Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?
Porozumienie niemożliwe. Nawet z grubym tomiskiem definicji czarno na białym, bo tu grają emocje. Tych, co często wypruwają sobie żyły, by postępować zgodnie z własnym systemem wartości, oraz tych, którzy traktują internet jako strefę wolnościowa. Raj anarchisty jest policzkiem dla ciułacza. Flekuje jego wiarę w opłacalność bycia legalistom. Albo przynajmniej spróbowania bycia legalistom (bo większość to moralizująca recydywa) stąd nerwy do kwadratu.
Re: Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?
A skąd ten poczochrany pomysł, że "zbieracze" są niższej kategorii artystami niż "jelenie"? Prawdę mówiąc znam kilku wielce oryginalnych twórczo "zbieraczy" i całą masę "jeleni" chamsko kopiujących (co nazywają inspiracją) twórczość innych.
- morpheus70
cyt ''Cubasea 5. Kupiłem legalnego za ponad 2tysie''
No i chwała ci za to
'' Tylko po to by następnie pojawił się "złodziej-ignorant” ''
Pilnuj swojego podworka (patrz str1)
posiadanie nielagnego mp3 też jest złe
Nie wiem, co jest z Wami?! Macie problem z czytaniem może ze zrozumieniem? A, może z jednym i drugim? O jakie znowu mp3 na moim podwórku Ci chodzi? Q-wa wymiękam..Sry Panowie, ale ta dyskusja już od dawna zmierza do nikąd. Bo jak przekonać złodzieja, który żyje za złodziejstwa, żeby wziął się do uczciwej i ciężkiej pracy? A, już samo pytanie w temacie brzmi "Jak myślicie, czy powinienem pracować by zarobić na rowerek, skoro mogę ukraść go spod sklepu... i dorobić sobie teorię, że skoro stał pod sklepem i nie było napisane czyj to rower, nie miał też łańcucha, to pewnie był niczyj!". Przecież nie ukradłem tylko sobie wziąłem. A, następnie prowadzimy gry słowne o znaczeniu słów „wziął” i „ukradł” i szybko znajdujemy wyjaśnienie w wikipedi, encyklopedii i KK, że wziął to wziął, a nie ukradł! Więc wszystko jest ok. A, ten który postawił rower pod sklepem to zwykły jeleń. Proste?! Mało tego, to jeszcze powinno się jelenia ukarać, że nie zabezpieczył rowerka i w ten sposób naraził mnie na to, że ktoś mógł przecież nazwać mnie złodziejem?! SZOK! A, ja tylko go sobie zwyczajnie wziąłem… SZKODA PRĄDU!
Koledzy - dajcie już spokój. Każdy z nas ma swoje indywidualne odczucia w tym temacie, lecz w jakim celu aż tak kruszyć kopie i niestety wręcz obrażać jeden drugiego? Bez sensu. Zrobił się z tego temat w pewnym sensie zastępczy - podobnie jak nasi wspaniali przywódcy państwowi szukają tematów pt. haki na swoich oponentów, żeby broń Boże tłuszcza nie zaczęła się zastanawiać, dlaczego jest tak, jak jest pod ich świetlanymi rządami:)
Ten, kto z założenia postanowił być piratem, to i tak nim będzie. Jego problem i jego ewentualne ryzyko. Piszę "ewentualne", gdyż nie słyszałem póki co o tym, żeby u nas w Polsce kogoś osądzono za użytkowanie nielegalnego oprogramowania, a ile jest skrakowanych Windowsów, ściąganych mp3 itd, to nawet nie próbuję szacować. Aż tak dogłębnej wiedzy matematycznej w operowniu wielkimi liczbami nie mam :) Przy wymienionych programach nielegalne VST-ki to kropla w morzu.
Chciałbym jedynie zakwestionować tezę Roberta, którego nota bene zarówno lubię, jak i szanuję. Napisałeś, że ten, kto używa nielegalnego softu, pozbawia producenta dochodu z zakupu licencji, którą i tak MUSIAŁBY KUPIĆ. Myślę, że jednak nie musiałby. Jedynie MÓGŁBY :)
Miłego weekendu - pozdrawiam wszystkich.
[addsig]
Piratem chciałem być od dziecka. Albo Clyde Barrowem napadającym na banki (pod warunkiem, że z osłaniającą mnie piękną Bonnie Parker) Niestety... dzisiaj, po latach kiedy spojrze na swoje oprogramowanie, stwierdzam, że już dawno zmieniłem się w nudnego zgreda :( Ale jezuitom i policjantom zawsze chętnie dokopie :) A choćby tylko ciepłym słowem.
...Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :) ...
Czyżby to było skierowane do mnie?
[addsig]
Czyżby to było skierowane do mnie?...
...
Nie Akton. Nałozyły sie odpowiedzi. Odpisałem Matrixowi/morfeusowi z orwellowskiego "nowego pięknego świata"
- morpheus70
...Z ogólu Twoich wypowiedzi, wnioskuję, żeś średniorozgarniętym psychopatom. Niedowychowałeś synów i są złodziejami mp3, teraz masz moralnego kaca i próbujesz to "naprawić" moralizując i lingwistycznie wyżywając się na innych. :) ...
Posłuchaj cwaniaczku, złodziei i psychopatów to sobie poszukaj w rodzinie. Od moich synów jak i odemnie radzę Ci się odczepić! Kaca to masz Ty, sądząc po bredniach jakie tu wypisujesz, nawet dużego. Masz problem z trzeźwym myśleniem, jak i z myśleniem wogóle, więc warto rozważyć odwyk. Wtedy kac minie. Pewnie można to też leczyć w młodym wieku. To że nie rozróżnisz podstawowych pojęć, to kwestia edukacji i wychowania. W Twoim przypadku jedno i drugie jest na niskim poziomie. Brakuje Ci argumentów, wiec jak koń w kieracie opowiadasz po raz kolejny bzdury o mp3, odnosząc się to słów których nie napisałem. Jesteś żałosny, ale naprawdę jest mi Ciebie żal... tak po ludzku. Mam nadzieje, że nigdy nie zrobisz niczego, co chcieli by kupić ludzie, i nikt Ci tego Twojego dzieła (zlepku loopów zapożyczonych od innych) nie skopiuje i w ten sposób nie stracisz. Pewnie wtedy wiedziałbyś o czym tu się prawi, ale na szczęście to Ci nie grozi. Więc nadal możesz sobie wypisywac tu te swoje wesołe nic nie warte dyrdymały.
pozdrawiam