Ensoniq MR76 - jaki pedał sustain?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
Piotr1967
Ensoniq MR76 - jaki pedał sustain?

Post autor: Piotr1967 » piątek 13 maja 2011, 14:20

Koledzy jaka polaryzacja jest używana w Ensoniqach ? Mam Yamahę DP4 i działa odwrotnie. Próbowałem za radą kolegi zrobić przedłużkę (gniazdo, kabelek + jack) o odwrotnej polaryzacji i nie działa wogóle :( Z tego co wiem w Ensoniqu są oba gniazda na pedały wykorzystujące jacki stereo. Standardowe pedały Yamaha i Roland posiadaja jacki mono. Czy ktoś może poradzić jak (i czy można) zmusić FC4 do współpracy z Ensoniqiem nie ingerując w wnętrze pedału ? Mam jeszcze syntezator Yamahy i FC4 używam też zamiennie do tamtego instrumentu, więc przeróbka na stałe nie wchodzi w grę. Proszę o konkretne info.

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
Piotr1967

Re: Ensoniq MR76 - jaki pedał sustain?

Post autor: Piotr1967 » piątek 13 maja 2011, 14:24

...
 Mam Yamahę DP4 i działa odwrotnie.

Przepraszam za pomyłkę chodziło mi o oczywiście o pedał FC4

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 13 maja 2011, 15:33

Temat był już tu wałkowany
Kolego, zajrzyj do instrukcji obsługi/manuala. Tudzież naucz się posługiwać wyszukiwarkami, w tym i na tym forum.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » piątek 13 maja 2011, 15:42

...Temat był już tu wałkowany
Kolego, zajrzyj do instrukcji obsługi/manuala. Tudzież naucz się posługiwać wyszukiwarkami, w tym i na tym forum. ...

Problem w tym że nie ma takiego tematu ani tu ani gdzie indziej. Jakie forum masz na mysli ?

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » piątek 13 maja 2011, 15:46

...Koledzy jaka polaryzacja jest używana w Ensoniqach ?
.................

"Polaryzacja" to złe słowo w przypadku footswitcha. Bo tu nie chodzi o kolejność kabelków, tylko o sposób działania przełącznika. Ensoniq (każdy) wymaga przełącznika zwieranego przy naciśnięciu - czyli NO (normalnie otwarty). Pedały, które mają przełącznik "polaryzacji" mają po prostu dwa styki nieruchome (górny i dolny) i jeden ruchomy, dzięki czemu można je skonfigurować albo jako normalnie otwarte albo jako normalnie zamknięte.

Co do gniazda stereo w ensoniqu, to służy ono do podłączenia podwójnego footswitcha - na czubku wtyku jest sustain, a na pierścieniu FS2. Jeżeli podłączysz pojedynczy przełącznik z jackiem mono, to po prostu będzie widziany tylko jako sustain.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » piątek 13 maja 2011, 16:01

......Koledzy jaka polaryzacja jest używana w Ensoniqach ?
.................

"Polaryzacja" to złe słowo w przypadku footswitcha. Bo tu nie chodzi o kolejność kabelków, tylko o sposób działania przełącznika. Ensoniq (każdy) wymaga przełącznika zwieranego przy naciśnięciu - czyli NO (normalnie otwarty). Pedały, które mają przełącznik "polaryzacji" mają po prostu dwa styki nieruchome (górny i dolny) i jeden ruchomy, dzięki czemu można je skonfigurować albo jako normalnie otwarte albo jako normalnie zamknięte.

Co do gniazda stereo w ensoniqu, to służy ono do podłączenia podwójnego footswitcha - na czubku wtyku jest sustain, a na pierścieniu FS2. Jeżeli podłączysz pojedynczy przełącznik z jackiem mono, to po prostu będzie widziany tylko jako sustain....

Dziękuję ast za info. Dałbym punkcik gdyby było można. Czyli idąc tym tokiem rozumowania jeżeli Yamaha FC4 działa odwrotnie to np pedał Rolanda będzie działał prawidłowo w Ensoniqu ? W systemie MRa niestety brak funkcji programowej do zmiany polaryzacji co ma miejsce niejednokrotnie w innych instrumentach. A szkoda ...

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 13 maja 2011, 18:44

... W systemie MRa niestety brak funkcji programowej do zmiany polaryzacji co ma miejsce niejednokrotnie w innych instrumentach. A szkoda ...

Czyżby?
Włączycz instrument przy wciśniętym pedale Sustain i zapodaj jaka będzie reakcja.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » piątek 13 maja 2011, 19:43

Czyżby?
Włączycz instrument przy wciśniętym pedale Sustain i zapodaj jaka będzie reakcja....

Niestety nie ma żadnej. Sprawdziłem wszystkie opcje w kombinacjach 1L 1R 2L i 2R wyłanczając i włanczając na wciśniętym pedale. Monofoniczny jack w FC4 uaktywnia sustain tylko na 1R i 2R. Problem w tym że pedał działa odwrotnie. Dla nie-pianisty może by to nie miało znaczenia, ale ja tak nie potrafię. Nie mniej dziękuję Ci za radę, choć o tym myku czytałem już gdzieś wcześniej. Nie mam pojęcia, być może ma tu znaczenie wersja OS'u. Niestety nie mam najnowszej :( A tak na marginesie, czy orientuje się ktoś z Was gdzie można jeszcze zdobyć powiedzmy "wkład" do epromu z wersją ponad 2.0 ? (moja wersja 1.11). Widziałem że mają ten update w jednym serwisie w ... Moskwie no ale niestety nie odpisali na mój email. A instrumentu do Moskwy raczej nie zaryzykowałbym wysłać ;)

muzyk, informatyk

Awatar użytkownika
Piotr1967

Post autor: Piotr1967 » piątek 20 maja 2011, 10:16

Problem rozwiązany Smile Do Ensoniqa pasuje zwykły footswitch ze zmienną polaryzacją ustawioną na standard Rolanda.

muzyk, informatyk

ODPOWIEDZ