Witam wszystkich jako że to mój pierwszy post tutaj,
Na wstępie - jestem aktywnym pekusistą w kilku projektach i jestem zielony jeśli chodzi o technikę studyjną. Brałem udział w kilku sesjach więc znam jedynie podstawowe pojęcia i mniej wiecej co na jakiej zasadzie działa dlatego jeśli już krytyka to konstruktywną poproszę :)
Potrzebuję Waszej pomocy w doborze sprzętu...
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem stworzenia prostej, amatorskiej stacji do nagrywania na własny użytek.
Nagrywać chcę głównie pomysły bębnów, jam sessions podczas prób dwoma mikrofonami pojemnościowymi i pojedyńcze ścieżki instrumentalne.
Mam Laptopa HP DV6 Intel Core 2 Duo T6600 2x2.20GHz/4 GB RAM/WIN7 x64, mam Cubase 5 i potrzebuję interfejs, wydaje mi się że FireWire będzie najwygodniejszy.
Mam dostęp do dobrych mikrofonów, kabli, statywów etc.
Potrzebuję zatem tylko interfejs który ma:
- min. 8 wejść mikrofonowych (stopa, werbel, werbel bottom, 2xOH, 3xTT),
- MIDI i/o (posiadam zestaw eletroniczny z modułem MIDI out - chciałbym pograć w czasie rzeczywistym z samplami VST - niska latencja mile widziana)
Przydały by się też możliwość zwiększenia liczy wejść mikrofonowych np. jakieś wejścia liniowe żeby podpiąć preamp z dodadowymi mikrofonami na 4go TOMa, Hihat lub dodatkowy overhead bo blach dużo :)
Niestety budżet mam ograniczony do 1000 zł i szukam sprzętu raczej używanego.
Tylko czego szukać? Proszę o poradę - myślałem o PreSonusie FP10 bądź FireStudio Project albo o Alesisie i/o 26
Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i pozdrawiam.