Waldorf Blofeld

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Ammonx
Re: Waldorf Blofeld

Post autor: Ammonx » czwartek 05 maja 2011, 20:05

Niedawno dostałem w swoje łapska wersję desktop i jestem zachwycony możliwościami. Żeby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się tutaj i zapytam czym kierować się przy wyborze klawiatury sterującej do blofelda? Potrzebuję czegoś małego, najlepiej dwie oktawy i kilka encoderów. Czy te ostatnie powinny być "endless"? Może ma tu ktoś doświadczenie z takimi mobilnymi zestawami, chętnie przeczytam każdą sugestię.

Pozdrawiam.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 05 maja 2011, 20:41

... a dystrybutor i tak by mi nie pomógł...

A próbowałeś?
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 05 maja 2011, 20:46

...Czy te ostatnie powinny być "endless"?...

Blofeld będzie pełnym swym zakresem możliwości współpracował z każdą klawiaturą/sterownikiem MIDI. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
[addsig]

Ammonx

Post autor: Ammonx » czwartek 05 maja 2011, 21:11

......Czy te ostatnie powinny być "endless"?...

Blofeld będzie pełnym swym zakresem możliwości współpracował z każdą klawiaturą/sterownikiem MIDI. Wybór należy tylko i wyłącznie do Ciebie. ...

Z góry przepraszam za jeszcze jedno naiwne pytanie. Czy istnieje możliwość żeby encoder wysyłał do blofelda zamiast konkretnej wartości z zakresu 0-127 komunikat w postaci +1? Powiedzmy, że chcę obsłużyć cutoff filtra, który jest już ustawiony w presecie blofelda i nie chcę żeby encoder mi go zmieniał za każdym razem na wartość w której jest ustawiony. Wydaje mi się, że problem można rozwiązać przez zakup klawiatury z midi in i wysyłanie z blofelda (poprzez pc) początkowych ustawień danego presetu. Czy mam rację?

Redakcja

Post autor: Redakcja » piątek 06 maja 2011, 09:26

...Czy istnieje możliwość żeby encoder wysyłał do blofelda zamiast konkretnej wartości z zakresu 0-127 komunikat w postaci +1?...

Oczywiście. Tyle, że nie jest to rolą Blofelda, lecz klawiatury/sterownika MIDI. Np. w takim M-Audio Axiom 61 pokrętła można zaprogramować w taki sposób, by wysyłały komunikaty o zwiększeniu lub zmniejszeniu wartości zamiast wysyłania komunikatów zawierających aktualną wartość regulatora. Przy takich ustawieniach pozycja regulatora/pokrętła nie jest w żaden sposób związana z aktualną wartością kontrolera.
W przypadku enkoderów warto też wziąć pod uwagę tzw. krzywe akceleracji.
Więcej info znajdziesz w temacie Warte uwagi klawiatury MIDI - mega test organoleptyczny i innych na naszym forum.
[addsig]

MMS

Post autor: MMS » sobota 07 maja 2011, 19:11

...... a dystrybutor i tak by mi nie pomógł...

A próbowałeś?...

No właśnie próbowałem i to jeszcze przed napisaniem postów z prośbą na tym forum :( Stąd moje rozczarowanie.

darkaav

Post autor: darkaav » czwartek 12 maja 2011, 20:33

"......Czy istnieje możliwość żeby encoder wysyłał do blofelda zamiast konkretnej wartości z zakresu 0-127 komunikat w postaci +1?..."

A jakie inne klawiatury posiadają takie coś??? Chodzi mi oczywiście o te z enkoderami. Chciałbym kupić tanią klawiaturę "do wklepywania nutek"

lyle

Post autor: lyle » czwartek 02 cze 2011, 08:06

Witam,

Zakupiłem Waldorfa Blofelda KB i mam dwa pytania:

1) Przy pierwszym uruchomieniu na ekranie pojawia się napis "invalid serial number", przy systemie 1.15. Znając historie z Blofeldem z forum wykonałem emergency i wgrałem raz jeszcze system 1.15. Nie pomaga. W ciągu doby od zakupu trzy razy mi się zawiesił podczas prostych zabiegów: zmiana presetów, prosta edycja.
Jak widać w fabryce nie sprawdzają towaru przed włożeniem do pudełka.
Jest na to patent czy reklamować?

2) Gdy używam kół Pitch lub Modulation mryga dioda (ta która akurat jest zapalona) + pomrygują inne. Druga to nawet potrafi się zapalić. Czy ten typ tak ma czy mam mój egzemplarz oddać?

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 02 cze 2011, 10:20

To że się wiesza to normalka, to że mrugają również.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
davido

Post autor: davido » czwartek 23 cze 2011, 17:26

mam od niedawna Blofa KB i mam kilka pytań...

1. ktory system najnowszy ?  2.Jak wgrywa sie nowy system? 3.Jak grac barwą klasycznego piana w Blofie kb? 4.Jak przywrócić ustawienia fabryczne ?

z góry dzięki

[addsig]

ODPOWIEDZ