Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Robix
Re: Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Post autor: Robix » sobota 18 cze 2011, 20:49

ABSOLUTNIE NIE, postępowanie takie jest pasterstwem

''Bierzesz płytę i przegrywasz sobie grę, nie jest to kradzież?''

jest to NIELEGALNE KOPIOWANIE

''Za każdym razem pozbawiasz producenta należnej wypłaty za produkt''

No i znowu pięknie mylisz pojęcia.
czy jeśli malujesz sobie dom, samemu, nie wynajmując ekipy malarzy, to okradasz ich, bo to oni powinni to robić a nie ty?? To co napisałeś dobitnie świadczy ze temat który podejmujesz jest zupełnie niezrozumiały dla ciebie.

Chyba dla Ciebie, bo dla mnie nie. Są dwa rodzaje paserstwa: umyślne i nieumyślne. Paserstwo umyślne bardzo często jest równoznaczne z kradzieżą, co podkreśla policja w niejednym programie dziennika czy informacji. Daruj sobie takie przytyczki, bo to, że się ktoś z Tobą nie zgadza, nie daje Tobie podstaw do mówienia, że ktoś nie jest zorientowany w temacie. Jeżeli ktoś wie, że program jest kradziony, mimo to go ściąga i używa, to tak jak by go kradł. Nie raz słyszałem w telewizji jak prawnicy się wypowiadali: używanie nielegalnych programów jest bliskoznaczne z kradzieżą. Dalej nie biorę udziału w licytacji bo to nie ma sensu.

Pozdrawiam

Początkujący muzyk.

mrbm

Post autor: mrbm » sobota 18 cze 2011, 20:54

morpheus... znowu miałem Ci coś odpowiedzieć uszczypliwie, ale wiem, że przegiąłem, nie ma sensu tego dłużej ciagnąć, tak jeden drugiego nie przekona. Nasze argumenty są natury obyczajowej i politycznej a nie muzycznej. A poza tym jako ludzie się kompletnie nie znamy. Pozdrawiam Cię.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » sobota 18 cze 2011, 21:29

...

Chyba dla Ciebie, bo dla mnie nie. Są dwa rodzaje paserstwa: umyślne i nieumyślne. Paserstwo umyślne bardzo często jest równoznaczne z kradzieżą, co podkreśla policja w niejednym programie dziennika czy informacji. .

Pozdrawiam
...

Taaaaaaaa przykłady prosze ;)

Przykre jest to ze dla ciebie to to samo praktycznie 

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
chantizstudio

Post autor: chantizstudio » sobota 18 cze 2011, 21:31

...

''Jeżeli ktoś wie, że program jest kradziony, mimo to go ściąga i używa, to tak jak by go kradł.
 .''

No właśnie ten czyn jest określenie mianem paserstwa umyślnego Panie kolego............ 

''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » sobota 18 cze 2011, 21:59

...
...

''Jeżeli ktoś wie, że program jest kradziony, mimo to go ściąga i używa, to tak jak by go kradł.
 .''

No właśnie ten czyn jest określenie mianem paserstwa umyślnego Panie kolego............ 

Jak zwał, tak zwał panie kolego. Przykre jest to, że Ty nie widzisz pokrewieństwa, a nie, że ja nazywam to kradzieżą, czy paserstwo umyślne.

Początkujący muzyk.

BeatOven

Post autor: BeatOven » niedziela 19 cze 2011, 00:00

Cały problem bierze się z braku wzajemnego szacunku. Wystarczy zresztą poczytać na tym forum co ludzie wypisują sobie jak im się czyjeś zdanie nie podoba. Ludzie użuwają lewych programów, bo nie szanują ich producentów. Łatwo im bo ich nie znają, a jeszcze części się wydaje, że każda firma programistyczna to co najmniej Microsoft i robią tam same milionery. To, że produkt jest często wirtualne nie ma znaczenia. Księgowy też nie produkuje nic poza zapisanymi kartkami papieru albo danymi w komputerze. A jednak mu się kasa należy. Wracając do szacunku - podam na przykładzie swoim i osławionych empetrójek. Ściągam mp3 z sieci jak jestem ciekaw jakiegos wykonawcy lub jakiejś płyty. Jeżeli mi się spodoba to kupuję. Z szacunku dla wykonawcy, moich uszu i dlatego, że lubię mieć fizycznie fajną płytę na półce. Jeżeli mi sie nie spodoba to... Nie, nie kasuję. Z szacunku dla czasu poświęconego na znalezienie tego i koszty pracy komputera wypalam sobie to na zbiorvczej płycie ile wlezie. Rzadko potem do tego wracam, ale czasem zdarza się, że jeszcze coś mi się spodoba. Czy okradam wykonawców? Nie. I tak bym tego nie kupił. Chociaż przyznaję, że ich kosztem osiągnąłem korzyść. To kwestia szacunku dla samego siebie. Nie zamierzam wmawiać sobie, że ta płyta jest słaba i słuchać ją ukradkiem. Generalnie, gdybym nie miał dostępu do darmowych mp3 to kupowałbym mniej płyt. Natomiast nigdy nie uploaduję, bo szanuję wykonawców, których płyty kupiłem. Nie daję też zarobic płatnym forom jak chomikuj czy torrenty, bo to już pachnie paserstwem. Pachnie. Nie jest paserstwem, jakby się ktoś czepiał słówek. Bardzo boli mnie, że takie problemy, czy mieć coś legalnie czy nie mają muzycy, których celem jest przecież dochód ze sprzedanych płyt, mp3, czy tam czego i praw autorskich. Jesteśmy w takiej samej sytuacji jak programiści i powinniśmy być po tej samej stronie barykady. Brnąc dalej w wojenne porównania - to oni produkują naszą broń.  

Na koniec podam przykład jaki problem jest poważny. Grając w pewnym zespole pożyczyłem gitarzyście płytę i długo mi nie oddawał. Przypominałem mu o tym co próbę. W końcu wokal rzekł: "Daj mu spokój. Wypal sobie nową." (oczywiście to był oryginał) 

I tylu narzeka, że przestaje się opłacać nagrywanie płyt, branża upada, a sami kopiemy sobie dołki. Na koniec to co powiedziałem na początku. Szacunek. I przepraszam za patos. Tak już mam 

beugiea

Post autor: beugiea » poniedziałek 20 cze 2011, 04:55

Witam wszystkich serdecznie (tak, tytułem wstępu jako, że to mój pierwszy post) :)

Pomyślałem, że napiszę, ponieważ męczy mnie jedna kwestia prawna - jak jest traktowane "odsprzedawanie" zakupionych towarów? Chodzi mi o to, że na przykład: kupujemy płytę "X", którą później decydujemy się wystawić na 'alle-drogo' i tutaj pojawia się moje pytanie: jak definiujemy kradzież intelektualną/materialną?

Nota bene producent/wytwórnia/artysta nie dostaje pieniędzy za tę płytę, a jest to już 2-ga osoba, która jest w posiadaniu tego samego krążka (tak wiem, że pierwsza już nie posiada go w formie fizycznej, ale za to zna materiał, za który trzeba było zapłacić).

Pozdrawiam,

Tomasz Buga.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » poniedziałek 20 cze 2011, 10:51

Widzę, że wątek bardzo się rozrósł...

... na szybko przejrzałem ostatnie posty i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony: biorąc pod uwagę, że software i muzyka dystrybuowane są obecnie w ten sam sposób (czyli jako informacja, którą można przesyłać, kopiować, itd.) można by się spodziewać, że piszący na tym forum z oczywistych przyczyn murem staną przeciwko piractwu. A tu proszę...

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » poniedziałek 20 cze 2011, 11:08

...Widzę, że wątek bardzo się rozrósł...

... na szybko przejrzałem ostatnie posty i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony: biorąc pod uwagę, że software i muzyka dystrybuowane są obecnie w ten sam sposób (czyli jako informacja, którą można przesyłać, kopiować, itd.) można by się spodziewać, że piszący na tym forum z oczywistych przyczyn murem staną przeciwko piractwu. A tu proszę......

Co "proszę"? Jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś tu w sposób szczególny afirmował piractwo.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 20 cze 2011, 12:48

Co "proszę"? Jakoś nie zauważyłem, żeby ktoś tu w sposób szczególny afirmował piractwo.
...

Za to padły m.in. słowa następujące:

"Uzywanie nielegalnego softu nie jest zadna kradzieza!!! Co moze jak uzywasz nielegalnego softu papcio Microsoft cos na tym traci? Chyba tylko twoje pieniadze ktorych mu nie dales!!! A i tak jest bogaty? Jak uzywasz nielegalnego softu to moze dajesz komus w morde i mu go zabierasz???"

Nawet nie ma co komentować...

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Zablokowany