Hej,
Watek juz idzie troche w inna strone, ale dorzuce swoje trzy grosze.
Pare lat temu sam zlozylem sobie kompa na dwoch Xeonach z radiatorami Thermalright HR-01X, 8GB RAM Kingstona, plyte Intela S5000XVN i w obudowie ThermalTake Armor VA8000S. Wymienilem co glosniejsze wiatraki na te bardziej ciche i zero problemow z temperatura, czy halasem.
Xeony dokladnie E5345, pewnie zadna rewelka porownujac obecny rynek, ale absolutnie nie narzekam uzywajac ich w glownym kompie do dzis.
Przez te lata robilem z nim przerozne rzeczy, wliczajac w to sesje z kilkunastoma instancjami EastWest SO, Reaktora i kilkoma sciezkami audio, albo obrobke olbrzymich klipow wideo. Nie pamietam, zebym kiedykolwiek widzial jakas przycinke, czy zawieszke z powodu braku zasobow.
Wiekszosc 64 bitowych programow, ktorych mialem okazje tu uruchomic widziala i obslugiwala wszystie 8 rdzeni. System operacyjny radzi sobie jak z kazdym innym wykorzystujac kazdy rdzen, czy procesor, pod warunkiem, ze tez jest 64 bitowy oczywiscie.
Obecnie uzywam W7 x64 i zero problemow.
Czego moglbym sie przyczepic to faktycznie pradazernosc mojego zestawu.
Nie wiem jak dokladnie wyglada obecnie sytuacja z Xeon vs Inne, ale ja swojego zakupu nie zaluje, wiekszej mocy nie potrzebuje i do dzis nie odczuwam potrzeby zmiany na nic innego.