Blofeld keyboard od środka

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
AkselPL
Re: Blofeld keyboard od środka

Post autor: AkselPL » wtorek 03 maja 2011, 23:07

......W poprzednim temacie dałem zdjęcia min. korga electriba który cenowo wygląda podobnie jak blofeld desktop. Jak to możliwe że w korgu jest tyle elektroniki skoro to też cyfra?...
Zdziwisz się, ale w Blofeldzie jest znacznie więcej elektroniki niż w Electribe. Ilości elektoniki nie da się ocenić gołym okiem, wszystko zależy od skali integracji w zastosowanych układach scalonych. Właśnie dzięki temu Blofeld kosztuje niewiele więcej niż Electribe. Gdyby był składany z układów mniejszej skali integracji musiałby kosztować dwadzieścia razy więcej. I byłby bardziej zawodny, bo im więcej podzespołów tym więcej lutowanych połączeń między nimi, tym większe narażenia na czynniki środowiskowe i mechaniczne....

Tak zawodny... to jest blofeld. Minimum raz w tygodniu się zatnie i trzeba go restartować. Electribe nigdy mi nie zrobił takiego numeru, pewnie dlatego że wszystko nie jest upchane w jednym miejscu.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » wtorek 03 maja 2011, 23:28

...
......W poprzednim temacie dałem zdjęcia min. korga electriba który cenowo wygląda podobnie jak blofeld desktop. Jak to możliwe że w korgu jest tyle elektroniki skoro to też cyfra?...
Zdziwisz się, ale w Blofeldzie jest znacznie więcej elektroniki niż w Electribe. Ilości elektoniki nie da się ocenić gołym okiem, wszystko zależy od skali integracji w zastosowanych układach scalonych. Właśnie dzięki temu Blofeld kosztuje niewiele więcej niż Electribe. Gdyby był składany z układów mniejszej skali integracji musiałby kosztować dwadzieścia razy więcej. I byłby bardziej zawodny, bo im więcej podzespołów tym więcej lutowanych połączeń między nimi, tym większe narażenia na czynniki środowiskowe i mechaniczne....

Tak zawodny... to jest blofeld. Minimum raz w tygodniu się zatnie i trzeba go restartować. Electribe nigdy mi nie zrobił takiego numeru, pewnie dlatego że wszystko nie jest upchane w jednym miejscu.
...

...nie wiem w ogole po co kupiles tego Blofelda, nie lepiej bylo zainwestowac w Virusa TI desktop?

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 04 maja 2011, 00:50

Bzdura. Przecież nie pisałem o bugach w oprogramowaniu tylko o niezawodności sprzętu.

Poza tym bez sensu jest wyciąganie wniosków na temat wpływu integracji na niezawodność na podstawie porównania dwóch kompletnie różnych urządzeń. Gdybyś miał Blofelda w wydaniu technologii z późnych lat 90-tych oraz obecnej jego wersji, to wtedy mógłbyś coś na ten temat pisać.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 04 maja 2011, 11:41

...Tak zawodny... to jest blofeld. Minimum raz w tygodniu się zatnie i trzeba go restartować. Electribe nigdy mi nie zrobił takiego numeru, pewnie dlatego że wszystko nie jest upchane w jednym miejscu.
Bzdura. Przecież nie pisałem o bugach w oprogramowaniu tylko o niezawodności sprzętu.

Poza tym bez sensu jest wyciąganie wniosków na temat wpływu integracji na niezawodność na podstawie porównania dwóch kompletnie różnych urządzeń. Gdybyś miał Blofelda w wydaniu technologii z późnych lat 90-tych oraz obecnej jego wersji, to wtedy mógłbyś coś na ten temat pisać....

Ja wiem że Ty masz wiedzę więc nawet nie próbuję się z Tobą tutaj spierać, jednakże wydaje mi się że skoro producent składa urządzenie w tak ekonomiczny sposób to chociaż  oprogramowanie powinno być dopracowane bo przecież wychodzi na to że właśnie za nie płacimy większość sumy. Tymczasem Waldorf chyba olał ludzi bo żadne łatki nie wychodzą i to nie tylko do blofelda. Waldorf to względnie mała firma i nie ma takiego zaplecza jak korg czy roland więc nie powinien sobie pozwalać na coś takiego.

Odnośnie lat 90tych to mam Kawaii Spectra KC-10 w najbliższych dniach będę go rozbierał. Na co według Ciebie powinienem zwrócić szczególną uwagę przy porównywaniu tych urządeń, bo coś tam wspominałeś... ?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

richtig

Post autor: richtig » środa 04 maja 2011, 13:04

Odnośnie lat 90tych to mam Kawaii Spectra KC-10 w najbliższych dniach będę go rozbierał. Na co według Ciebie powinienem zwrócić szczególną uwagę przy porównywaniu tych urządeń, bo coś tam wspominałeś... ?...

Bez wiedzy z zakresu elektroniki rozebranie kolejnego instrumentu nic Ci nie da. Znów wyciągniesz jakieś dziwne wnioski z racji obecności/nieobecności elementów. Jako muzycy jesteśmy od słuchania instrumentów, nie patrzenia na wnętrzności :)
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » środa 04 maja 2011, 13:13

Odnośnie lat 90tych to mam Kawaii Spectra KC-10 w najbliższych dniach będę go rozbierał. Na co według Ciebie powinienem zwrócić szczególną uwagę przy porównywaniu tych urządeń, bo coś tam wspominałeś... ?
...

Tak przyglądam się tej dyskusji i zastanawiam się, czemu ma służyć ocena sprzętu po złożoności jego konstrukcji. Przecież to nie jest ważne pod względem brzmienia. Nie kupuje się sprzętu po to, by był napakowany, tylko ma brzmieć. Po za tym postęp w elektronice również idzie do przodu. Występuje takie coś jak miniaturyzacja podzespołów. Sprzęt ma być dobrze brzmiący i niepsujący się, a nie dobrze napakowany.

Początkujący muzyk.

Redakcja

Post autor: Redakcja » środa 04 maja 2011, 14:23

...Sprzęt ma być dobrze brzmiący i niepsujący się, a nie dobrze napakowany...

Świetnie powiedziane.

A przy tym warto obaczyć co nowego wymyśliła Waldorfnia Jestem przekonany na banka, że niejednemu kopara opadnie do wysokości fundamentów: Lector.

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 04 maja 2011, 16:13

......Sprzęt ma być dobrze brzmiący i niepsujący się, a nie dobrze napakowany...

Świetnie powiedziane.
A przy tym warto obaczyć co nowego wymyśliła Waldorfnia Jestem przekonany na banka, że niejednemu kopara opadnie do wysokości fundamentów: Lector.
...

To soft a podobne softy to już dawno są na rynku. Muszę przyznać z wielkim żalem że to co obecnie oferuje soft jest niesamowite, nie wiem czy jakiś instrument za te same pieniądze zaoferuje tyle ile soft.

[addsig]

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 04 maja 2011, 17:44

To soft a podobne softy to już dawno są na rynku.
Chętnie się dowiem, jaki jest na rynku inny 100-pasmowy wokoder.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 04 maja 2011, 17:58

...To soft a podobne softy to już dawno są na rynku.
Chętnie się dowiem, jaki jest na rynku inny 100-pasmowy wokoder....

Czy czasem IL Vocodex nie oferuje do 100 pasm ?

[addsig]

ODPOWIEDZ