Reaper 4

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:
Reaper 4

Post autor: dr_After » środa 03 sie 2011, 23:14

Reaper 4 właśnie wyszedł: http://reaper.fm/

Po miesiącach testów opd pierwszej grudniowej alfy do dziś muszę przyznać, że jest to najszybciej rozwijający się DAW na świecie, oferujący obecnie dziesiątki funkcji, których nie da się znaleźc w oprogramowaniu kosztującym tysiące złotych. A to wszystko za 40 / 60 dolarów! Jak dla mnie Reaper to nowa jakość nie tylko jako aplikacja, ale także jako model biznesowy i jako społeczność. Do wypróbowania za darmo, bez żadnych iLoków, wersja w pełni funkcjonalna.

RX

Re: Reaper 4

Post autor: RX » czwartek 04 sie 2011, 14:06

...
Reaper 4 właśnie wyszedł: http://reaper.fm/

Dzięki za info. Czemu automatyczny upgrade sam tego nie wykrywa?

W każdym razie zainstalowane i testowanie rozpoczęte. Interfejs całkiem nowy - trza się będzie odnaleźć w nowej rzeczywistości.

PS. te 40 baksów to już chyba przeszłosć - teraz już tylko 60 w discounted license [dla nowych użytkowników oczywiście]

Laser71

Post autor: Laser71 » czwartek 04 sie 2011, 14:37

...

PS. te 40 baksów to już chyba przeszłosć - teraz już tylko 60 w discounted license [dla nowych użytkowników oczywiście]...

No to chyba było oczywiste, ale teraz masz licencję na dwie pełne wersje, do 5.99 a nie na pół wersji.

Gram na gitarze

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 04 sie 2011, 16:50

...
 oferujący obecnie dziesiątki funkcji, których nie da się znaleźc w oprogramowaniu kosztującym tysiące złotych.....

Możesz przedstawić te funkcje? Zawsze interesował mnie ten soft, ale nie mam motywacji i czasu żeby sameu grzebać i się ich doszukiwać. 

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 04 sie 2011, 19:49

...
...
 oferujący obecnie dziesiątki funkcji, których nie da się znaleźc w oprogramowaniu kosztującym tysiące złotych.....

Możesz przedstawić te funkcje? Zawsze interesował mnie ten soft, ale nie mam motywacji i czasu żeby sameu grzebać i się ich doszukiwać. 

...

1. v4: Mozliwośc skórkowania miksera i panelu ścieżek - i ich totalnej zmiany do własnych upodobań. Co więcej - możliwość zmiany jednego layoutu wybranych ścieżek na inny jednym przyciskiem myszy lub klawiatury, co pozwala np. inaczej pracować na scieżkach podczas nagrywania, inaczej podczas edycji, itp.

2. Juz w v3: Operacje masowe: usuwanie / dodawanie efektów na wielu lub wszysctkich ścieżkach jednocześnie jednym kliknięciem, v4: tworzenie stemów z dowolnej liczby ścieżek jednym kliknięciem, itp..

3. v3: Szablony ścieżek - eksportuj ścieżki z efektami i elementami i importuj do następnego projektu

4. v4: Project bay - zarządzaj efektami i mediami, sortuj je, zapisuj całe zestawy efektów i elementów użytych w numerze, łatwo je zaimportuj do następnego (to akurat jest w wiekszosci DAW)

5. v4: Presety renderowania. Ustaw sobie kilka różnych opcji, okreslając dla każdej format eksportu (wav, mp3), folder docelowy, a nawet wildcards, czyli zmienne w nazwie. np Jeśli określisz, że render będzie miał formę "$year_$month_$day_$project_$tempoBPM to w wyniku otrzymasz plik np. 2011_8_03_mój projekt_120BPM. Idealne narzedzie do segregowania miksów.

6. v4: Brakuje ci jakiegoś narzędzia? Stwórz je sobie. Stwórz w łatwy sposób przycisk menu, nazwij go, przypisz do niego akcję lub większą liczbę akcji (można w ten sposób stworzyć własną akcję) i umieść w dowolnym miejscu - na górze, dole, z lewej lub prawej na pasku narzędzi.

7. Dziesiątki innych... Po instalacji Repaera 4 wejdź w Help -> Changelog

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 05 sie 2011, 07:34

Dzięki za info.

Z tego co widze większość tych funkcji zalicza sie do mniejszych/większych udogodnien obsługi interfesu. Ale zainteresowała mnie opcja nazewnictwa plików, to jest OK.  

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » piątek 05 sie 2011, 08:21

...
Dzięki za info.

Z tego co widze większość tych funkcji zalicza sie do mniejszych/większych udogodnien obsługi interfesu. Ale zainteresowała mnie opcja nazewnictwa plików, to jest OK.  ...

czy mam przez to rozumieć, że Reaper ma dokłądnie tą sama funkcjonalnośc co Logic czy Cubase?

Pełna obsługa Midi i audio?

czyli jest to fajna alternatywa dla popularbych sekwencerów DAW?

I jaka tania.....

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 05 sie 2011, 09:37

...
...
Dzięki za info.

Z tego co widze większość tych funkcji zalicza sie do mniejszych/większych udogodnien obsługi interfesu. Ale zainteresowała mnie opcja nazewnictwa plików, to jest OK.  ...

czy mam przez to rozumieć, że Reaper ma dokłądnie tą sama funkcjonalnośc co Logic czy Cubase?

Pełna obsługa Midi i audio?

Tak, jak najbardziej. Jeśli chodzi o audio jest nawet IMO lepiej niż w Cubase - mi w każdym razie pracuje się z audio w Reaperze znacznie szybciej niż w Cubase. Szczególnie, jesli chcę szybko zrobić sidechaining lub porobić wysyłki na bus z pogłosem. Routing w ogóle jest niezły, co jest odczuwalne gdy pracuje się z VSTi z wieloma wyjściami i się je chce popodpinać do odpowiednich kanałów. Błyskiem się to robi.

Jeśli chodzi o MIDI - jest dobrze i z tygodnia na tydzień coraz lepiej, osobiście brakuje mi kwantyzacji z poziomu okna aranżu, przeprowadza się ją w oknie edytora MIDI. Ale to mały pikuś, bo główne funkcjonalnosci są. Czyli nagrywanie, edycja, midi edytor w oknie oraz edytor inline, kwantyzacja, humanize, kwantyzacja do groove, otwieranie wielu partów MIDI w jednym oknie edytora, filtrowanie całych partów albo wybranych nut, kolorowanie nut ze względu na velocity czy kanał MIDI... Teraz nawet można myszką tworzyć akordy w wybranych skalach i całe arpeggia. To ostatnie mi się nie przydaje, ale wiele osób na forum Reapera przyjęło to entuzjastycznie ;)

czyli jest to fajna alternatywa dla popularbych sekwencerów DAW?

Zdecydowanie 

I jaka tania..... ...

Za 60 dolarów ponad setka upgradów, w tym jedna duża wersja po drodze. Reaper zmienia zasady gry. Jak dla mnie, jeżeli do wyboru jest Reaper, to płacenie 2500 zł za inny DAW to gruba przesada. Chyba, że mówimy o czymś specyficznym, w stylu Abletona - ale on akurat tyle nie kosztuje.

RX

Post autor: RX » piątek 05 sie 2011, 10:23

Za 60 dolarów ponad setka upgradów, w tym jedna duża wersja po drodze. Reaper zmienia zasady gry. Jak dla mnie, jeżeli do wyboru jest Reaper, to płacenie 2500 zł za inny DAW to gruba przesada. Chyba, że mówimy o czymś specyficznym, w stylu Abletona - ale on akurat tyle nie kosztuje.
...

Dodajmy do tego jeszcze jedną bardzo istotną zaletę:

Jest megastabilny. 

Mam Samplitude i przez długi czas na nim pracowałem. Kupiłem Reapera bo...był tani i chciałem zobaczyć co to. A teraz śmigam prawie wyłącznie na Reaperze.

Koniec reklamy :))

Blaviken

Post autor: Blaviken » sobota 06 sie 2011, 01:35

Mam podobne odczucia. Pracuję na tym DAW od kilku lat a zassałem go tylko na próbę aby zobaczyć jak działa. Dotychczas pracowałem na tandemie FL Studio i Cubase. Zaczynałem od wersji 3.0 i już nigdy nie wróciłem do FL i Cubase. Nie dość że program jest bardzo stabilny, jak napisał mój przedmówca to jeszcze plik instalacyjny jest maleńki (5,8 MB) i zrobienie update trwa dosłownie 5 minut. Do tego update prawie codziennie (autorzy chyba nie śpią po nocach) i ciągłe dodawanie funkcji o które proszą userzy. Pamiętam że wersja 3.0 czasem miała problem z obsługa video. Obecnie działa to wyśmienicie i po zainstalowaniu kilku bibliotek Reaper potrafi teraz renderować projekt do pliku video z audio które do niego podkładaliśmy. Naprawdę polecam każdemu sprawdzenie tego programu. To nic nie kosztuje, trwa dwie minuty a jak chcecie to instaler ma opcję "portable install i możecie zainstalować Reapera w wybranym katalogu czy nawet na pendrive i bez śmiecenia systemu wypróbować ten doskonały DAW.
www.blaviken.com

ODPOWIEDZ