iPad jako instrument

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
atarens
iPad jako instrument

Post autor: atarens » piątek 27 maja 2011, 18:37

Witam wszystkich.

Choć nie znoszę wirtualnych instrumentów na komputery i takowych nie używam i nigdy nie będę wkręcił mnie jednak iPad.

Mam z AppStore na niego iMS20 i iElectribe  i choć to nie to samo co sprzętowe instrumenty to jednak przez to że są na tak wygodnym, zgrabnym i przenośnym urządzeniu zmieniło nieco moje podejście do tematu.

Zasługa też jest taka że już są dwie klawiaturki dla iPada. Mowa o Akai Synthstation49 i StudioLogic Acuna88 chociażby.

Osobiście biore Akai SynthStation49, premiera w czerwcu czyli za kilka dni.

Jestem ciekawy czy ktoś używa i jakie są wrażenia z tandemu iPad + klawiatura!

I choć komputera przenigdy nie będę używał jako instrumentu choćby nie wiem jakie przebajerzone wirtuale były to z iPadem jest jednak troszkę inaczej, wszak to nie komputer a tablet, jest zupełnie czymś innym a z klawiaturką Akai SynthStation49 komponuje się wyśmienicie!

Ensoniq MR + exp dance/world/drums,
Roland Fantom G8,
Roland VariOS,
Alesis QS-R + pcmcia eurodance/classical

dust

Re: iPad jako instrument

Post autor: dust » piątek 27 maja 2011, 20:26

...Witam wszystkich.
Choć nie znoszę wirtualnych instrumentów na komputery i takowych nie używam i nigdy nie będę wkręcił mnie jednak iPad.
Mam z AppStore na niego iMS20 i iElectribe  i choć to nie to samo co sprzętowe instrumenty to jednak przez to że są na tak wygodnym, zgrabnym i przenośnym urządzeniu zmieniło nieco moje podejście do tematu.
Zasługa też jest taka że już są dwie klawiaturki dla iPada. Mowa o Akai Synthstation49 i StudioLogic Acuna88 chociażby.
Osobiście biore Akai SynthStation49, premiera w czerwcu czyli za kilka dni.
Jestem ciekawy czy ktoś używa i jakie są wrażenia z tandemu iPad + klawiatura!
I choć komputera przenigdy nie będę używał jako instrumentu choćby nie wiem jakie przebajerzone wirtuale były to z iPadem jest jednak troszkę inaczej, wszak to nie komputer a tablet, jest zupełnie czymś innym a z klawiaturką Akai SynthStation49 komponuje się wyśmienicie!

...
Do iPada można podłączyć każdą klawiaturę sterującą lub kontroler z wyjściem USB poprzez prześciówkę do kamery http://store.apple.com/us/product/MC531ZM/A dlatego nie widzę sensu kopowania dedykowanych klawiatur.

Mnie bardziej interesuje mniejszy myk, a mianowicie iPod, z którym podobno w/w sposób z konektorem kamery nie działa ( a może ktoś sprawdzi?) i trzeba użyć Midi Mobilizer firmy Line6, który oczywiście też działa z iPadem.

dust

Post autor: dust » piątek 27 maja 2011, 20:27

Zapomniałem dodać linka z przykładem użycia iPod-a
http://www.youtube.com/watch?v=ag80wTh4nK8

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 29 maja 2011, 22:51

Straszne brednie kolega wypisuje...każdy tablet czy smatfon jest komputerem...i niczym innym...a jarać się tym?no nie wiem zważywszy na znacznie gorszą jakość i dźwieku i oprogramowania to nie wiem....

może czas najwyższy przejrzeć na oczy?

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 30 maja 2011, 11:10

1. Nie każdy komputer ma ekran z interfejsem dotykowym, zwłaszcza multitouch
2. Dlaczego jakość dźwięku miałaby być gorsza, skoro można podłączyć prawie dowolny interfejs audio przez usb ?
3. Dlaczego jeśli nie zgadzamy się z czyimś poglądem to zaraz muszą być "brednie" ?

dust

Post autor: dust » poniedziałek 30 maja 2011, 20:16

...1. Nie każdy komputer ma ekran z interfejsem dotykowym, zwłaszcza multitouch
2. Dlaczego jakość dźwięku miałaby być gorsza, skoro można podłączyć prawie dowolny interfejs audio przez usb ?
3. Dlaczego jeśli nie zgadzamy się z czyimś poglądem to zaraz muszą być "brednie" ?...

Brawo i dziękuję za wsparcie.

Do tego wspomniany przeze mnie iPod Touch jest mały, tani, ma własny niezawodny system, dobre aplikacje i każdą klawiaturę sterującą może "zamienić" w syntezator.

Odnosząc się do punktu 3 to Zbynia tak może powiedzieć bo na koncie ma już 5176 postów

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » poniedziałek 30 maja 2011, 22:26

...1. Nie każdy komputer ma ekran z interfejsem dotykowym, zwłaszcza multitouch 
3. Dlaczego jeśli nie zgadzamy się z czyimś poglądem to zaraz muszą być "brednie" ?...

A ja się ze Zbynią zgadzam. Może bredniami bym tego nie nazwał, ale już dawno nie zetknołem się z równie dziwacznym rozumowaniem.

Instrumenty wirtualne są do niczego, chyba, że zainstalujemy je w iPad-zie.

Bo przecież iPad to nie komputer i w dodatku w komplecie z Akai SynthStation49 wygląda tak sexi!

A ja głupi myślałem, że w zabawie w muzykowanie chodzi o dźwięk! 

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 30 maja 2011, 22:43

Instrumenty wirtualne są do niczego, chyba, że zainstalujemy je w iPad-zie.
Bo przecież iPad to nie komputer i w dodatku w komplecie z Akai SynthStation49 wygląda tak sexi!
Czy aby na pewno przeczytałeś ze zrozumieniem pierwszy post w tym wątku? Mam wrażenie, że dyskutujesz z jakimiś urojonymi tezami, bo przecież padły tam zupełnie inne.

dust

Post autor: dust » poniedziałek 30 maja 2011, 23:24

Wspomniane wyżej rozwiązania traktować należy raczej jako uzupełnienie naszego instrumentarium niż jako podstawowe narzędzie.
Już wole to o czym piszemy niż np. Korg Monotron itp.

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » wtorek 31 maja 2011, 00:17

Monotribe- this is it! Cool

A nie jakieś iGrzmoty czy iPadł... Tego typu sprzęt NIGDY mnie nie przekona (mam alegrię na monopolistyczne praktyki apple pokroju takiego że OSX może być tylko na Macach instalowany).

http://wetab.mobi/en/product/

coś takiego już prędzej. Na razie szałowa konfiguracja to nie jest, ale można przypuszczać że na tym się nie skończy (zakładam, że rodzina Atom w ciągu kilku lat urośnie w siłę jako rozwiązanie dla platform typowo moblinych- rok temu zresztą Intel wypuścił "atomowe" Dual Core'y).

Tylko czy deweloperom się spodoba tego typu platforma... Nie jest tak topowa jak nadgryzione jabłko... {#śmiech}

Stay Psychedelic People!

ODPOWIEDZ