Testy procesorów

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
DJOZD
Re: Testy procesorów

Post autor: DJOZD » czwartek 12 maja 2011, 13:14

... Ostatecznie i tak każdy ma swoją filozofię, moja filozofia jest taka, że zawsze jestem za większością, a prawda jest taka, że większość jest za Macami i za Intelami :)
...

Może zabrzmi to brutalnie, ale kiedyś na przystanku za czasów punk-rocka wisiał przed 10 lat napis wymalowany sprayem o treści: " Ludzie jedzcie gówno. Miliony much nie mogą sie mylić ". 

To tak apropo twojej filozofi. Idąc tym tropem mozna popełnić wiele, bardzo istotnych z punktu widzenia całego życia błędów. Nie mówie tylko o sprzęcie do muzyki, ale sposobie na życie.  

Miarą użyteczności są rezultaty działań, a nie moda, czy snobizm.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 12 maja 2011, 13:39

Dokładnie była obniżka amd wiec tylko patrzeć jak ceny pójdą w dół (prawdopodobnie)

Moja konfiguracja:

Procek: Phenom 2x4 955BE wykręcony do 4ghz na każdy rdzeń

Pamieć: 4x 1gb DDR3 Corsair XMS3 1600mhz timingi wykręcone na 6/5/5/18

Płyta: Gigabyte 790XTA-UD4

Zasilacz: CoolerMaster I-Green 500W

grafika: gainward gts250

muzyka: Soundblaster Elite PRO

Jeszcze mi się nie zdarzyło uzyskać jakieś artefakty dzwiękowe z przeładowania zasobów z tym że ja raczej mało wtyczek używam a po prostu zgrywam sample z urządzeń. Nadaje sie również do oglądania filmów full hd i czasem pogrania sobie nawet w najnowsze gierki przy roździelczości 1920x1080.

Latencje mam na poziomie 1-2ms ale to zależy co jest w projekcie.

Wszystko jest stabilne a średnia temperatura w obudowie to 30C z tym że mam przerobioną obudowę.

Moc obliczeniowa 16ghz to na prawdę dużo.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
cmzet

Post autor: cmzet » czwartek 12 maja 2011, 14:24

Djozd, ja mówiłem o podejściu do sprzętu, filozofię na życie mam inną :) Czasem warto poznać opinie innych ludzi i podpatrzeć na jakim sprzęcie robią ludzie, którzy się na tym znają i wyciągnąć wnioski :) Nie Twierdzę że Intel jest definitywnie lepszy od AMD choć nie wiele mi do tego brakuje i każdego będę zachęcał do wyboru tej właśnie platformy jeśli chodzi o pracę z dźwiękiem :) Wnioskuję, że jesteś nieco starszy, skoro pamiętasz tego typu plakaty na przystankach, ale żeby nie off topować, to poprzestanę na pozdrowieniach dla Ciebie Djozd :)

Music makin\' all the time, couse im full of sounds, that\'s my life...

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 12 maja 2011, 17:57

Ale jeśli za tą samą cenę można kupić Intela i7 950 albo AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, które są podobne wydajnościowo, to ja biorę to pierwsze. Przede wszystkim dlatego, że zainstaluję na płycie główniej 24GB RAM.

- Piotr...

i7 950 kosztuje ponad 250zł więcej od X6 1100T BE.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 12 maja 2011, 18:33

...

Ale jeśli za tą samą cenę można kupić Intela i7 950 albo AMD Phenom II X6 1090T Black Edition, które są podobne wydajnościowo, to ja biorę to pierwsze. Przede wszystkim dlatego, że zainstaluję na płycie główniej 24GB RAM.

- Piotr...

i7 950 kosztuje ponad 250zł więcej od X6 1100T BE.
...

Przy tym warto zwrócić uwagę na potenciał OC bo umiętnie wykonany zapewni stabilnąpracę i dużo wyższą moc obliczeniową.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Kyle

Post autor: Kyle » czwartek 12 maja 2011, 20:14

...

Przy tym warto zwrócić uwagę na potenciał OC bo umiętnie wykonany zapewni stabilnąpracę i dużo wyższą moc obliczeniową.
...

Oba to nieźle ciepłe kluchy ... po OC to w zimie za grzejnik pewnie robią x-P ... chciałbym posłuchać Waszych PC z tymi podkręconymi i7 950 ... czy tam x6 po OC.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 12 maja 2011, 20:23

...
 chciałbym posłuchać Waszych PC z tymi podkręconymi i7 950 ... czy tam x6 po OC.
...

Wystarczy kupić zwyczajne projesjonalne chlodzenie za 100zł z duzym coolerem i każdy CPU, przed i po OC bedzie chodzi identycznie cicho. Nikt rozsądny chyba nie pracuje na BOX'owych chlodzniach z mikrowiatraczkie, który tak czy owa chuczy, bo minimalne obroty są rzęczy 3000 rpm.  Zawodowe chlodzenie z duzym wiatrakiem działa bardzo skutecznie przy 600-700 rpm i nie ma prawa go być słychać. 

No .. ale czym zimniejszy procesor tyle lepiej. Wiadomo.  

Pietro

Post autor: Pietro » czwartek 12 maja 2011, 20:50

Fakt, ten Phenom tańszy, sprawdzałem gdzie indziej ceny.

Odnośnie OC. Szkoda sprzętu i prądu ;). Nie ma co podkręcać, skoro procesory tak w okolicach 1000zł w tej chwili już dają spory zapas przy nawet bardzo rozbudowanych projektach.

Zresztą przy dużych samplowanych bibliotekach procek jest ostatnio najmniejszym problem ;).

- Piotr

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 12 maja 2011, 21:48

Czy szkoda sprzętu...i tak z pewnością pochodzi minimum 2 lata.

Ja mam boxowy wiatrak który ma dwie rurki miedziane i tak jak pisałem z 3.2 podniosłem na 4 przy tym nie mam żadnych problemów nawet teraz kiedy temperatury w domu już są po 24C.

Dużo więcej prądu też nie będzie ciągnąć bo procesor sam reguluje zapotrzebowanie na zasoby i w zależności od tego zmienia zegar.

Amd jest tańszy i będzie jeszcze tańszy a prędkość pozostanie ta sama. Intel ma swoją renomę ale to tak jak nvidia i ati. Wielu twierdzi że nvidia jest "lepsza", ale w testach ati nie raz już wygrywało.

Resumując jeśli kupimy amd wystarczy na to co chcemy zdziałać, jeśli kupimy intela wystarczy na to co chcemy zdziałac i będziemy mieć jeszcze mały procent zapasu, jednak jeśli coś jest wystarczające to po co przepłacać?

[addsig]

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 12 maja 2011, 22:39

Racja - dlatego taki core i2500K zamiata obydwa te procki przy cenie w okolicach 700pln i bezproblemowej pracy na 4.5GHz z pełnym oszczędzaniem energii

fakt płyty główne drogie ale procek rewelacja

dlatego sie nie napalam i czekam na nowe AMD bo raz że ceny moga byc ciekawe a dwa - produkty również.

Do tego są całkiem chłodne te nowe procki ale jak pqanowie wiecie dobry wiatrak to ponad 100 :)

Chociaż e8200@3.2Ghz narazie mi wystarcza - większym problemem dysk bo jednak talerzówki nie daja sobie rady za bardzo z responsywnością systemu

ps.nikt nie kaze krecic odrazu do rekordów - dlatego dałem sobie procek na szynę 1600 zamiast 1333 bo działa wszystko łącznie z oszczędzaniem energii(minus że schodzi tylko do 2.4GHz) a i żadnych napięć nie zmieniałem....

ps2.Aksel ciekawi mnie to

Pamieć: 4x 1gb DDR3 Corsair XMS3 1600mhz timingi wykręcone na 6/5/5/18

jak to uzyskałeś na tych pamięciach?z tego co wiem to przy 1600 praktycznie nie idzie uzyskać nawet CL7 a regulacja napięcia generuje szybko błędy na tych pamięciach?

ODPOWIEDZ