Czekałem właśnie na wypowiedź Zbyni na temat procków gdyż jest to jeden z autorytetów w tym temacie ;)
Panie Zbynia- ja mam zapytanie co do procka w lapku. Czy lepiej ładować się na Intele czy już poszukać lepiej czegoś z Phenomem?
Czekałem właśnie na wypowiedź Zbyni na temat procków gdyż jest to jeden z autorytetów w tym temacie ;)
Panie Zbynia- ja mam zapytanie co do procka w lapku. Czy lepiej ładować się na Intele czy już poszukać lepiej czegoś z Phenomem?
Ja już postanowiłem puki co kupie jakiegoś Phenoma jeszcze nie wiem którego poczekam jednak do czerwca nie wykluczone, że wezmę tego 1100T(liczę na znaczy spadek cen). Jak wspomniałem wcześnie dokupię ramu, windowsa 7 będę miał ze szkoły za darmo.
Co do dysków to chyba zostawię ten co mam choć jest wolny ale przyda się do archiwizacji sampli i projektów.
Mam jeszcze małe pytanie. Jak kupię 2 dyski to jest jakaś różnica gdzie będą zapisywane projekty lepiej ten folder zostawić domyślnie w "Moich dokumentach" na dysku "C" czy lepiej zapisywać na dysku gdzie będą sample? Ma to jakieś znaczenie?
...
Mam jeszcze małe pytanie. Jak kupię 2 dyski to jest jakaś różnica gdzie będą zapisywane projekty lepiej ten folder zostawić domyślnie w "Moich dokumentach" na dysku "C" czy lepiej zapisywać na dysku gdzie będą sample? Ma to jakieś znaczenie?
...
Trzymaj projekty z daleka od dysku systemowego (lub przynajmniej na innej partycji). Chodzi o to że jak padnie system to jego reinstalaja nie naruszy w żaden sposób plików sesji. Bez twojej ingerencji (kopiowania, przezucania danych itp). Najlepiej mieć 3 dyski ponieważ systemowe smieci (poczta, internet, plik stronicowania [w przypadku małej ilosci RAM, tak jak u ciebie teraz] lub inne rzeczy) ładowane są z systemowego dysku. Sample z osobnego, sesje z osobnego. Wiele też zalezy jak pracujesz. Jezeli duze/średnie sesje z trackami audio będziesz łączysz w projektach ze ścieżkami MIDI (ktore pociągną samplery ze streamingiem) to lepiej sesje trzymać osobno a sample osobno. Dwa dyski obsluguja dwa podstawowe źródła materiału dzwiękowego, a nie jeden, który musiałby pociągnąć i scieżki audio i streaming sampli.
Wprzypadku dwóch dysków ale duzej ilosci Ram'u, spróbuj stworzyć partycje na dysku z systemowym, tak by nadal był podział na dwa dyski. Staraj sie jednak nie umieszczać danych sesji i sampli w koncowych partiach dysku. W tradycyjnych dyskach dostep do danych w dalszych obszarach jest dłuższy.
PS. Problem pliku stronicowania znika praktycznie całkiem jeżeli z Ram'em od 8GB przy typowej pracy aranżerskiej ( z wyjątkiem aranżerów orchestrowych/filmowych). Sam nie zauwazylem uzycia pliku przez system ani razu. Generalnie całość w tej konfiguracji działa naprawde szybko. Sample ładują się bardzo szybko wraz całą sesją.
No wiem Kyle ale aż grzech nie skorzystać z niewiele droższego K tym bardziej że i tak mozna to robic tylko na płycie z chipsetem P67 (narazie coś tych Q czy tam Z nie widać) a więc o wbudowanej grafice mozna zapomnieć.Tym bardziej że serie K dadzą się podkręcić więcej i nie maja problemu z obniżaniem taktowania przy obciążeniu wszystkich rdzeni co zapewne widziałeś na benchmarku :)
Wiesz 3.5-3.7 kontra 4.5 to jest różnica nie do przecenienia :) zwazywszy na naprawde małą różnice w cenie - poprostu nie opłaca sie brac tych bez K :)
Psysutra - intel - AMD jest wciąż temperowane przez producentów przez co laptopy na AMD mając niższą wydajnośc sa w zblizonych cenach co intel...to boli bo realnie są tańsze o 30 %-40 %.....
Chyba że poczekasz na nowe serie ale to pewnie dopiero po wakacjach
maxi poczekaj - będą 8 rdzeniowe co akurat w naszej pracy naprawdę sie przyda - i mam nadzieje że wydajnościa też zaskocza bardzo pozytywnie.
Co do dysku to jak kolega DJOZD pisze ale ja bym mocno unikał dwóch partycji - to ma olbrzymi wpływ na transfer w formie stramingu(sample czy pliki sesji) - znacznie lepiej puścic to z drugiego dysku.Dla wiekszej wygody postawić system nawet na małym SSD
Duzo ramu to też mniej mielenia plikiem wymiany i tu RAMDYSK spisałby się na medal tylko musiałby być utworzony jeszcze przed startem systemu wtedy byłoby bosko
Warto też skorzystać z READY BOOST - niby taka pierdułka ale po obserwacjach na Vista 3/4 wszelkich odwołań przy 4GB ramu jakie są to są odwłoania do pendrive - tych do pliku wymiany na dysku jest sporo mniej.Tu warto oczywiście szybki pendrive o wcale nie duzej wielkości - 4GB wystarczy w zupełności
Jak ktoś ma więcej dysków polecę także kieszeń
http://www.cooler-master.pl/p4,modul-cooler-master-4-in-3-stb-3t4-e3-gp.html
amortyzowana i wentylowana - dyski pracuja cicho są dobrze chłodzone a i przy okazja taka kieszeń zapewnia dobre chłodzenie pamięci i dostarcza świeżego powietrza dla procesora(w 9/10 obudów wykonanych ze standardami)
...
Co do dysku to jak kolega DJOZD pisze ale ja bym mocno unikał dwóch partycji - to ma olbrzymi wpływ na transfer w formie stramingu(sample czy pliki sesji) - znacznie lepiej puścic to z drugiego dysku.Dla wiekszej wygody postawić system nawet na małym SSD
Duzo ramu to też mniej mielenia plikiem wymiany i tu RAMDYSK spisałby się na medal tylko musiałby być utworzony jeszcze przed startem systemu wtedy byłoby bosko
Warto też skorzystać z READY BOOST - niby taka pierdułka ale po obserwacjach na Vista 3/4 wszelkich odwołań przy 4GB ramu jakie są to są odwłoania do pendrive - tych do pliku wymiany na dysku jest sporo mniej.Tu warto oczywiście szybki pendrive o wcale nie duzej wielkości - 4GB wystarczy w zupełności
Zgadza sie, tyle że jak kolega bedzie mial tylko dwa dyski to tak czy inaczej, nawet z podziałem na partycje w dysku systemowym, rozdzielic odczyty sampli i sesji na dwa osobne dyski (czyli jeden bedzie podzielony). Chyba ze uzyje narazie sobie tego starego dysku jako systemowego w ostateczności (zeby juz teraz zrobić taki właściwy podział jak ma być, czyli dwa niezależne dyski dedykowane tylko na sample i sesje), i w przyszlości podmieni tylko ten dysk systemowy jak tylko bedzie chciał doinwestować. Mały SSD byly idealny. Nie trzeba bedzie nawet niczego reinstalować. Wystarczy przenieść obraz partycji systemowej (Acronis True Image Home). 15 min pracy, a system bedzie jak gdyby nic sie nie dzialo. Tyle ze szybciej, z powodu nowego dysku.
Jak ktoś ma więcej dysków polecę także kieszeń
http://www.cooler-master.pl/p4,modul-cooler-master-4-in-3-stb-3t4-e3-gp.html
amortyzowana i wentylowana - dyski pracuja cicho są dobrze chłodzone a i przy okazja taka kieszeń zapewnia dobre chłodzenie pamięci i dostarcza świeżego powietrza dla procesora(w 9/10 obudów wykonanych ze standardami)...
Masz to pudełko może? Ja mam dość dobrze wentylowaną obudowę Anteca na 140mm wiatrakach działajacych bardzo wolno. I zastanawiam sie czy ten extra wiatrak nie dołoży dzięko-wiatru zamiast dysków. Moze tego wiatraka nie załącze ponieważ ciąg w obudowie mam bardzo dobry i cichy. Chodzi mi tylko jak dobrze chowa hałas dysków?
Zastanawiam się właśnie nad dyskiem SSD tyle że 64 giga mnie nie zadowoli bo jeszcze musi wejść platforma STEAM(a gra się troszkę) a już wyżej ceny dość spore ale to super rozwiązanie.Szczególnie gdy pojawiają się takie kwiatki jak VERTEX3 od OCZ (ponad 500MB zapis i odczyt na SATA3)
Do tego mamy świetne F4 od samsunga oferujące znakomite wręcz transfery przy tylko 5400 obr/min i naprawdę świetnych cenach(275pln za 2TB)
Nic tylko korzystać :)
Co do tej klatki też się zastanawiam - obecnie mam jakieś amortyzatory SCYTHE ale to jeden wielki badziew - zbyt twarda guma jak na masę dysku nie tłumi należycie drgań (prawie wcale) nawet po jej naciągnięciu(wyrzuciłem mocowania od amortyzatorków)
Niestety komputer mam zamknięty w szafce przez co chłodzenie jest dość słabe i dyski pracują sobie w zakresie 50-60 stopni - latem ciut więcej nawet
Ta klateczka lepiej amortyzuje ze wzgledu na sztywność swojej konstrukcji i masę klatki wewnętrznej z Cena w smie nawet zachęcająca ale swojego czasu widziałem na allegro po 60 pln.
Za jakiś miesiąc będę wymieniał bebechy to zapewne zakupię jak finanse pozwolą to będę mógł napisać coś więcej - wiadomo jedno - nie wycisza za bardzo z racji wentylatora i szczelin ale akurat mnie to nie przeszkodzi a nawet znaczaco poprawi mi wentylację i zmniejszy wibracje które w szafce zniżają swoją częstotliwość do zakresu basu co bywa drażniące :)
obecnie mam jakieś amortyzatory SCYTHE ale to jeden wielki badziew - zbyt twarda guma jak na masę dysku nie tłumi należycie drgań (prawie wcale)
Scytche disc drive stabilizer 2? (czy coś w tym stylu) - miałem to ... @$%# ... straszny szajs ... guma za twarda ... może coś tam tłumiło, ale marginalnie.
...Maxi200, wspomniałeś, ze używasz Studio One. Spojrzałem na stronę PreSonusa, żeby sprawdzić czy on w ogóle obsługuje wiele rdzeni no i... hmmm, no nie chwalą się tym nigdzie. Ponadto w zalecanej konfiguracji widnieje tylko Pentium 4:
# Recommended:
* Intel Pentium 4 2.8 GHz EM64T or better or AMD Athlon 64 3000+ or better
* 2 GB or more RAM
Wtyczki VST to dynamiczne biblioteki DLL i same w sobie nie są osobnymi procesami, więc to DAW decyduje o podziale na procesy a system operacyjny o rozdzieleniu który proces ma być na jakim rdzeniu.
Może po prostu Studio One nie robi tego tak jak konkurencja?!...
Co do S1 to wspiera wielordzeniowość. W zależności jaki masz procesor w opcjach zaznaczasz na ilu rdzeniach ma pracować. U mnie pojawiają się dwa rdzenie ponieważ mam taki procesor ale jak czytałem na forum Presonusa w przypadku np. i7-2600K widzi 8 rdzeni.
Dodam jeszcze, jak zaznaczę tylko jeden rdzeń to już w ogóle nic się nie da zrobić, wszystko się strasznie "krzaczy" A wiec jest różnica.
Parametry na stronie które podałeś to pewnie minimum wymagane do optymalnej pracy. Tak mi się wydaje.
A jak to robi konkurencja? Ja wcześniej nie miałem przyjemności pracować na innym DAWi niż FL Studio i z tego co kojarzę nie było tam w opcjach nic o wielordzeniowości.
...
A jak to robi konkurencja? Ja wcześniej nie miałem przyjemności pracować na innym DAWi niż FL Studio i z tego co kojarzę nie było tam w opcjach nic o wielordzeniowości.
...
W Samplitude mam mozliwosc wskazania ilosci rdzeni dla silnika audio. Rekomendowane przy 4 rdzeniach jest ustawienie 3 rdzeni. 1 na obsluge całej reszty po to żeby workflow był na wysokim poziomie i cały interfejs nigdy sie nie zacinał przy maxymalnym obciązeniu.