Witam serdecznie!
Bardzo prosze o porade / pomoc z moim drobnym technicznym problemem w studio. Otoz mam w posiadaniu klawiature sterujaca MIDI, ktorej uzywam glownie do grania na syntezatorach i MPD 24 ktorego uzywam razem z NI Battery jako samplera. Nie wiedziec czemu moj komputer nie uznaje MPD 24 jako maszyne sterujaca MIDI kiedy jest tylko podlaczone przez USB (ale to chyba oddzielny problem ? Moze ktos wie dlaczego ? system : winodws 7 64 bit) totez podlaczam ja ordynarnie przez MIDI out do karty dzwiekowej (ESI Juli@) i wtedy jest ok. Niestety w karcie dzwiekowej jest jedno wejscie MIDI in wiec musze nieustannie wyjmowac kabel MIDI z akai i podlaczac klawiature kiedy chce grac na syntezatorze melodie i na odwrot gdy chce cos wybrzdakac na samplerze. I tak w kolko ! Musze powiedziec ze w szale tworzenia jest to baaardzo niewygodne. Czy kto moze mi poradzic co mam zrobic zeby obie maszyny byly podlaczone na MIDI jednoczesnie i obydwie byly w kazdej chwili gotowe do uzytku ? Pomyslalem ze takie cos jak rozgaleziacz MIDI by mi w takiej sytuacji pomoglo ale chyba czegos takiego nie ma (?) A moze ktos z Was w ogole wie co zrobic zeby moj komputer zaakceptowal MPDtke jako urzedzenie sterujace MIDI poprzez samo podlaczenie USB ? To tez by bylo rozwiazanie. Help~!
Akai MPD 24 i klawiatura sterująca MIDI - jak to pogodzić?
- RealWaudeck
Re: Akai MPD 24 i klawiatura sterująca MIDI - jak to pogodzić?
MPD24 to kontroler midi taki sam jak i twoja klawiatura sterująca więc nie bardzo rozumie z czym masz problem. Może warto zajżeć w instrukcję i poszukac w niej informacji o trybach pracy MIDI (z USB i z DIN)-bardzo prawdopodobne, że trzeba przełączyć skoro system nie rozpoznaje go jako MIDI USB.
Możesz używać wielu kontrolerów na USB jednocześnie. Oprogramowanie muzyczne widzi wszystkie dostępne/włączone kontrolery i możesz wybierać które mają je obsługiwać ( jedno lub kilka).
- RealWaudeck
Dzieki za odpowiedz dust, zdaje sobie sprawe ze gdyby moj laskawy komputer widzial moje MPD gdy jest podlaczone wylacznie na USB to nie bylo by problemu. Jednakze tak nie jest i jedyna sytuacja kiedy moge sterowac sampler MPDtka to jest kiedy podlacze go kablem MIDI do MIDI in w karcie dzwiekowej (z usb czerpie wylacznie zasilanie w tej sytuacji). Kontroler MIDI ktory posiadam tez nie jest na USB, to jest keyboard YAMAHY ktorego tez musze podlaczac kablem MIDI do MIDI in w karcie dzwiekowej. I tu jest ten konflikt ... Jakies pomysly ?
A jak myślisz, po co masz wejscie MIDI IN w MPD? Podłącz do niego kablem MIDI Yamahę, a MPD do karty komputera.
Przyczyn braku komunikacji przez USB może być kilka. Najczęściej spotykaną jest zbyt mała wydajność prądowa huba USB. Akai pobiera ok 500 mA, czyli prawie na styk. W takim przypadku prócz USB należy korzystać z zasilacza zewnętrznego (6V). Spróbuj też instalować MPD na różnych portach USB (korzystając z zasilacza!), może na którymś zaskoczy?
[addsig]
Czy kto moze mi poradzic co mam zrobic zeby obie maszyny byly podlaczone na MIDI jednoczesnie i obydwie byly w kazdej chwili gotowe do uzytku ? Pomyslalem ze takie cos jak rozgaleziacz MIDI by mi w takiej sytuacji pomoglo ale chyba czegos takiego nie ma (?)
Jest.
MIDI Merger.
To nie jest merger lecz MIDI THRU BOX. On nie łączy kilku torów MIDI lecz je rozdziela. W przypadku kolegi całkiem zbyteczny.
[addsig]
Przedewszystkim czy wykrywa ci w menadżerze urządzeń te pady?Jak nie albo masz nieznane urządzenie to problemem może być marny kabel usb(bardzo często zarówno w padach ,interfejsach jak i drukarkach)
- RealWaudeck
Wielkie dzieki za porady! Niestety zadna z nich nie okazala sie skuteczna:( Wpierw zrobilem to tak jak poradzil preceli - podlaczylem keyboard do MIDI in w mpd ta zas do karty i nic ... mpd wysylalo sygnal ale keyboard nie. W keyboardzie tez mam MIDI in wiec sprobowalem tez na odwrot - to samo. keyboard wysylal sygnal, ale z kolei mpdtka juz nie... Zmienialem kable w podlaczeniu mpd, robilem to na zasilaczu, bez zasilacza - wciaz moj komputer nie widzi go jako urzadzenia USB. Jakies jeszcze pomysly ??
czyli co w menadżerze urządzeń po podłączeniu przez usb wogólesię nie pokazuje?nawet jako nieznane urządzenie?
to coś nie tak z portami usb albo kablem...albo co gorsza z padami - jak możesz sprawdź na innym kompie
- RealWaudeck
Podlaczylem MPD do innego kompa i to samo :( Nie widzi urzadzenia, nawet jako urzadzenia nieznanego ... Cos czuje ze problem moze byc z wyjsciem USB bo jakos tak niepokojaco sie giba, moze jest na tyle sprawne zeby dawac zasilanie ale juz zeby przekazywac informacje do kompa jest zbyt rozklekotane ... Wiecie moze do kogo sie udac zeby mogl mi to porzadnie naprawic ? serwis akai ? A szukajac czegos w stylu rozgaleziacza MIDI natknalem sie na cos takiego:
http://www.glab.com.pl/m3s
W ten sposob moglbym obydwa urzadzenia podlaczyc przez kable MIDI omijajc to nieszczesne USB, zadziala ?