Eliminacja pogłosu ze zgranej ścieżki wokalu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
przemol1975
Eliminacja pogłosu ze zgranej ścieżki wokalu

Post autor: przemol1975 » czwartek 05 maja 2011, 23:23

Witam!

Dysponuję ważnym z sentymentalnego dla mnie punktu nagraniem ścieżki wokalnej zawierającej niestety dość dużą dawkę pogłosu. Chciałbym wykorzystac ponownie te nagranie jednak pogłos gryzie się z całym zamysłem. Mam zatem pytanie. W jaki sposób moge wyeliminować ten pogłos z nagrania. Dodam,że nagranie nie jest powalającej jakości, wymaga zrzutu z taśmy do domeny cyfrowej i dalsze obróbki. Jakieś propozycje? W miarę możliwości prosze o nie proponowanie ze specjalistycznego i drogiego oprogramowania (no,chyba,że w wersje demo), bo nie ukrywam,że nie chcę inwestować w coś co  być może użyję tylko raz.

Dzięki za porady i pozdrawiam!

Awatar użytkownika
MB

Re: Eliminacja pogłosu ze zgranej ścieżki wokalu

Post autor: MB » czwartek 05 maja 2011, 23:39

Raczej tylko bramka/ekspander, ewentualnie wielopasmowa. Można też próbować ręcznie czyścić spektrogram w Audition 3, ale to robota dla tego co ojca i matkę zabił.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 06 maja 2011, 11:39

...Raczej tylko bramka/ekspander, ewentualnie wielopasmowa. Można też próbować ręcznie czyścić spektrogram w Audition 3, ale to robota dla tego co ojca i matkę zabił. ... 

Dokładnie, lepiej nagrać to jeszcze raz.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 06 maja 2011, 12:52

Przypomniała mi się taka wtyczka:

http://www.dyvision.co.uk/reverbremover.html

ale od razu mówię, że nie testowałem, więc tylko podpowiadam. Ty możesz być pierwszy.

ODPOWIEDZ