Blofeld keyboard od środka
-
Re: Blofeld keyboard od środka
W poprzednim temacie dałem zdjęcia min. korga electriba który cenowo wygląda podobnie jak blofeld desktop. Jak to możliwe że w korgu jest tyle elektroniki skoro to też cyfra?
[addsig]
Porównaj sobie np wygląd płyty głównej współczesnego smartphona i komputera lampowego sprzed ponad pół wieku. Co lepsze?
-
Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka.
[addsig]
- morpheus70
...
Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka. ...
może być TI moduł?
http://www.flickr.com/photos/gattobus/1804309620/in/photostream/
tylko co to zmienia? W takim razie ile powinien kosztować synth VST? A, średnio kosztuje ok. 1000zł.? :)
- Łukasz1985
...
Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka. ...
...uwierz mi mam Virusa TI Desktop i jest naprawde ciezki wiec napewno nie wyglada jak blofeld
[addsig]
...
...
...uwierz mi mam Virusa TI Desktop i jest naprawde ciezki wiec napewno nie wyglada jak blofeld
...
Blofeld jest ciężki w końcu ma stalową obudowę i nie ździwiłbym się jeśli byłą by więcej warta niż elektronika.
[addsig]
...
Nie jest do końca tak jak twierdzisz. Trzeba po prostu wiedzieć, który sprzęcik jest warty kupna, a który da się zastąpić softem. Nie "bebechy" powinny być wyznacznikiem, a brzmienie i możliwości kreacji brzmienia. Z drugiej strony syntezator nie jest równy syntezatorowi, tzn. są pewne specyficzne brzmienia, które da się wykręcić na konkretnym syntezatorze i są one nieosiągalne lub bardzo trudno osiągalne na innych.
Pozdrawiam,
Robert
Zdziwisz się, ale w Blofeldzie jest znacznie więcej elektroniki niż w Electribe. Ilości elektoniki nie da się ocenić gołym okiem, wszystko zależy od skali integracji w zastosowanych układach scalonych. Właśnie dzięki temu Blofeld kosztuje niewiele więcej niż Electribe. Gdyby był składany z układów mniejszej skali integracji musiałby kosztować dwadzieścia razy więcej. I byłby bardziej zawodny, bo im więcej podzespołów tym więcej lutowanych połączeń między nimi, tym większe narażenia na czynniki środowiskowe i mechaniczne.