Nagłośnienie pokoju

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
KamilFX
Re: Nagłośnienie pokoju

Post autor: KamilFX » czwartek 27 lis 2003, 16:55

hmmmmm? Na same kolumny!...

Daj mi!!!!!! Ja już będę wiedział co kupić

Same kolumny za 3tyś . Ja bym może jakieś B&W podłogowe poszukał albo Eltax.
Nie ma co

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » czwartek 27 lis 2003, 19:24

Wiem co to jest ferrofluid. I nie jest to najlepsze rozwiązanie (zarówno jeśli chodzi o chłodzenie, jak i o jakość dźwięku - ferrofluid jest gęsty). Są inne sposoby chłodzenia cewki. A jeśli chodzi o jakość membran i cewek, to chyba nie wiesz jaki kosmos wymyśla się w "zwykłych" kolumnach...

Pozdro

ddThor...

Już mniejsza o ten ferrofluid, chodziło mi przedtem o porównanie monitorów z kolumnami od zwykłej wieży za powiedzmy 1000 zł. Niektórzy pracują na tego typu kolumnach i uważam, że nie jest to właściwe. Kosmosy, o jakich piszesz, są zastosowane raczej w droższych głośnikach.

pozdry

ten
[addsig]
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » piątek 28 lis 2003, 19:27

...hmmmmm? Na same kolumny!...

Daj mi!!!!!! Ja już będę wiedział co kupić

Same kolumny za 3tyś . Ja bym może jakieś B&W podłogowe poszukał albo Eltax....

gdzie to moge zobaczyc?co mi proponujesz?
Interesuje sie tworzeniem i obrobka dzwieku(jestem amatorem), w przyszlosci chcialbym kupic gramofony i zaczac przygode z muzyka... Kompletuje sprzet...

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » piątek 28 lis 2003, 19:29

...hmmmmm? Na same kolumny!...

To może zerknij tu:

http://www.audio.com.pl/klasyfikacje/zesp-glos-pozostale.pdf

Dobierz coś, a potem poszperaj w archiwum. Sorki, że tak, ale za 3 tys. dostaniesz sporo dobrych kolumn.

Pozdro

ddThor...

Wolnostojące/Podstawkowe/

Centralne/Efektowe/SubSat ?

Nie napisales na jakim sprzecie grasz,co mi proponujesz?B&W?Yamaha?
Interesuje sie tworzeniem i obrobka dzwieku(jestem amatorem), w przyszlosci chcialbym kupic gramofony i zaczac przygode z muzyka... Kompletuje sprzet...

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » piątek 28 lis 2003, 19:30

nie napisales o swoim sprzecie,masz GG?moze kiedys poklikamy?bo chcetnie dowiedzialbym sie czegos wiecej?hm?

Awatar użytkownika
diacon

Post autor: diacon » sobota 29 lis 2003, 14:23

...Wolnostojące/Podstawkowe/

Centralne/Efektowe/SubSat ?

Nie napisales na jakim sprzecie grasz,co mi proponujesz?B&W?Yamaha?...

Jako monitorów używam aktualnie Mission'ów m71. Z tym co bym Ci polecił, to jest taki problem: po pierwsze, nie można polecić prduktów jednej firmy, bo często się zdarza, że na przykład z pośród całej serii kolumn, jeden bądź dwa modele są ok, a reszta taka sobie. Tak jak z serią m7 Mission'a: m72 to już nie to samo, co trochę mniejsze m71...

Generalnie za kwotę 3 tys. otrzymasz dobre wolnostojące, bądz już naprawde dobre monitory. Zdarzają się wyjątki, ale generalnie od podłogowych można oczekiwać niższego zejścia, większej dynamiki. Natomiast od monitorów (mówimy ciągle o podobnej kwocie): lepszej stereofonii, bogatszych środka oraz góry.

Ale na pewno warto pomyśleć o produktach takich firm jak B&W, Dynaudio, Paradigm, polska ESA... Oczywiście isnieją jeszcze: JMlab, JBL etc, ale jeśli chcesz na nich robić dodatkowo muzykę, to coś w nich zawsze jest nie tak.

Niestety nie da się powiązać dwóch spraw: albo monitory studyjne, albo nagłośnienie pokoju. Napisałeś, że chcesz nagłośnić pokój, więc piszę o tych kolumnach. Jeśli bardziej Ci zależy na studiu, to lepiej pomyśl o jakichś monitorach aktywnych.

Mówisz, że chcesz grać na gramofonach. Wiesz, żeby się tego nauczyć, czerpać z tego wielką radość, to wcale nie musisz mieć monitorów studyjnych. Myśle nawet, że lepsze efekty uzyskasz na "zwykłych" kolumnach...

Pozdro

ddThor

Ps. Podaj mi swój numer gadu. Odezwe się w ciągu paru dni....

3412571-grasz z gramofonow?

ODPOWIEDZ