Edirol UA-25 - zakłócenia na wyjściu audio
-
Re: Edirol UA-25 - zakłócenia na wyjściu audio
...Jeśli na innej karcie jest to samo a na wyjściu słuchawkowym jest OK, to chyba oczywiste, że nie karta stanowi problem tylko mikser lub instalacja elektryczna w domu...
No wlasnie nie jest to oczywiste poniewaz te same zaklocenia slychac kiedy mikser jest
pominiety i sygnal jest wprowadzony do wejscia audio drugiego komputera. Poza tym ten "dziwny " dzwiek pojawia sie rownoczesnie z zapaleniem sie kontrolki dzialania twardego w laptopie. Mysle ,ze tu trzeba szukac powodu . wylaczylem wszystkie aplikacje i urzadzenia , ktore nie sa mi potrzebne do zapisu i odtwarzania dzwieku. Jest to samo. Nie moge wylaczyc pradu bo nigdy nie znajde przyczyny. hehe .
Pomaga zapieta na wyjsciu karty bramka ale ma wplyw na sygnal .
Czy mozna to jakos inaczej naprawic?
bios?
pozdrawiam
Sprawa wydaje się prosta, UA-25 to interfejs zasilany z USB, a Twój laptop generuje najwyraźniej dużo syfu przedostającego się na zasilanie portów. Możesz spróbować podłączyć interfejs przez rozdzielacz USB z własnym zasilaniem, tylko wtedy stracisz możliwość pracy na baterii.
Osobiście przećwiczyłem już interfejsy zasilane z USB i nie zamierzam do nich wracać :)
Dawno tu już nikt nie wypisał takich bzdur

Co do przyczyn kolega audiophil powinien zainteresować się tzw. pętlą mas - to akurat temat spoko do wyczajenia wyszukiwarką tego forum.
[addsig]
Pętla mas odzywająca się przy szorowaniu dysku twardego? :)
Miałem u siebie podobny problem z Toneportem UX1, rozdziałka z własnym zasilaniem rozwiązała problem.
I jak myślisz, dlaczego to pomogło?
I jak myślisz, dlaczego to pomogło?...
Elektronikiem nie jestem, ale pętli masy raczej tam nie było, pierwsze co zrobiłem to podłączyłem się przez diboxa który w żaden sposób nie pomógł.
Dodam, że u mnie syf na wyjściu pojawiał się na niektórych poziomach jasności ekranu oraz przy każdym ruchu na monitorze. Cyrk :)
u mnie jest to samo
otwieram np. wmp i jest szum
przesuniecie kursora na pulpicie tez powoduje zaklocenia
czy to jest problem z petlami masy?????????
...
Sprawa wydaje się prosta, UA-25 to interfejs zasilany z USB, a Twój laptop generuje najwyraźniej dużo syfu przedostającego się na zasilanie portów. Możesz spróbować podłączyć interfejs przez rozdzielacz USB z własnym zasilaniem, tylko wtedy stracisz możliwość pracy na baterii.
Osobiście przećwiczyłem już interfejsy zasilane z USB i nie zamierzam do nich wracać :)...
Witam . nawiazujac do tematu o ktorym pisalem probowalem podlaczyc interface przez rozdzielacz aktywny ale nic to nie pomoglo?
czy moge wiedziec jakiej karty uzywasz teraz.
sprawdzilem juz wszystkie opcje ,ktore byly opisane w tym temacie i teraz
zastanawiam sie tylko nad wymiana karty lub wymiana miksera , ktory posiada wejscie cyfrowe. Jezeli taki znajde to moge wtedy zrezygnowac z wyjsc audio w ua-25 a wykorzystac wyjscie cyfrowe.
co sadzisz?
pozdrawiam
jarek