autor: SEBSON » czwartek 07 lip 2011, 12:58
A ja napiszę tak. Po kilku ładnych latach "branżowania", temat większości "monitorów studujnych" - wraz z ich cenami na przestrzeni kilkunastu wstecznych lat to mit, skandal i śmiech. Sam miałem styczność osłuchiwać się/pracować od NS10, ESi,Mackie po Adamów A7x - (łącznie ok z 10modelami), a najlepiej przypadły mi do gustu ... KEF C3 - czyli pasywne konsumenty za 600zł, łącznie z Adamami. Satelity, które sobie położyłem kiedyś na tył kina domowego, Na nich momentalnie ustawiłem, wokal, plany, wybrzmiewanie efektów i całą harmonię selektywności mixu. Większość monitorów wyżej i najczęściej przywoływanych w spektrum home, czy semi-pro powinna kosztować właśnie od 200 do 600zł. Niektóre z nich wręcz skutecznie ograniczają pracę i nie powinny mieć wogóle miana monitora, a ludzie na nich robią całkiem przyzwoite mixy.. Mogę Ci podać linka na muzykę 22letniego producenta (wydającego w mistique music) zrobioną na domowej wieży i jej prymitywnych głośnikach - kontrolowaną właśnie na jakimś modelu Sennheizerów. Mistrzostwo nie osiągalne przez ponad 3/4 historii producentów działu "przyśli nam swoje demo". I pewnie przez z 3/4 ludzi z tego forum.
W powyższej tematyce napiszę Ci z pełną świadomością - ufaj własnym uszom i ulubionym, kompozycjom, jakie uważasz za wzorcowe, podglądaj, nabywaj wiedzy i umiejętności sztuki mixu u bardziej doświadczonych ludzi. Kontroluj, jeżeli masz możliwość, pracę na paru dowolnych zestawach - sprzętu konsumenckiego nie wyłączając.
Nic więcej.