Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Łukasz1985
Jak usunąć trzeszczące zgłoski?
autor: Łukasz1985 » piątek 03 cze 2011, 22:47
Witam. Mam nastepujacy problem podczas nagrywania wokali mam problem z niektorymi zglosakami (strasznie sie wybijaja i brzmia trzeszczaco) np jak zaspiewam słowo "które" to po zdublowaniu to brzmi strasznie lite K to jeden wielki trzask
albo slowo "tylko" ogolnie wszystkie tego typu zgloski. Mozna jakos temu zaradzic? Moze jest do tego jakis program podobny do dessera? Bardzo prosze o pomoc:)
P.S. Nagrywam na mikrofonie Rode NTK uzywam pop filtra spiewam z odlegosci szerokosci dloni.
[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
DJOZD
...
Witam. Mam nastepujacy problem podczas nagrywania wokali mam problem z niektorymi zglosakami (strasznie sie wybijaja i brzmia trzeszczaco) np jak zaspiewam słowo "które" to po zdublowaniu to brzmi strasznie lite K to jeden wielki trzask
albo slowo "tylko" ogolnie wszystkie tego typu zgloski. Mozna jakos temu zaradzic? Moze jest do tego jakis program podobny do dessera? Bardzo prosze o pomoc:)
P.S. Nagrywam na mikrofonie Rode NTK uzywam pop filtra spiewam z odlegosci szerokosci dloni. ...
Stawiam na źle ustawiony desser (do męskich S i Ś jest inne pasmo niż do damskich, do kazdego wokalu ustawiasz indywidualnie, rowniez mikrofony ze wględu na charakterystyke pomagają w tworzeniu takich sprzeszkadzających efektów), przekompesowany ślad wokalu, niewłaściwą edycje (mozna przecież niektore miejsca łądnie wyedytować wzaleznosci od sytuacji). Większej filozofii nie ma. Zgłodek "K" desserem nie usuniesz, ale zawsze mozna uzyc nozyczek, wyrównać i sciszyc fragment. Parenascie sek. pracy.
-
Łukasz1985
autor: Łukasz1985 » sobota 04 cze 2011, 00:01
...
...
P.S. Nagrywam na mikrofonie Rode NTK uzywam pop filtra spiewam z odlegosci szerokosci dloni. ...
Stawiam na źle ustawiony desser (do męskich S i Ś jest inne pasmo niż do damskich, do kazdego wokalu ustawiasz indywidualnie, rowniez mikrofony ze wględu na charakterystyke pomagają w tworzeniu takich sprzeszkadzających efektów), przekompesowany ślad wokalu, niewłaściwą edycje (mozna przecież niektore miejsca łądnie wyedytować wzaleznosci od sytuacji). Większej filozofii nie ma. Zgłodek "K" desserem nie usuniesz, ale zawsze mozna uzyc nozyczek, wyrównać i sciszyc fragment. Parenascie sek. pracy. ...
Ja stawiam na przekompresowany wokal, uzywam kompresora 1176 IGS, potestuje to sie okaze.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)
-
DJOZD
...
Ja stawiam na przekompresowany wokal, uzywam kompresora 1176 IGS, potestuje to sie okaze.
...
Okej, ale zwróc uwagę że czasami przyczyną ogólnego efektu bedzie zbieg kilku warunków. Nie tylko jedno odpowiada za całe zło.
Przekompresowanie moze byc tylko jednym znich, złe ustawienie ataku i zbyt niski próg zadzialania. Ale także cała reszta, począwszy od wykonania.
Jak już nagrywasz kompresją to z bardzo delikatną - jak już musisz. Poztym zamiast prasować wokal doszczętnie użyj kompresji równoległej, dającej efekt bliskiego dobrze wyrównanego wokalu a zato z dużą dynamiką.