...Witam
Odkopuję temat gdyż bardzo mi się przydał, a mam jeszcze kilka wątpliwości, których wyjaśnienie mogłoby wznieść tenże temat na wyżyny pomocności ;)
1) Jak sensownie zapisać melorecytację? Zazwyczaj tego typu wokalizy są na jednym dźwięku, wiec zapis nie stanowi problemu, mam jednak do rozpisania piosenkę w której wokalista melorecytuje celowo jeżdżąc wysokością dźwięku uwypuklając intonację, akcenty itd. Czy zapisać sam rytm, tak jak zapisuje się instrumenty perkusyjne?
ZAiKS-owi nie chodzi aż tak bardzo o interpretację, więc proponuje bez zbędnych szaleństw :)
2) Czy w fortepianówce do ZAIKSU musi być totalnie cała kompozycja, czy starczą główne jej elementy, czyli np 2 zwrotki i 2 refreny, z pominięciem wszystkich mało dla charakteru kawałka znaczących wstawek? Mówię o piosence pop-rockowej.
Jeżeli części kompozycji powtarzają się, to po co aż 2? Wystarczy znak repetycji. Zasada - im prościej, tym lepiej.
3) Jak zapisać fragmenty gdzie jest np. solówka gitary? Pominąć całkiem, czy napisać np. 4 takty podkładu i 'solo instr.'?
Solówka gitary jest chyba integralną częścią kompozycji, prawda? :) Nie ma pojęcia "solo instr.". Do tego służą takie czarne ptaszki :)
Wiem że najlepiej byłoby napisać/zadzwonić do zaiksu, jednak po pierwsze weekend, po drugie od tego jest forum żeby pytać i nie wielbłądzić.
Pozdrawiam...
[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO