Cubase 5 i Win7 64-bit - bardzo wysokie zużycie ASIO

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Freestate
Re: Cubase 5 i Win7 64-bit - bardzo wysokie zużycie ASIO

Post autor: Freestate » czwartek 04 sie 2011, 07:23

...
Sprawdziłbym dwie rzeczy:

1. Czy przypadkiem nie jest wybrany Direct X ASIO Full Duplex albo Multimedia ASIO - głupie przeoczenie, a powoduje faktyczny wzrost zużycia mocy procka.

2. Ustawienia latencji - możliwe, że po przeinstalowaniu Presonusa, defaultowo jest ona ustawiona za nisko.

...

No kurczę....bez przesady  :), wybrany jest oczywiście dedykowany sterownik Presonus Asio.

Sprawdziłem dane programem, który polecacie, wynik jak można było się domyślać idealny, czyli nic z tych rzeczy.

Odpaliłem Studio One Pro, załadowałem tam milion ciężkich pluginów i wszystko gra, zużycie procesora 30% i jeszcze mnóstwo zapasu, czyli to musi być coś związanego z Cubase'em.

Być może Cubase ma problem z wykorzystaniem wielordzeniowych procesorów, nie potrafi rozłożyć mocy na wszystkie rdzenie, tym mi to pachnie...

Cubase myśli, że 1 rdzeń to cały procesor, pozostałe 5 (w moim przypadku) stoi wyciszone i nieużywane.

Chociaż tyle odkryłem :)

www.undermathic.com
www.facebook.com/undermathic

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 sie 2011, 07:36

Optymalizacja windowsa niewiele pomoże - nie warto sobie tym głowy zawracać.Przy nowoczesnym sprzęcie nawet wyłączenie AERO niewiele daje.

Win XP?on sobie kompletnie nie radzi z nowoczesnym sprzętem - często wydajność jest niższa niż na Vista czy win7.To zabytek którym nie warto sobie zaprzątać głowy.

Jak kolega zauważył problemem jest cubase - popatrz w opcjach czy multithreading masz włączony.

Warto zainstalować też dla sprawdzenia starsze sterowniki karty - zdarza się że nowe nie zawsze są wydajniejsze

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 04 sie 2011, 10:39

...

Cubase myśli, że 1 rdzeń to cały procesor, pozostałe 5 (w moim przypadku) stoi wyciszone i nieużywane.

Chociaż tyle odkryłem :)
...

Wygląda to na złe ustawienia pracy wielowątkowej. Każdy DAW powienien mieć takie opcje w głownych ustawieniach.  

keyzone

Post autor: keyzone » czwartek 04 sie 2011, 13:04

Devices/Device Setup/VST Audio System poniżej Advanced Options zanaczyć dwa okienka: Multi Processing i Disable CPU Energy Saving, reszta dafaultowo.

A propos zdań, że nie warto sie przesiadać na Win7 64bit. Wszytko zależy co sie robi (i za ile). Jeśli komuś wystarcza 3GB Ramu to ok. Mi nie wystarczało i mam teraz 24 GB ramu, procek i7 3.07 GHz i nie marnuję czasu na oszczedzanie mocy obliczeniowej i ramu. Czas to pieniądz...
www.digimatch.eu i7 950, 24GB RAM, E-mu 1616m PCIe, Cubase7, Ozone5 Advanced, Komplete7, EWQLSO Platinium Plus, Goliath, Stormdrum2 Pro, Omnisphere, Trilian, ARC, T-Racks3 CS Grand, Real Guitar, LPC, Noman Factory British Bund

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 sie 2011, 13:22

Tylko kto teraz kupuje komputer który nie ma 4GB ramu?Przesiadka i tak jest nieodzowna....

Prosper

Post autor: Prosper » piątek 05 sie 2011, 00:21

...Wydaje mi się, że jednak nadal poczciwy Windows XP to najlepsza opcja do audio...
...

stary prosze cie... ten system ma juz 10 lat! to przeżytek,
w dodatku Freestate ma 6 rdzeni i 16 gb ramu a ty mu radzisz zoptymalizowac win 7....

albo lepiej: przejsc na logica..

brak słów. na jakim ty swiecie zyjesz.

Polecam Ci jednak spróbowac zainstalowac win 7. Nie jest taki straszny.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 05 sie 2011, 07:30

Win 7 chodzi lepiej niż XP na silnej konfiguracji i duzej ilosci RAMu. Juz wielokrotnie pisałem o tym że Win7 dobrze wykorzystuje dostępną pamięc i przy ilości powyżej 6GB pracuje jak rakieta.   

To system niczym nie ustępujący systemowi jabłkowemu, ale czy wogóle kiedyś było inaczej?

Ok, ale drążmy tego tematu więcej bo nie o tym jest wątek.  

Freestate

Post autor: Freestate » piątek 05 sie 2011, 09:55

Problem powoduje Presonus...cholera.

Normalnie po odpaleniu komutera zużycie procesora wynosi 0-1%.

Kiedy podłącze mikser do firewire nagle zużycie wzrasta do 30%, momentami skacze do 50%!

Skutkiem tego jest to, że po kilku godzinach wentyl wyje jak w komputerach z 1997, nie da się nic zrobić w DAWie, tnie się projekt itd.

Jeśli odłącze Presonusa...zużycie znowu spada do 0-1% i wszystko wraca do normy.

Wystarczy samo podłączenie! Tak samo jest na 3 różnych kartach firewire i na wszelkich możliwych sterownikach do miksera.

Trzeba zapytać na forum Presonusa, może po pół roku dostane odpowiedź :)

Swoją drogą...czy jest może ktoś, kto przegląda ten wątek i ma taki sam układ, czyli Windows 7 64 bit i Presonus 16.4.2??

www.undermathic.com
www.facebook.com/undermathic

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 05 sie 2011, 12:48

...

Swoją drogą...czy jest może ktoś, kto przegląda ten wątek i ma taki sam układ, czyli Windows 7 64 bit i Presonus 16.4.2??
...

Podony wątek pojawił się tutaj http://forums.presonus.com/posts/list/3167.page

Wskazujący na interfejs firewire, a dokładnie jego sterowniki.  

I być może przyda ci się ten link.  http://presonus.zendesk.com/entries/203607-optimizing-windows-vista-7-power-settings-for-studio-one 

ODPOWIEDZ