...
Wszystko zależy o jakich markach mówimy. Owszem, dużo marek jest tańszych np w Thomanie, ale są marki, które w Polsce są tańsze :). Jak to możliwe? Nie wiem, ale tak jest.
Jeżeli chodzi o hardware, to pewnie masz rację, skoro tak napisałeś, ale pokaż mi, Robert, tańsze VSTi :) Thomann nierzadko ma nawet taniej niż u producenta. Jak to możliwe? Nie wiem, ale tak jest :)
Też właśnie to zauważyłem, że na przykład sample z best service są tańsze niż u producenta :). Mi natomiast chodziło o hardware. :)
Dystrybutorzy i polskie instrukcje
- OlimpRecordsStudio
Re: Dystrybutorzy i polskie instrukcje
To nie tak, że dystrybutor sprzedaje to co mu wysyłają. Dokładnie mówi o tym Dziennik Ustaw: Art. 3 ustawy z 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. nr 141, poz. 1176).
Tak, właśnie dystrybutor powinien zajmować się drukowaniem polskiej instrukcji obsługi skoro sprzedaje sprzęt. A jak nie to powinien zlecić to komuś innemu, ale dołączać do produktów. Za to zresztą sobie naliczaja marżę i inne opłaty.
Spotkałem się już z tym, że dystrubutorzy mówią: skoro kupiłeś koleś sprzęt za granicą to naprawy też se rób za granicą, a nie u nas polskich dystybutorów. Mamy jakieś prawa czy nie?? Jak to jest, nie mogę zrozumieć...
www.unistersound.pl i www.bezimienni.com
- Soundscape
- Kontakt:
Spotkałem się już z tym, że dystrubutorzy mówią: skoro kupiłeś koleś sprzęt za granicą to naprawy też se rób za granicą, a nie u nas polskich dystybutorów. Mamy jakieś prawa czy nie?? Jak to jest, nie mogę zrozumieć......
To akurat działa inaczej i ma swoje podstawy. Można też i w Polsce naprawić wadliwy sprzęt zakupiony za granicą, ale wtedy usługa serwisowa jest płatna. Jeśli chodzi o naprawy gwarancyjne, wymiany etc., to dystrybutor zgłaszając problem musi podać numer seryjny urządzenia. Po numerze seryjnym producent ustala gdzie sprzęt został zakupiony (sklep, kraj) i naprawa musi iść przez nich.
...
...
Wszystko zależy o jakich markach mówimy. Owszem, dużo marek jest tańszych np w Thomanie, ale są marki, które w Polsce są tańsze :). Jak to możliwe? Nie wiem, ale tak jest.
Jeżeli chodzi o hardware, to pewnie masz rację, skoro tak napisałeś, ale pokaż mi, Robert, tańsze VSTi :) Thomann nierzadko ma nawet taniej niż u producenta. Jak to możliwe? Nie wiem, ale tak jest :)
Też właśnie to zauważyłem, że na przykład sample z best service są tańsze niż u producenta :). Mi natomiast chodziło o hardware. :)
...
Witam!
W temacie instrukcji w języku polskim dorzucę swoje 3 grosze...(ostatnie zakupy).
1/ Korg EXP-2 Foot controler, firma Art Technology z Tych: brak jakiejkolwiek pisanej
instrukcji!!! Na pudełku, które uszkodziłem przy rozpakowywaniu było 9 linijek tekstu
w języku angielskim. Na telefon o polską instrukcję brak odpowiedzi.
2/ Ashdown Acustic Radiator AAR-2, firma Sklep muzyczny Big Beat Lomża:
6 kartkowa wkładka w języku angielskim, z czego 2 kartki to instrukcja wspólna dla
modeli 1, 2 i Rezo... J/w brak odpowiedzi.
3/ Line6 FBV Express MkII USB Kontroler nożny, firma Rock"N"Roll Kraków:
Instrukcja w 6 językach, oczywiście bez polskiego... Na pytanie odpowiedż:
No stary weż nie marudż, ściągnij se z neta! Bo co angielskiego nie kumasz?
4/ Line6 SpiderIV 75 combo, firma j.w. Zero instrukcji w jakimkolwiek języku.
Odpowiedż j.w.
P.S.: To były chyba 4 grosze...
Andy
Tak, właśnie dystrybutor powinien zajmować się drukowaniem polskiej instrukcji obsługi skoro sprzedaje sprzęt. A jak nie to powinien zlecić to komuś innemu, ale dołączać do produktów. Za to zresztą sobie naliczaja marżę i inne opłaty.
Spotkałem się już z tym, że dystrubutorzy mówią: skoro kupiłeś koleś sprzęt za granicą to naprawy też se rób za granicą, a nie u nas polskich dystybutorów. Mamy jakieś prawa czy nie?? Jak to jest, nie mogę zrozumieć......
.....................................................
Tylko i wyłącznie od dystrybutora zależy czy wydaje polską instrukcje czy nie. Producent nic do tego nie ma.
Dystrybutor zleca zadanie zaprzysiężonemu tłumaczowi, i w ten sposób posiadamy instrukcje.
Tak samo jeżeli polski dystrybutor przesłałby polską wersję instrukcji do producentach, to wtedy na książeczce owner manuals gdzie pojawia się pare wersji językowych (z chińska włącznie) znajdowałaby sie również polska.
Instrukcja w 6 językach, oczywiście bez polskiego... Na pytanie odpowiedż:
No stary weż nie marudż, ściągnij se z neta! Bo co angielskiego nie kumasz?
A to już jest norma, że manual potrafi być w czeskim, słowackim, ukraińskim i bułgarskim, ale jakimś cudem polski się pomija. A wypowiedź gostków z RNR baaaaaardzo świadczy o sklepie.
Ja rozumiem, jak manual jest prosty, ale jak jest grubości niemałej to mam ze słownikiem przed nim siedzieć czy lepiej obsługiwać soft/hard "na pałę"?
Tak to już jest, że jadąc do Francji, Anglii, Niemiec itd staramy się mówić w ich języku np: Dzień dobry, dziękuję, gdzie jest WC :) Natomiast gdy oni odwiedzają do nas nie mogą zrozumieć dlaczego my nie znamy ich języka.
Podobnie traktują nas rodzime firmy, sprzedające wszelakiego rodzaju towary. Nie mogą zrozumieć, że nie zna się języka angl itd.
Co zrobić w takim razie. Odpowiedź jest dość prosta. Kupujmy na zachodzie. Jest bardzo wiele sklepów ogłaszających się naszym jezyku albo podają nr tel, mail który zawsze odbiera polak. Jeśli coś nie chodzi napiszą jak rozwiązać problem.
...., a zapomnaiłem dodać, że sa mili i jest dużo taniej
...
To nie tak, że dystrybutor sprzedaje to co mu wysyłają. Dokładnie mówi o tym Dziennik Ustaw: Art. 3 ustawy z 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego (Dz.U. nr 141, poz. 1176).
Dystrybutor nie koniecznie musi sporządzać taką instrukcje natomiast jak mówi Art. 3.1 punkt 5 w/w ustawy to "Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z towarem konsumpcyjnym wszystkie elementy jego wyposażenia oraz sporządzone w języku polskim instrukcje obsługi, konserwacji i inne dokumenty wymagane przez odrębne przepisy." Jeżeli się do tego nie stosuje, łamie prawo. Można by to nawet nazwać niezgodnością towaru z umową. Kupujący ma prawo żądać od sprzedawcy polskiej instrukcji, a sprzedawca ma obowiązek ją dostarczyć lub wskazać np. link pod którym takowa się znajduje.
Ja przykładowo kupiłem interfes i w środku była dodatkowo wypalona płyta z polską instrukcją przygotowaną przez Sound Import. Można? Można.
Niestety nie kolego - to dystrybutor wprowadzający sprzęt na polski rynek musi zapewnić instrukcję - sprzedawca sprzedający sprowadzony przez siebie sprzęt automatycznie staje się jego dystrybutorem i w takim wypadku również jest zobowiązany dostarczyć takową instrukcję.Sprzedawcy kupującego sprzęt od dystrybutora produktu na Polskę nie obchodzi więc tworzenie bo on ma już dostać z instrukcją.