Rejestrator i moduł brzmieniowy w jednym

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
mjuzik
Rejestrator i moduł brzmieniowy w jednym

Post autor: mjuzik » niedziela 15 maja 2011, 19:14

Witam, czy któraś z firm posiada urządzenie, które zawiera rejestrator i moduł brzmieniowy w jednym? Chodzi mi o mały klocek, do którego mogę podpiąć mikrofon, małą klawiaturkę midi/usb i rejestrować na szybko pomysły bez użycia laptopa. Albo syntezator z możliwością podpięcia mikrofonu i własną pamięcią.

Kompozytor, aranżer, pianista.

Awatar użytkownika
ast

Re: Rejestrator i moduł brzmieniowy w jednym

Post autor: ast » poniedziałek 16 maja 2011, 08:03

Syntezator Alesis Fusion - posiada oprócz sekwencera wbudowany rejestrator twardodyskowy, zdaje się ośmioślad.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

mjuzik

Post autor: mjuzik » poniedziałek 16 maja 2011, 14:57

...Syntezator Alesis Fusion - posiada oprócz sekwencera wbudowany rejestrator twardodyskowy, zdaje się ośmioślad.... 

Ciekawa opcja. Właśnie o czymś takim myślę. A czy jest na rynku coś mniejszego? Bo Alesis to instrument o klasycznych rozmiarach a mnie chodzi bardziej o kompaktowy sprzęt do podróży. Wystarczyłyby w zupełności 2 oktawki, albo sprzęt, do którego podepnę małą klawiaturkę sterującą...

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 16 maja 2011, 15:09

...
...Syntezator Alesis Fusion - posiada oprócz sekwencera wbudowany rejestrator twardodyskowy, zdaje się ośmioślad.... 

Ciekawa opcja. Właśnie o czymś takim myślę. A czy jest na rynku coś mniejszego? Bo Alesis to instrument o klasycznych rozmiarach a mnie chodzi bardziej o kompaktowy sprzęt do podróży. Wystarczyłyby w zupełności 2 oktawki, albo sprzęt, do którego podepnę małą klawiaturkę sterującą...
...

A moze cos takiego

http://www.roland.com/products/en/JUNO-Gi/index.html

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

mjuzik

Post autor: mjuzik » poniedziałek 16 maja 2011, 19:34

A moze cos takiego

http://www.roland.com/products/en/JUNO-Gi/index.html
...

Też dobra alternatywa, choć jeśli miałbym wybrać to chyba Alesisa, ze względu na brzmienia. Ale to w dalszym ciągu spore rozmiary...

Najlepszym rozwiązaniem byłoby coś na kształt Yamahy QY70. Gdyby miała wbudowany rejestrator to byłby szczyt marzeń:)

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » poniedziałek 16 maja 2011, 20:36

...A moze cos takiego http://www.roland.com/products/en/JUNO-Gi/index.html ... 
Też dobra alternatywa, choć jeśli miałbym wybrać to chyba Alesisa, ze względu na brzmienia. Ale to w dalszym ciągu spore rozmiary...
Najlepszym rozwiązaniem byłoby coś na kształt Yamahy QY70. Gdyby miała wbudowany rejestrator to byłby szczyt marzeń:)...

To jak ma być małe i mieć te wszystkie bajery, to raczej tylko komputer. Przyszło mi właśnie na myśl, że jeżeli chodzi o jakieś tam szkicowanie pomysłów, a nie wypasioną produkcję od a do z, to powinien dać radę np jakiś malutki Asus Eee czy inny komputerek tej klasy - Reapera z paroma śladami audio spokojnie uciągnie - w końcu jeszcze nie tak dawno temu wieloślady chodziły nawet na procesorach typu Pentium II 333
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

mjuzik

Post autor: mjuzik » poniedziałek 16 maja 2011, 22:43

To jak ma być małe i mieć te wszystkie bajery, to raczej tylko komputer. Przyszło mi właśnie na myśl, że jeżeli chodzi o jakieś tam szkicowanie pomysłów, a nie wypasioną produkcję od a do z, to powinien dać radę np jakiś malutki Asus Eee czy inny komputerek tej klasy - Reapera z paroma śladami audio spokojnie uciągnie - w końcu jeszcze nie tak dawno temu wieloślady chodziły nawet na procesorach typu Pentium II 333 ... 

Zgadza się, jednak netbook wymaga zewnetrznego interfejsu usb/firewire i niezbyt wygodnej obsługi, tak więc mamy mało komfortowe warunki + dodatkowe kable, tego chciałbym uniknąć. Aż dziw, że żadna firma nie wyprodukowała jeszcze czegoś na podobieństwo Yamahy QY z możliwością rejestracji, albo Zooma PS-02/04 z bardziej rozbudowanym modułem brzmieniowym...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 17 maja 2011, 07:32

iPad + Alesis StudioDock

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 17 maja 2011, 07:41

Ja bym celował w Ketron midjay PLUS lub Roland Mobile Studio Canvas SD-50. Ten pierwszy jest przy okazji świetnym aranżerem.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 17 maja 2011, 12:59

Dlaczego aż dziw?przeciez od lat masz dostępne mpc2500 czy korg jak i parę innych produktów.....a tak naprawdę ilu chętnych na to znajdziesz?

Liczy się rynek zbytu a nie to co ty chcesz - skoro jesteś 1 na 10.000 to nie sądze by nagle wielki producent opracował sprzet który się sprzeda w ilości 50 sztuk

ODPOWIEDZ