Asus Xonar DX - jak wyłączyć odsłuch?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
MrExplosion
Re: Asus Xonar DX - jak wyłączyć odsłuch?

Post autor: MrExplosion » środa 03 sie 2011, 16:06

Mimo, że kolega niezbyt kulturalny to odpowiem, bo ma rację, że są wokaliści którzy nie chcą siebie słuchać ze słuchawek. Musisz w programie, przy ścieżce na którą nagrywasz wokal, zaznaczyć że ma się nagrywać, ale jednocześnie wyciszyć opcją "mute". Jeśli dobrze pamiętam to były takie przyciski w Cool Edit, na tej karcie Multitrack

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » środa 03 sie 2011, 17:10

w kilku profesjonalnych studiach w jakich nagrywałem nie spotkałem się z tym, żeby realizator puszczał playback wokalu na słuchawki w trakcie sesji.

Fajny masz problem, szczerze mowiac - wszyscy walcza o jak najlepszy odsluch sluchawkowy, a Ty o brak tegoz Zdecydowanie zrezygnowalbym z uslug tych "profesjonalnych" przedsiebiorstw nie dajacych wykonawcy odsluchu (czy ktos ci tego nie wmowil, ze niby tak jest "profesjonalnie"?), ale jak kto lubi

Rozwiazanie jest chyba dosc proste - wystarczy wyciszyc slad wokalu...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 03 sie 2011, 17:30

Rozwiazanie jest chyba dosc proste - wystarczy wyciszyc slad wokalu...

Czyli przeczytać wreszcie instrukcję obsługi swego programu i nie zawracać tu odwloków. Przy tym mało przyjemnie
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » czwartek 04 sie 2011, 02:47

a ty to rozumiem jesteś jego narzeczonym,ta? ty wkładasz, on wypina rzecz jasna.

Za takie chamskie wypowiedzi należy Ci się ban.

nie rozumiem głosów oburzenia. kto niby ustala, ze POWINNO się słyszeć swój wokal w trakcie nagrywania? mi od zawsze dużo lepiej nagrywa się kiedy nie słyszę siebie w słuchawce, tylko na żywo i chyba to jest najważniejsze. ty, co byłeś w paru studiach nie wiem co w nich robiłeś. od zawsze nagrywam 'na jedno ucho' i naprawdę nie znam osoby, która woli w trakcie nagrywania słyszeć siebie w słuchawkach niż na żywo. szanuję waszą wiedzę ale nie pozwolę, żeby jakiś pajac wyśmiewał się ze mnie na forum tylko dlatego, że ma 5000 postów, tym bardziej, że na żywo na pewno by tego nie zrobił...

Pajaca to na razie robisz z siebie Ty. Poczytaj sobie posty Zbyni i pokornie się skłoń. Domyślam się, że reprezentujesz "kulturę" hip-hop. Jestem także ciekaw jakie to "profesjonalne" studia odwiedziłeś{#śmiech} "Zapodajże" Waćpan linkami do nich- chętnie się zapoznam z alternatywnymi sposobami nagrywania.

Może zamiast psioczyć na wszystko i wszystkich może sobie sprawisz interfejs audio z prawdziwego zdarzenia? Albo dostosować się do SOA#8 – Standardowa Odpowiedź Administratora nr 8: RTFM (Read The F*cking Manual) – czytaj instrukcję.

Nie wiem, ile Ci życie wiosen naliczyło, ale kultura wypowiedzi i forma, w jakiej opisałeś swój próblem, wskazuje, na, cóż, poziom gimnazjum z przynajmniej jednym aktem spadochroniarstwaFrown

Stay Psychedelic People!

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 04 sie 2011, 07:42

Ech tak to jest z dziećmi...skąd chcesz wiedzieć co nagrywasz skoro się nie słyszysz?Profesjonalne studia powiadasz?chyba z piwnicy na soundblasterze bo nie znam nawet amatorskiego studia gdzie nie ma odsłuchu.

zawędruj może lepiej na hip-hop pl tam twój problem rozwiążą w tri mi ga

reszty twych żałosnych wypocin nawet nie zamierzam komentować bo szkoda czasu

ps.nauka obsługi to podstawa - bez tego nawet łopaty nie obsłużysz jak należy i nim zaczniesz to zapoznaj się ze sprzętem

asusa to zostaw do słuchania muzyki bo do niczego więcej to się nie nadaje

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » czwartek 04 sie 2011, 09:12

...Ech tak to jest z dziećmi...skąd chcesz wiedzieć co nagrywasz skoro się nie słyszysz?Profesjonalne studia powiadasz?chyba z piwnicy na soundblasterze bo nie znam nawet amatorskiego studia gdzie nie ma odsłuchu.
zawędruj może lepiej na hip-hop pl tam twój problem rozwiążą w tri mi ga

reszty twych żałosnych wypocin nawet nie zamierzam komentować bo szkoda czasu

ps.nauka obsługi to podstawa - bez tego nawet łopaty nie obsłużysz jak należy i nim zaczniesz to zapoznaj się ze sprzętem
asusa to zostaw do słuchania muzyki bo do niczego więcej to się nie nadaje...

do słuchania chyba też nie:)
słuchać też trzeba na dobrym sprzęcie, żeby wiedzieć co na myśli autor miał... :)

ODPOWIEDZ