Asus Xonar DX - jak wyłączyć odsłuch?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
sheez
Asus Xonar DX - jak wyłączyć odsłuch?

Post autor: sheez » wtorek 02 sie 2011, 23:20

Witam, w ramach debiutu chciałbym poprosić o pomoc w rozwiązaniu następującego problemu. Podczas nagrywania wokalu w cool edicie 2 słyszę w słuchawkach swój własny głos, co bardzo przeszkadza w nagrywaniu. Próbowałem wyciszyć poziom odtwarzania dla urządzenia 'line in' ale w opcjach mojej karty (Asus Xonar Dx) na mixerze regulować można poziom odtwarzania tylko dla jednego urządzenia ("głośniki"). Czy wiecie może jak poradzić sobie z tym problemem za pośrednictwem cool edita? A może ktoś wie jak można wyregulować poziomy głośności odtwarzania dla innych urządzeń na tej karcie? Bardzo proszę o pomoc.

Zbynia

Re: Asus Xonar DX - jak wyłączyć odsłuch?

Post autor: Zbynia » środa 03 sie 2011, 09:41

hahahahahaah

to jest problem?TO JEST PODSTAWA!! - jak chcesz nagrywać NIE SŁYSZĄC SIĘ?

sheez

Post autor: sheez » środa 03 sie 2011, 11:20

...hahahahahaah

to jest problem?TO JEST PODSTAWA!! - jak chcesz nagrywać NIE SŁYSZĄC SIĘ?...

przeczytaj to co napisałem, potem to co ty napisałeś. potem jeszcze raz jeśli trzeba. i może jeszcze raz. żeby słyszeć swój wokal podczas sesji nie są potrzebne słuchawki. a twoje haha to sobie przyklej do faktu, że w kilku profesjonalnych studiach w jakich nagrywałem nie spotkałem się z tym, żeby realizator puszczał playback wokalu na słuchawki w trakcie sesji. 5000 postów i nigdy w studio nie byłeś? poza tym, bardzo merytoryczna odpowiedź z twojej strony, bezpośrednio na moje pytanie, nie ma co, błysnąłeś wiedzą

Awatar użytkownika
JzK

Post autor: JzK » środa 03 sie 2011, 12:06

Podczas nagrywania wokalu w cool edicie 2 słyszę w słuchawkach swój własny głos, co bardzo przeszkadza w nagrywaniu.

To ja też nie czaję: Słyszysz swój głos w słuchawkach i on przeszkadza w nagrywaniu wokalu innej osoby, czy ciebie? Może chodziło ci o to, że nagrany track odtwarza się wraz z wciśnięciem rec? Jeśli tak to wystarczy wyciszyć nagrane tracki, jeśli nie doprecyzuj wypowiedź
na luzaku ! jak zawsze

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » środa 03 sie 2011, 12:07

......hahahahahaah

przeczytaj to co napisałem, potem to co ty napisałeś. potem jeszcze raz jeśli trzeba. i może jeszcze raz. żeby słyszeć swój wokal podczas sesji nie są potrzebne słuchawki. a twoje haha to sobie przyklej do faktu, że w kilku profesjonalnych studiach w jakich nagrywałem nie spotkałem się z tym, żeby realizator puszczał playback wokalu na słuchawki w trakcie sesji. 5000 postów i nigdy w studio nie byłeś? poza tym, bardzo merytoryczna odpowiedź z twojej strony, bezpośrednio na moje pytanie, nie ma co, błysnąłeś wiedzą...

Lepiej zamilcz i przeanalizuj SWÓJ post. Chaotyczny. I de facto powinieneś siebie słyszeć jak jesteś nagrywany. Byłem w kilku studiach i O DZIWO tak to właśnie wygląda... No patrz... A od Zbyni to się łaskawie odczep.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 12:37

Może nalezy zadać pytanie, co to było za studio...?

:)

ale faktycznie wg mnie powinnismy sie słyszeć w słuchawkach -  oczywiście monitoring bezlatencyjny:)

[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
lukashhh1

Post autor: lukashhh1 » środa 03 sie 2011, 12:37

A tak  nawiasem mówiąc -  ta karta Asusa to chyba nie najlepszy pomysł do rejestracji audio -  i nawet asio4all nie pomoże....
[addsig]
Produkcja muzyczna: Progressive House,Progressive Trance, Chillout. MAC MINI i5 16GB 256GB
FOCUSRITE SCARLETT18i20 2nd Gen, 2x JBL LSR305, ALESIS Q49, KORG NANOCONTROL, SM PRO NANOPATCH 2, SINN7 DAS MIC, NOVATION MININOVA.

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » środa 03 sie 2011, 12:46

Wydaje mi się że chodzi o to, że Twoja karta nie ma Direct monitoringu i leci tobie wokal z opóźnieniem, który się nagrywa? i dlatego chcesz go wyłączyć? jeżeli tak to:

a) zmień kartę (interfejs audio)

b) nawet jeżeli nie o to chodzi to też zmień - bo niestety ale na zintegrowanej możliwości za dużo to nie masz

c) nagrywaj wokal na dyktafon wtedy będziesz słyszał bit z kompa i nie będziesz słyszał wokalu:) :) :) :) :) :)

sheez

Post autor: sheez » środa 03 sie 2011, 13:30

......hahahahahaah

przeczytaj to co napisałem, potem to co ty napisałeś. potem jeszcze raz jeśli trzeba. i może jeszcze raz. żeby słyszeć swój wokal podczas sesji nie są potrzebne słuchawki. a twoje haha to sobie przyklej do faktu, że w kilku profesjonalnych studiach w jakich nagrywałem nie spotkałem się z tym, żeby realizator puszczał playback wokalu na słuchawki w trakcie sesji. 5000 postów i nigdy w studio nie byłeś? poza tym, bardzo merytoryczna odpowiedź z twojej strony, bezpośrednio na moje pytanie, nie ma co, błysnąłeś wiedzą...

Lepiej zamilcz i przeanalizuj SWÓJ post. Chaotyczny. I de facto powinieneś siebie słyszeć jak jesteś nagrywany. Byłem w kilku studiach i O DZIWO tak to właśnie wygląda... No patrz... A od Zbyni to się łaskawie odczep.

a ty to rozumiem jesteś jego narzeczonym,ta? ty wkładasz, on wypina rzecz jasna.

nie rozumiem głosów oburzenia. kto niby ustala, ze POWINNO się słyszeć swój wokal w trakcie nagrywania? mi od zawsze dużo lepiej nagrywa się kiedy nie słyszę siebie w słuchawce, tylko na żywo i chyba to jest najważniejsze. ty, co byłeś w paru studiach nie wiem co w nich robiłeś. od zawsze nagrywam 'na jedno ucho' i naprawdę nie znam osoby, która woli w trakcie nagrywania słyszeć siebie w słuchawkach niż na żywo. szanuję waszą wiedzę ale nie pozwolę, żeby jakiś pajac wyśmiewał się ze mnie na forum tylko dlatego, że ma 5000 postów, tym bardziej, że na żywo na pewno by tego nie zrobił

Awatar użytkownika
katox

Post autor: katox » środa 03 sie 2011, 14:00

.........hahahahahaah

a ty to rozumiem jesteś jego narzeczonym,ta? ty wkładasz, on wypina rzecz jasna.

nie rozumiem głosów oburzenia. kto niby ustala, ze POWINNO się słyszeć swój wokal w trakcie nagrywania? mi od zawsze dużo lepiej nagrywa się kiedy nie słyszę siebie w słuchawce, tylko na żywo i chyba to jest najważniejsze. ty, co byłeś w paru studiach nie wiem co w nich robiłeś. od zawsze nagrywam 'na jedno ucho' i naprawdę nie znam osoby, która woli w trakcie nagrywania słyszeć siebie w słuchawkach niż na żywo. szanuję waszą wiedzę ale nie pozwolę, żeby jakiś pajac wyśmiewał się ze mnie na forum tylko dlatego, że ma 5000 postów, tym bardziej, że na żywo na pewno by tego nie zrobił...

Po pierwsze: wchodzisz na forum, w którym ludzie wiedzą co piszą

Po drugie: wchodzisz z kopytami jak jakiś małolat

Po trzecie: Nagrywanie ze słuchawkami to podstawa (jeżeli mówimy minimum o nagrywaniu w stronę poważnego nagrywania) - dlaczego: a no dlatego że wszystko co słychać jest nagrywane (także to co leci ze słuchawek), jeżeli nagrywasz z jedną słuchawką to albo masz słuchawki jednosłuchawkowe zamknięte - w przeciwnym wypadku jesteś idiota...

Po czwarte: zakończmy ten temat bo Pan "nowy" o kulturze to mało wie...

ODPOWIEDZ