Jak zrobić tracki na CD z jednego pliku audio?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
BeatOven
Jak zrobić tracki na CD z jednego pliku audio?

Post autor: BeatOven » poniedziałek 06 cze 2011, 23:22

Nagrałem sobie autorski materiał i wszystkie utwory delikatnie na siebie zachodzą tworząc jakby całość. Mam to wszystko w postaci jednego pliku audio. Co muszę zrobić żeby podzielić to wszystko na poszczególne tracki bez przerw pomiędzy utworami?

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Jak zrobić tracki na CD z jednego pliku audio?

Post autor: AkselPL » poniedziałek 06 cze 2011, 23:26

...Nagrałem sobie autorski materiał i wszystkie utwory delikatnie na siebie zachodzą tworząc jakby całość. Mam to wszystko w postaci jednego pliku audio. Co muszę zrobić żeby podzielić to wszystko na poszczególne tracki bez przerw pomiędzy utworami?... 

Pociąć je na kawałki i zaopatrzyć się w odtwarzacz który płynnie przeskakuje międzyscieżkami, nie wprowadza własnych przerw.

Jak dobry odtwarzecz to sam zrobi crossfade między utworami jeśli ma taką opcję.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 06 cze 2011, 23:58

Pociąć je na kawałki i zaopatrzyć się w odtwarzacz który płynnie przeskakuje międzyscieżkami, nie wprowadza własnych przerw.

Jak dobry odtwarzecz to sam zrobi crossfade między utworami jeśli ma taką opcję.

Odtwarzacz nie robi płynnych przejść i płynnie odtwarza, jeśli przerwa pomiędzy utworami jest zerowa. To jest kwestia przygotowania projektu a nie odtwarzacza.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
Akton

Post autor: Akton » wtorek 07 cze 2011, 07:52

Pamiętam, że jedna z płyt Pink Floyd - konkretnie "The Wall" została nagrana właśnie w taki sposób. Jest tam ciągłość brzmienia, a jednoczesnie zmieniają się kolejno numery track'ów.

[addsig]
NI Komplete 12, EWQL Symphonic Gold Orchestra,Spectrasonics Omnisphere, NI Alicia's Keys, EWQL Ministry of Rock, IK Philharmonik Miroslav, BFD ECO

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 07 cze 2011, 09:06

pociac plik wedle uznania, staranie lokatory przy kazdym z exportow ustawic, nastepnie wypalic audio korzystajac z opcji bez przerw pomiedzy utworami

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 07 cze 2011, 09:42

...
Pamiętam, że jedna z płyt Pink Floyd - konkretnie "The Wall" została nagrana właśnie w taki sposób. Jest tam ciągłość brzmienia, a jednoczesnie zmieniają się kolejno numery track'ów.
...

Przygotowuję takie materiały bardzo często, np. na nagraniach koncertowych. Przecież tu nie ma żadnej filozofii. Znacznik znajduje się w trakcie trwania dźwięku, a to, czy robimy premastering w oparciu o jeden plik audio, czy o kilka połączonych ze sobą z zerowym czasem przerwy, zupełnie nie ma znaczenia.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 07 cze 2011, 10:16

Tu faktycznie nie ma żadnej filozofii. Nawet nie trzeba sobie tym zawracać głowy w procesie, który opisał Joachim. Można, ale nie trzeba. Po prostu każdy z normalnych programów do wypalania płyt posiada opcję wstawiania znaczników. Wstawiasz plik (ten pojedyńczy), a następnie, na piechotkę wstawiasz sobie markery gdzie chcesz. O jednym tylko trzeba pamiętać, żeby aktywować opcję "bez przerw między utworami".  

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 07 cze 2011, 11:27

Ja Wam powiem że mam w aucie radio Pionka i to całkiem wysoki model, ale nie zależnie od tego jak nagram płytę robi przerwę między utworami. Jeśli nagram płytę w trybie bezprzerw to i tak przerwy sie pojawiają.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 07 cze 2011, 12:02

...
Ja Wam powiem że mam w aucie radio Pionka i to całkiem wysoki model, ale nie zależnie od tego jak nagram płytę robi przerwę między utworami. Jeśli nagram płytę w trybie bezprzerw to i tak przerwy sie pojawiają. ...

To oznacza, że odtwarzacz ma tak nakazane robić. Widzi track marker, więc robi przerwę. skoro to taki "mądry" model to pewno ma coś w ustawieniach odtwarzania zadane. Sprawdź.

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 07 cze 2011, 13:04

...
...
Ja Wam powiem że mam w aucie radio Pionka i to całkiem wysoki model, ale nie zależnie od tego jak nagram płytę robi przerwę między utworami. Jeśli nagram płytę w trybie bezprzerw to i tak przerwy sie pojawiają. ...

To oznacza, że odtwarzacz ma tak nakazane robić. Widzi track marker, więc robi przerwę. skoro to taki "mądry" model to pewno ma coś w ustawieniach odtwarzania zadane. Sprawdź....

Dlatego właśnie wspomniałem, że warto również zwrócić uwagę na sam odtwarzacz.  Można robić cuda na kiju a ciągle będą pałzy. Kolega widzi że każdy wskazuje tylko na obróbkę scieżki i będzie sie tego trzymał a potem okaże sie że trafi na model który wstawia przerwy i po temacie...

Znajomy ma wierze Sony statrszy model, ale tam też jest taki myk że fabrycznie robi przerwy i trzeba zmienić to w opcjach.

[addsig]

ODPOWIEDZ