Jak ustawić monitory?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
blanko
Jak ustawić monitory?

Post autor: blanko » poniedziałek 13 cze 2011, 12:37

Witam.

Mam mały pokój o wymiarach 1,98m/4,1m i chcę ustawić monitory na tej krótszej ścianie. Na tej ścianie jest też okno które ma wymiary 1,15m. Okno jest tak umiejscowione na tej ścianie, że od lewej ściany jest 0,48m a od prawej ściany 0,35m. Zastanawiam się czy kupić statywy pod monitory czy umieścić je w narożnikach przy oknie na jakichś półkach zrobionych własnoręcznie ;) Z tego co wyczytałem to gdy monitory stoją przy ścianach "produkują" więcej niższych częstotliwości. Które ustawienie będzie lepsze dla dźwięku?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
psysutra

Re: Jak ustawić monitory?

Post autor: psysutra » poniedziałek 13 cze 2011, 18:45

...
Witam.

Mam mały pokój o wymiarach 1,98m/4,1m i chcę ustawić monitory na tej krótszej ścianie. Na tej ścianie jest też okno które ma wymiary 1,15m. Okno jest tak umiejscowione na tej ścianie, że od lewej ściany jest 0,48m a od prawej ściany 0,35m. Zastanawiam się czy kupić statywy pod monitory czy umieścić je w narożnikach przy oknie na jakichś półkach zrobionych własnoręcznie ;) Z tego co wyczytałem to gdy monitory stoją przy ścianach "produkują" więcej niższych częstotliwości. Które ustawienie będzie lepsze dla dźwięku?

Pozdrawiam...

Broń boże przy ścianie... Z niskim pasmem zrobi Ci się taki kibel że nic tylko płakać. Właściwe podstawki na monitory (statywy w sensie), odsunięte w rozsądnej odległości od ściany z oknem  (0,5-1m wystarczy; w sumie to zależy czy posiłkujesz się subem i jakie membrany Twoje odsłuchy mają). No i radzę coś porozmieszczać na ścianach bocznych jakieś ustroje by pogłos nie niszczył dokumentnie pracy... O ile praca nad dźwiekiem w takim pomieszczeniu jest sensowna...

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » poniedziałek 13 cze 2011, 20:27

...
...
Witam.

O kurka. Nieźle. Poza tym co kolega wyżej napisał, to jeszcze chciałbym poddać pomysł o zamontowaniu głośników na uchwytach do sufitu - tam jest tak mało miejsca, że to może pomóc. Nie wrzucaj dołów większych niż 6' i koniecznie zrób pomiary po zakończeniu montażu, żeby to ogarnąć akustycznie. Może to troche kosztować, z małymi pomieszczeniami zawsze jest duży problem :) Podaj wysokość pokoju.

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » poniedziałek 13 cze 2011, 20:28

Ale jesli to jest tak typowo amatorskie, to myśle, że sobie poradzisz :D

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » poniedziałek 13 cze 2011, 20:31

...
Ale jesli to jest tak typowo amatorskie, to myśle, że sobie poradzisz :D...

Moim laickim zdaniem pokój jest dramatycznie ZBYT wąski.

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
blanko

Post autor: blanko » poniedziałek 13 cze 2011, 21:45

O kurka. Nieźle. Poza tym co kolega wyżej napisał, to jeszcze chciałbym poddać pomysł o zamontowaniu głośników na uchwytach do sufitu - tam jest tak mało miejsca, że to może pomóc. Nie wrzucaj dołów większych niż 6' i koniecznie zrób pomiary po zakończeniu montażu, żeby to ogarnąć akustycznie. Może to troche kosztować, z małymi pomieszczeniami zawsze jest duży problem :) Podaj wysokość pokoju.... 

ok, czyli statywy :) Na suficie nie da rady bo są płyty gipsowe, choć są też "kozły" do których te płyty są przymocowane... ale nieważne. Nie zamierzam cudować bo to pomieszczenie tylko na rok. Myślę, że jakoś dam radę. Monitory to APS IO a wysokość pokoju to 2,55m. Pokój mały ale z Apamy jakoś się nie przerazili jak Wy :) Czyli jakie odległości zastosować w stosunku do okna i ścian obok?

Pozdrawiam

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 13 cze 2011, 22:25

Ustaw, posłuchaj, poprzesuwaj, słuchaj dalej. I tak aż znajdziesz miejsce w którym wydaje Ci się, że jest OK. Na ucho. To jest dobry sposób żeby znaleźć jakieś przybliżone najlepsze miejsce. Potem możesz to sprawdzić jakimś softem pomiarowym. Chociaż w tak małym pomieszczeniu i tak wszędzie jest masakra

Awatar użytkownika
APAMA_acoustic

Post autor: APAMA_acoustic » wtorek 14 cze 2011, 13:19

ok, czyli statywy :) Na suficie nie da rady bo są płyty gipsowe, choć są też "kozły" do których te płyty są przymocowane... ale nieważne. Nie zamierzam cudować bo to pomieszczenie tylko na rok. Myślę, że jakoś dam radę. Monitory to APS IO a wysokość pokoju to 2,55m. Pokój mały ale z Apamy jakoś się nie przerazili jak Wy :) Czyli jakie odległości zastosować w stosunku do okna i ścian obok?
Pozdrawiam...

Dziękujemy za okazane zaufanie. Na pewno wszystko się uda. Pozdrawiamy.
Zespół APAMA
APAMA acoustic project - jesteśmy producentem i dystrybutorem ustroi akustycznych, mierników oraz wykonujemy pomiary akustyki studyjnej i środowiskowej

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » wtorek 14 cze 2011, 14:36

Fajny temat...

Witam serdecznie,

Ja mam podobny problem, choć chyba bardziej skomplikowany, ponieważ pokój również mam mały (3x4), z tym że w nim duże narożne biurko, które sam zrobiłem...a niestety dopiero później pomyślałem...W przyszłości na pewno ułoże wszystko bardziej przemyślanie, jednak w najbliższym czasie, ze względów finansowych, manipulacje wewnetrzne odpadają.

Aktualnie odsłuchy stoją tuż przy ścianie i bardzo mnie to boli.

Zamieszczam podglądowy plan pokoju: http://img593.imageshack.us/img593/3774/plansb.jpg />
I moje pytanie: Czy w ogóle przy takim układzie da się wyciągnąć jakieś sensowne ustawienie?
Czy ktoś może ma podobny układ i znalazł jakieś rozwiązanie, by uzyskać przestrzeń między ścianą a odsłuchami?

Wszelkie propozycje bardzo mile widziane.

Z góry przepraszam za w sumie troszkę bez sensu post...no ale - kto pyta nie błądzi :)

Dziękuję i pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sergey_Nevone

Post autor: Sergey_Nevone » wtorek 14 cze 2011, 14:38

Ojej! Coś mi z linkiem wyżej nie wyszło - Czy mógłbym prosić administracje o poprawienie linku?
Przepraszam

ODPOWIEDZ