Mapowanie potencjometrów i przycisków powinieneś znaleźć w instrukcji lub na stronie producenta.
W zasobach youtube na pewno znajdziesz filmy instruktażowe.

RX

Post autor: RX » sobota 20 sie 2011, 10:49

W zasobach youtube na pewno znajdziesz filmy instruktażowe. ... 

Dzięki za odpowiedzi. Faktycznie znalazłem na YT filmuk potwierdzający że działa toto tak jak bym chciał. No to chyba zakupię o potestuję "udawanie konsolety analogowej".

ODPOWIEDZ