Jaki mikser kupić?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Jarek_Zand
Re: Jaki mikser kupić?

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 14 kwie 2011, 13:15

...No dzięki Soundscape. Miło, że ktoś chociaż odpowiedział na mojego posta pewnie i tak go obrażony Admin zaraz usunie...

Admin wcale nie jest taki znowu obrażalski. To forum ma po prostu swoje zasady. To raz.

Po drugie nie podałeś precyzyjnie jakiej karty muzycznej używasz. E-MU 0404 są dwa rodzaje - USB i PCI. Jeśli masz wersje USB to mikser do niczego się nie przyda (chyba, że podłączysz go przez złącze ADAT i będziesz nagrywał kilka sygnałów jednocześnie). Jeśli masz wersję PCI (i tak zakładam), to bardziej sensownym rozwiązaniem wydaje się preamp albo sprzedaj swoją kartę i kup jakąś z wejsiem mikrofonowym i zasilaniem phantom (chociażby 0404 USB).

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 14 kwie 2011, 13:24

Po drugie nie podałeś precyzyjnie jakiej karty muzycznej używasz. E-MU 0404 są dwa rodzaje - USB i PCI. Jeśli masz wersje USB to mikser do niczego się nie przyda (chyba, że podłączysz go przez złącze ADAT i będziesz nagrywał kilka sygnałów jednocześnie). Jeśli masz wersję PCI (i tak zakładam), to bardziej sensownym rozwiązaniem wydaje się preamp albo sprzedaj swoją kartę i kup jakąś z wejsiem mikrofonowym i zasilaniem phantom (chociażby 0404 USB).... 

No jak dla mnie zamiar kupna do 0404 miksera w celu nagrania wokalu mówi jasno, że chodzi o wersję PCiSmile

Podtrzymuję kupno preampu. Np. na początek taki VTB-1 będzie ok do B1-ki. Potem, można iść wyżej lub też wparować do studia z dobrym realizatorem i porządnym torem wokalowym.

Awatar użytkownika
Jarek_Zand

Post autor: Jarek_Zand » czwartek 14 kwie 2011, 13:43

...No jak dla mnie zamiar kupna do 0404 miksera w celu nagrania wokalu mówi jasno, że chodzi o wersję PCiSmile...

Niedoceniasz początkujących forumowiczów Smile

...Podtrzymuję kupno preampu. Np. na początek taki VTB-1 będzie ok do B1-ki. Potem, można iść wyżej lub też wparować do studia z dobrym realizatorem i porządnym torem wokalowym.
...

Jeśli miałbym polecać preamp na początek to Presonus TubePRE. Kiedyś go używałem         i sprawił się znakomicie.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » czwartek 14 kwie 2011, 14:01

...
...No jak dla mnie zamiar kupna do 0404 miksera w celu nagrania wokalu mówi jasno, że chodzi o wersję PCiSmile...

Niedoceniasz początkujących forumowiczów Smile

Ale za to jestem optymistąSmile

Jeśli miałbym polecać preamp na początek to Presonus TubePRE. Kiedyś go używałem         i sprawił się znakomicie.

Fakt. Na początek wystarczy coś co rejestruje poprawnie. Wspomniałem o VTB dlatego, iż był do remiksu niegdyś tu utwór Chico, gdzie wiem że wokal był rejestrowany na takim właśnie zestawie. Brzmiało to fajnie, ale dużo tu też dało dobre wykonanie.

Paweł

Post autor: Paweł » czwartek 14 kwie 2011, 17:46

Temat pewnie i tak poleci, ale co mi tam. Ja bym nie brał VTB, bo to nie jest uniwersalny sprzęt. Może się sprawdzić, ale nie musi. Brzmi jak standardowa tania lampa. W opisanej sytuacji wziałbym tego małego Mackie. Ma naprawde niegłupie preampy.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » czwartek 14 kwie 2011, 18:19

Opowiem ci na przykładzie. Jeśli dzisiaj zadzwoni do ciebie ktoś nieznajomy i powie "Dzień dobry, chciałbym złożyć zamówienie na paletę śrubokrętów" to powiesz, że pomyłka. Jeśli zadzwoni jutro następna osoba z takim zamówieniem to się zdziwisz. Trzeciego dnia zrobisz tej osobie żart i "przyjmiesz zamówienie". Po kolejnym takim telefonie będziesz się zastanawiał kto ci robi głupi dowcip. A po roku będziesz miał szczerze dość. Takich pytań jak twoje są setki rocznie, od wielu lat, i ciągle na te same 2-3 tematy. Muszą być usuwane, bo stanowiły by 99% treści tego forum.

ODPOWIEDZ