Blofeld keyboard od środka

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
MrExplosion
Re: Blofeld keyboard od środka

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 02 maja 2011, 14:45

I to jest rozsądne podejście - zadanie sobie pytania czy potrzebna mi klawiatura za 1000zł. Ale narzekanie, że za drogo na podstawie tego jak wygląda w środku byłoby rozsądne chyba tylko u kustosza muzeum syntezatorów

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 02 maja 2011, 14:49

W poprzednim temacie dałem zdjęcia min. korga electriba który cenowo wygląda podobnie jak blofeld desktop. Jak to możliwe że w korgu jest tyle elektroniki skoro to też cyfra?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 02 maja 2011, 14:59

Idąc Twoim tokiem rozumowania powinniśmy zacząć oceniać obrazy po ilości pociągnięć pędzlem ;)

Porównaj sobie np wygląd płyty głównej współczesnego smartphona i komputera lampowego sprzed ponad pół wieku. Co lepsze?
www.myspace.com/pchelki

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » poniedziałek 02 maja 2011, 15:00

Po prostu tyle elektroniki w Korgu zapewnia brzmienie i walory użytkowe temu Korgowi, a Blofeldowi jego brzmienie i walory użytkowe zapewnia mniejsza ilość elektroniki. Nie ma w tym ani nic nadzwyczajnego, ani bulwersującego, taka konstrukcja i tyle. Ten fuzz gitarowy na którym grał Hendrix brzmi cudownie, a w środku prawie nic nie ma.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 02 maja 2011, 15:09

Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
morpheus70

Post autor: morpheus70 » poniedziałek 02 maja 2011, 15:29

...
Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka. ...

może być TI moduł?

http://www.flickr.com/photos/gattobus/1804309620/in/photostream/

tylko co to zmienia? W takim razie ile powinien kosztować synth VST? A, średnio kosztuje ok. 1000zł.? :)

Virus TI key|Clavia Nord Lead 2|Korg M3-73|Wersi PianoStar T2000|TC M3000|VoiceWorks Plus|M-ONE XL| D-TWO|Focusrite Green 1|Roland RE-501|Trochę wtyczek PSP|DAW StudioOne 2 x64|

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 02 maja 2011, 15:51

...
Tak czy owak to zmieniło moje podejście do sprzętu. Teraz już będę inwestować w soft bo wychodzi na to że sprzęt to właściwie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Owszem warto mieć jakiś syntezator hardwareowy z klawiaturą ale gromadzenie takiego sprzętu to niepotrzebne wyrzucanie pieniędzy. Co innego jeśli chodzi o analogii. Jestem ciekaw czy np Virus Ti2 też wygląda tak jak blofeld bo jego cena jest bardzo wysoka. ...

...uwierz mi  mam Virusa TI Desktop i jest naprawde ciezki wiec napewno nie wyglada jak blofeldCool

[addsig]
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 02 maja 2011, 16:05

...
...

...uwierz mi  mam Virusa TI Desktop i jest naprawde ciezki wiec napewno nie wyglada jak blofeldCool
...

Blofeld jest ciężki w końcu ma stalową obudowę i nie ździwiłbym się jeśli byłą by więcej warta niż elektronika.

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » poniedziałek 02 maja 2011, 21:47

...

Nie jest do końca tak jak twierdzisz. Trzeba po prostu wiedzieć, który sprzęcik jest warty kupna, a który da się zastąpić softem. Nie "bebechy" powinny być wyznacznikiem, a brzmienie i możliwości kreacji brzmienia. Z drugiej strony syntezator nie jest równy syntezatorowi, tzn. są pewne specyficzne brzmienia, które da się wykręcić na konkretnym syntezatorze i są one nieosiągalne lub bardzo trudno osiągalne na innych.

Pozdrawiam,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 03 maja 2011, 13:37

...W poprzednim temacie dałem zdjęcia min. korga electriba który cenowo wygląda podobnie jak blofeld desktop. Jak to możliwe że w korgu jest tyle elektroniki skoro to też cyfra?...
Zdziwisz się, ale w Blofeldzie jest znacznie więcej elektroniki niż w Electribe. Ilości elektoniki nie da się ocenić gołym okiem, wszystko zależy od skali integracji w zastosowanych układach scalonych. Właśnie dzięki temu Blofeld kosztuje niewiele więcej niż Electribe. Gdyby był składany z układów mniejszej skali integracji musiałby kosztować dwadzieścia razy więcej. I byłby bardziej zawodny, bo im więcej podzespołów tym więcej lutowanych połączeń między nimi, tym większe narażenia na czynniki środowiskowe i mechaniczne.

ODPOWIEDZ