Roland JP-8000 jako kontroler MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
americaboy
Roland JP-8000 jako kontroler MIDI

Post autor: americaboy » środa 08 cze 2011, 14:10

Witam.

Chciałbym na poważnie zająć się produkcją muzyki. Planuję stworzyć sobie niewielkie, aczkolwiek dość solidnie zestawione domowe studio (na miarę możliwości mojego budżetu). Skompletowałem już prawie wszystko, co niezbędne:
laptop - MacBook 13"
DAW - Logic Pro
zewnętrzny interface - M-AUDIO FW 410
synth - Roland JP-8000
...pozostały jedynie odsłuchy (na obecną chwilę będą to najprawdopodobniej Beyerdynamic DT990 PRO)

Dopiero zaczynam i jest wiele rzeczy o które chciałbym zapytać (na pewno zrobię to!). Jednak pewien wątek (od bardzo dawna!) wyjątkowo mnie interesuje! Stąd moje pytanie do was weterani:

CZY JP-8000 MOŻE SŁUŻYĆ JAKO CONTROLLER MIDI I CZY MOŻNA PRZEZ NIEGO PRZEPUSZCZAĆ I OBRABIAĆ SYGNAŁ POCHODZĄCY Z INNYCH SYNTEZATORÓW BĄDŹ NP. BANKI BRZMIEŃ Z LOGIC'a???
JEDNYM ZDANIEM - CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ JEGO BEBECHY DO OBRÓBKI SYGNAŁU ZEWNĘTRZNEGO?
Czy jest to syntezator który operuje tylko i wyłącznie na własnych bankach brzmień?

Jak ewent. skonfigurować taki sprzęt z Logic'em aby móc w pełni wykorzystać jego potencjał? Potrzebne będą jakieś sterowniki lub coś więcej?

Z góry dzięki za pomoc!
Pozdrawiam...

Awatar użytkownika
Caroozo

Re: Roland JP-8000 jako kontroler MIDI

Post autor: Caroozo » środa 08 cze 2011, 14:22

CZY JP-8000 MOŻE SŁUŻYĆ JAKO CONTROLLER MIDI I CZY MOŻNA PRZEZ NIEGO PRZEPUSZCZAĆ I OBRABIAĆ SYGNAŁ POCHODZĄCY Z INNYCH SYNTEZATORÓW BĄDŹ NP. BANKI BRZMIEŃ Z LOGIC'a???
JEDNYM ZDANIEM - CZY MOŻNA WYKORZYSTAĆ JEGO BEBECHY DO OBRÓBKI SYGNAŁU ZEWNĘTRZNEGO?
Czy jest to syntezator który operuje tylko i wyłącznie na własnych bankach brzmień?

Jako kontroler MIDI - owszem. Przepuszczać sygnału niestety przez niego się nie da. Sam syntezator posiada własny generator brzmień którym da się sterować bądź z klawiatury, bądź poprzez DAW (no i siłą rzeczy przez komunikaty MIDI).

Reasumując - możesz korzystać z niego jako kontroler do instrumentów VST, natomiast jeśli potrzebujesz urządzenia przez które mógłbyś przepuszczać brzmienia wygenerowane na komputerze, to do tego celu są odpowiednie urządzenia...

americaboy

Post autor: americaboy » środa 08 cze 2011, 14:51

Jako kontroler MIDI - owszem. Przepuszczać sygnału niestety przez niego się nie da. Sam syntezator posiada własny generator brzmień którym da się sterować bądź z klawiatury, bądź poprzez DAW (no i siłą rzeczy przez komunikaty MIDI).

Reasumując - możesz korzystać z niego jako kontroler do instrumentów VST, natomiast jeśli potrzebujesz urządzenia przez które mógłbyś przepuszczać brzmienia wygenerowane na komputerze, to do tego celu są odpowiednie urządzenia...

...
Dzięki za pomoc. A mógłbyś wskazać, które synthy się do tego nadają? Czy NORD LEAD 2 posiada takie możliwości?

Interesuje mnie przede wszystkim elektronika (przestrzenne, głebokie brzmienia... tłuste, ciepłe pady itp. ...coś w stylu Schiller'a, bądż Chicane'a).

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 08 cze 2011, 15:03

Czyli nie interesuje cię przepuszczenie dźwięku z komputera przez syntezator, tylko wykorzystanie brzmień syntezatora, który już posiadasz, i wgranie tego do Logica. Z tym nie ma najmniejszego problemu. Układasz sobie klocki MIDI w Logicu, puszczasz to na wejście MIDI syntezatora, a z wyjścia audio syntezatora zgrywasz to, przez interfejs, do Logica. Chyba, że źle Cię zrozumiałem

americaboy

Post autor: americaboy » środa 08 cze 2011, 16:47

...Czyli nie interesuje cię przepuszczenie dźwięku z komputera przez syntezator, tylko wykorzystanie brzmień syntezatora, który już posiadasz, i wgranie tego do Logica. Z tym nie ma najmniejszego problemu. Układasz sobie klocki MIDI w Logicu, puszczasz to na wejście MIDI syntezatora, a z wyjścia audio syntezatora zgrywasz to, przez interfejs, do Logica. Chyba, że źle Cię zrozumiałem... 

...myślę, że się trochę nie zrozumieliśmy (chyba że to ja jestem jeszcze za "zielony w temacie"). Mimo wszystko chodzi mi także o to aby móc wykorzystać syntezator do obrabiania próbek z DAW'a i po obróbce móc skierować je tam z powrotem jako "gotowe". Można powiedzieć że staram się poszukać dodatkowych banków brzmień dla mojego JP-8000... tak chyba najlepiej można to opisać!!!

Korzystanie tylko i wyłącznie z banków syntezatora wydaję się być bardzo ograniczone, a kiedy możliwe staje się obrabianie sygnału z zewnątrz, dopiero wtedy możliwości stają się nieograniczone.

Logic (prócz samego JP) także posiada masę fantastycznych próbek (padów, leadów, perkusji różnych gatunków). JP-8000 posiada natomiast znakomite analogowe możliwości modelowania tym charakterystycznym dla siebie klimacie. Poza tym wielu upiera się, że cyfrowe emulatory to nie to samo, co modelowanie analogowymi procesorami (przepraszam VA). A ten synth podobno znakomicie nadaje się do elektroniki.

Chciałbym też jeszcze raz wrócić do mojego wcześniejszego pytania- czy NORD LEAD 2 posiada możliwości, o jakie pytam w związku z JP–8000???

ODPOWIEDZ