Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Robix
Re: Co kieruje wami gdy kupujecie oryginalny soft?

Post autor: Robix » piątek 17 cze 2011, 22:01

...
...
Nigdy, nawet przez chwilę, nie miałem pirackiej wersji softu czy nawet filmu DVD. Dlaczego? Może, dlatego, że po prostu nie kradnę nigdy i niczego. Nie dorabiam sobie do kradzieży ideologii, ot tak po prostu. Jak nie mam kasy to kupuję na portalach aukcyjnych, nawet soft lub nie kupuję wcale.W ubiegłym roku kupiłem tak, na „ale drogo” kilka znakomitych wtyczek PSP z przepisanie praw za kilka stówek - 1/3 ceny. Można?
Jak nie mam kasy to... nie jeżdżę Porsche, nie napadam na staruszki chodzące o balkonikach i nie zabieram dzieciakom komórek.
amen.
...

Człowieku wez przestan bredzic! Uzywanie nielegalnego softu nie jest zadna kradzieza!!! Co moze jak uzywasz nielegalnego softu papcio Microsoft cos na tym traci? Chyba tylko twoje pieniadze ktorych mu nie dales!!! A i tak jest bogaty? Jak uzywasz nielegalnego softu to moze dajesz komus w morde i mu go zabierasz??? Wez przestan bredzisz czlowieku, a  z tym filmem dvd to juz naprawde poplynoles....
...

Jak najbardziej jest kradzieżą, taką samą jak innych materialnych rzeczy. Nie wiem czemu tego ludzie nie mogą zrozumieć. Jeśli jest produkt, za który trzeba zapłacić, to używanie go bez zapłaty jest kradzieżą. Bo niby z jakiej racji masz praw z niego korzystać, jak normalnie trzeba za niego płacić? Doistałeś prawo od producenta czy jak? To może zapytać się producenta czy można używać pirackiej wersji, co on na to? Tak więc nielegalne używanie softu jest kradzieżą taką samą, jak każda inna.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 17 cze 2011, 22:02

...Jak uzywasz nielegalnego softu to moze dajesz komus w morde i mu go zabierasz???

------

Nie, jest to po prostu bardzo kulturalny sposob kradziezy. Nie dajesz w morde bezposrednio, ale za to zabierasz tworcom wyplate.

Jakby ktos rabnal Ci kawalek i np. dzieki niemu stal sie gwiazda, wybudowal sobie chalupe pod Warszawa, to na pewno nie wyrzadzilby Ci krzywdy? W koncu, wedlug Ciebie to nie kradziez. Bo nielegalnego kopiowania czegos co juz jest zapewne nie uwazasz za kradziez?

- Piotr...

Ja widze tylko jeden sposob zeby nie bylo piracenia, zamknac wszystkich hakerow na calym swiecie:) Oczywiscie jest to nie mozliwe, reszte dospiewajcie sobie sami...

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 17 cze 2011, 22:05

Ja widze tylko jeden sposob zeby nie bylo piracenia, zamknac wszystkich hakerow na calym swiecie:) Oczywiscie jest to nie mozliwe, reszte dospiewajcie sobie sami...
...

Ok, ale to, że są pirackie wersje, to nie znaczy, że można z nich korzystać. To tak samo jak ktoś by powiedział na ulicy: chcesz ten rower? Jest kradziony? Jest, ale dam za darmo. No to biorę. Więc takie argumenty są bez poparcia.

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 17 cze 2011, 22:11

...

...

Ok, ale to, że są pirackie wersje, to nie znaczy, że można z nich korzystać. To tak samo jak ktoś by powiedział na ulicy: chcesz ten rower? Jest kradziony? Jest, ale dam za darmo. No to biorę. Więc takie argumenty są bez poparcia.
...

Tu madrze powiedziales:) Bardzo dobry przyklad:) Tylko ze za rowerem ktos bedzie plakal a za softem nie:) Sam kiedys mialem tylko piraty a co by bylo jakby ich nie bylo? Nawet bym nie wiedzial jaki program DAW kupicFrown

Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » piątek 17 cze 2011, 22:15

Tu madrze powiedziales:) Bardzo dobry przyklad:) Tylko ze za rowerem ktos bedzie plakal a za softem nie:) Sam kiedys mialem tylko piraty a co by bylo jakby ich nie bylo? Nawet bym nie wiedzial jaki program DAW kupicFrown
...

A czy to ważne, że ktoś nie zapłacze? Po prostu to nie jest w porządku i to wystarczy.

Co do DAW to ja akurat nie testowałem za piratach i jakoś po manualach i demkach udało mi się znaleźć odpowiedni program. Zresztą też mi go doradzali.

Początkujący muzyk.

mrbm

Post autor: mrbm » piątek 17 cze 2011, 22:24

Korzystanie z piratów (wielokroć skopiowanych i powszechnie dostępnych w sieci utworów, programów) jest i nielegalne i nie etyczne. Natomiast czy jest kradzieżą z definicji? Na pewno nie. Nawet w przypadku uzyskiwania
z tego tytułu korzyści finansowych można mówić co najwyżej o moralnym "długu" , ale o niczym więcej.
Software'owi jezuici mają skłonność do nadużywania mocnego, nieadekwatnego słownictwa, oraz stosowania karkołomnych porównań. Jak można porównywać zawłaszczenie cudzego utworu i handel nim jako swoim? Myślcie trochę ludzie.
po drugie..
Posiadanie na HDD skopiowanej MP3 jest prawnie inaczej postrzegane, niż posiadanie licencjonowanego programu. Ale moralnie, i tak czysto technicznie rzecz biorąc - jest to DOKŁADNIE ten sam potępek wobec właściciela praw tego utworu. Apeluję, żeby się ujawnił ktoś, kto z czystym sumieniem tutaj zadeklaruje, że nigdy nie wszedł w posiadanie skopiowanej mp3. Wierzę, że jest ktoś tak uczciwy. :) I tylko taki ktoś ma prawo moralizować innych. Inaczej będzie to zwykła hipokryzja.
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 17 cze 2011, 22:28

Tu madrze powiedziales:) Bardzo dobry przyklad:) Tylko ze za rowerem ktos bedzie plakal a za softem nie:)

Nie za softem, a za kasą, której nie dostanie, choć mu się należy.

Tak przy okazji, rozumiem, że też nie płaczesz, gdy ktoś piraci twoje płyty, albo wchodzi na twoje koncerty dając w łapę bramkarzowi połowę wartości biletu?

Dziwię się w ogóle takiej dyskusji na forum muzycznym.

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 17 cze 2011, 22:31

Tu madrze powiedziales:) Bardzo dobry przyklad:) Tylko ze za rowerem ktos bedzie plakal a za softem nie:) ...

Sry kolego ale masz chyba 9 lat, bo masz problem z ogarnięciem podstawowych zasad społecznych!?
No chyba, że jesteś anarchistą - kleptomanem,  wtedy pozostaje jedynie leczenie.  
Kradzież to kradzież! Soft ( w tym windows), rower, DVD, kasa, auto - nie rozumiesz zależności? omg.
Raz jeszcze Ci napiszę - nigdy nie miałem, nie ,mam i nie będe miał nielegalnego softu ani też nie ukradne ani Tobie ani producentowi sprzętu - kapujesz?
Nie wiem czemu Cię to tak dziwi?! No ale, to już chyba Twój problem?

pozdrawiam

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » piątek 17 cze 2011, 22:34

Panie Admin, kończ Waść Pan, wstydu oszczędź...

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

mrbm

Post autor: mrbm » piątek 17 cze 2011, 22:43

morpheus70 ... Czemu się migasz z odpowiedzią? Skoro rzucasz inwektywami w jakąś 95 procentową nieuczciwą większość, to zanim zarządasz zamknięcia tematu wypadało by powiedzieć: "TAK, nigdy nie miałem kopii mp3, a więc w odróżnieniu do Was nie jestem złodziejem" (złodziejem z Twojej definicji)
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Zablokowany