Singiel - 100 sztuk

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Caroozo
Singiel - 100 sztuk

Post autor: Caroozo » środa 13 kwie 2011, 15:37

Witam,

z jednym z moich projektów nagrywaliśmy demo w marcu, dzisiaj odbieramy nagranie ze studia, sprawy zaiksowe są załatwione, kwestia dystrybucji. Będzie to jeden utwór, płytka w charakterze promo do wysyłania na festiwale, do agencji, rozdawanie na koncertach itd.

Moje pytanie - jak to najlepiej zrealizować? Czy są firmy które w takiej ilość realizują w rozsądnych pieniądzach nagranie materiału, grafika na płytę, pudełeczko?

A może lepiej samemu się pobawić? Wiem jak ważna jest jakość płyty - chodzi o to żeby ruszyły w starszych odtwarzaczach, wrażliwych na CD-R. Jakie są więc przyzwoite płyty, konkretnie sprawdzone? Wtedy pozostawał by zakup na Alledrogo i ręczne wypalanie (o ile mi wiadomo x8 jest chyba optymlne? Bo czasami wolniej/szybciej nagrane płytki nie chciały chodzić...)

Druga sprawa - w przypadku własnoręcznego wykonywania materiału - jak ogarnąć temat naklejek na płyty? Czy może zakupić płytki CD-R LightScribe?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Awatar użytkownika
MB

Re: Singiel - 100 sztuk

Post autor: MB » środa 13 kwie 2011, 16:06

Wszystkie tłocznie oferują usługę powielania na masowych nagrywarkach, przy takiej ilości to jedyna sensowna opcja. Indywidualne wypalanie jest nieopłacalne, a tłoczenie to minimum kilka tyś sztuk. Krążki wypalane są dobrej jakości, srebrne, trudno odróżnić od tłoczonych. Nie ma problemu z kompatybilnością.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 13 kwie 2011, 16:12

...Wszystkie tłocznie oferują usługę powielania na masowych nagrywarkach, przy takiej ilości to jedyna sensowna opcja. Indywidualne wypalanie jest nieopłacalne, a tłoczenie to minimum kilka tyś sztuk. Krążki wypalane są dobrej jakości, srebrne, trudno odróżnić od tłoczonych. Nie ma problemu z kompatybilnością.... 

Jeśli chodzi o ilość sztuk, to są oczywiście tłocznie, które robią mniejsze projekty. Sęk w tym, że wytłoczenie 500 płyt cenowo bardzo się zbliża do kosztów 1000-a sztuk. Setkę nie opłaca się robić.

Na Waszym miejscu zrobiłbym EP-kę. Dograć jeszcze dwa numery i 1000 płytek ogarniecie za 2-2,5 koła z nadrukiem i powiedzmy dwustronnicową okładką.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 13 kwie 2011, 16:13

Jednak chodzi tylko o te marne 100 sztuk - nawet jakbyśmy wydawali singiel w większej ilości, to jeden utwór to za mało, wszystko z czasem... Na razie chodzi o takie małe demko.

Więc zostaje opcja nr 2 - jakie płyty byłyby więc najlepsze? No i kwestia grafiki na płytę - wiem że są drukarki które coś takiego robią. Może jakaś firma reklamowa/poligraficzna która wykonuje takie usługi np. dla jakichś firm (materiały szkoleniowe, jakieś akcje samorządowe itd) podjęłaby się wykonania tego w takiej skromnej ilości?

MB, co do tych tysięcy... Parę miesięcy temu z innym zespołem progresywnym pytaliśmy w krakowskim Lynxie o szczegółach dotyczących wydania albumu i podobno minimum to 500 sztuk... Tyle że w Czechach ;)

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 13 kwie 2011, 16:16

...
...Wszystkie tłocznie oferują usługę powielania na masowych nagrywarkach, przy takiej ilości to jedyna sensowna opcja. Indywidualne wypalanie jest nieopłacalne, a tłoczenie to minimum kilka tyś sztuk. Krążki wypalane są dobrej jakości, srebrne, trudno odróżnić od tłoczonych. Nie ma problemu z kompatybilnością.... 

Jeśli chodzi o ilość sztuk, to są oczywiście tłocznie, które robią mniejsze projekty. Sęk w tym, że wytłoczenie 500 płyt cenowo bardzo się zbliża do kosztów 1000-a sztuk. Setkę nie opłaca się robić.

Na Waszym miejscu zrobiłbym EP-kę. Dograć jeszcze dwa numery i 1000 płytek ogarniecie za 2-2,5 koła z nadrukiem i powiedzmy dwustronnicową okładką.

------------------------------------

Tak też zrobimy, ale dopiero na jesień, na razie potrzebujemy takiego rozwiązania "przejściowego" - byle z tym ruszyć;). Tak więc pozostaje robienie tego "chałupniczo"...

Prosiłbym o podanie płyt które "łykną" starsze odtwarzacze - tak z doświadczenia. Kiepsko by było wysłać to gdzieś i dostać telefon "CD nie czyta Waszej płyty" ;).

I czy są dobre płytki CD z technologią Lightscribie? Jak już detalicznie to zrobić to profesjonalnie.

MrExplosion

Post autor: MrExplosion » środa 13 kwie 2011, 16:20

Przeczytaj jeszcze raz uważnie post MB. Pisał, że mogą ci skopiować te 100 sztuk w tłoczni

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 13 kwie 2011, 16:22

Jeszcze raz powtarzam: opcja 2 jest bez sensu. Tłocznia wypali 100 sztuk w 2 dni ze wszystkim (nadruk, pudełka, itd) i wyjdzie taniej niż robienie tego samemu.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 13 kwie 2011, 16:23

...Przeczytaj jeszcze raz uważnie post MB. Pisał, że mogą ci skopiować te 100 sztuk w tłoczni... 

Ja też źle trochę post MB zrozumiałem... Coś z ciśnieniem nie halo... Cool

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » środa 13 kwie 2011, 16:33

Ah, źle zrozumiałem...:).

Wobec tego - jakie firmy możecie polecić? Bez cudów, to nie ma wyglądać tylko działać;). Jestem z woj. pomorskiego.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » środa 13 kwie 2011, 17:14

Osobiście polecam sony oraz verbatim, prędkośc nagrywania góra 8x. Możecie zaopatrzyć się w płyty Audio CD.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

ODPOWIEDZ