24 GB RAM na Widows 7 Pro
......................................
Podaj ten link bo nie uwierzę. Albo do Hornera, Elfmana, Shore'a...itp.. Nie musi być nawet video, daj linka przynajmniej na jakiś wywiad, z którego jasno wynika, że ci ludzie zarywają noce ślęcząc nad budową własnych multisów, cackaniem się z dziesiątkami artykulacji samych smyków, przesuwaniem klocuszków w pianorolu na przestrzeni dziesiątek, czasem ponad stu traków :)...
--------
Znajdz na YouTube: James Newton Howard scoring King Kong part 1. Swiatopoglad Ci sie zawali po pierwszych 30 sekundach ;).
- Piotr
Re: 24 GB RAM na Widows 7 Pro
Trochę przypomina mi to spór wyższości Logica nad Cubasem, Macka nad Pecetem czy analoga nad cyfrą. Uważam, że taki spór nie ma kompletnie sensu, bo to nie sprzęt czy software gra, tylko człowiek!!! Reszta to tylko instrumenty... Rick Rubin powiedział "if something's good, you hear it". Nie ważne na czym coś robisz, bo ostatecznie na końcu są uszy, które słyszą, czy dobrze to zrobiłeś, czy nie. Znacie przecież opowieści ludzi, którzy świetnie brzmią na gitarach za 200$. A ja znam ludzi, którzy na Suhr'ach brzmią jakby Jolanę mieli w ręku...
Swoją drogą badzo dziekuję za radę - juz zamówiełm kompa z 24GB RAMu
Konserwatywnemu mysleniu mówimy stanowcze NIE. Kto rozsądny przedkładałby metodę nad rezultat? Tylko wtedy rezultat będzię dobry, kiedy dobry będzie ten kto do rezultatu dąrzy. Więc co za różnica jakich narzędzi się użyje i w jaki sposób się nimi pracuje, skoro cel jest nadal ten sam. Buddyjscy mistrzowie mawiają - " nie powinniśmy mylić palca pokazującego na księżyc z samym księżycem".
- Jarek_Zand
...
Konserwatywnemu mysleniu mówimy stanowcze NIE. Kto rozsądny przedkładałby metodę nad rezultat? Tylko wtedy rezultat będzię dobry, kiedy dobry będzie ten kto do rezultatu dąrzy. Więc co za różnica jakich narzędzi się użyje i w jaki sposób się nimi pracuje, skoro cel jest nadal ten sam. Buddyjscy mistrzowie mawiają - " nie powinniśmy mylić palca pokazującego na księżyc z samym księżycem"....
Tys prowda!
Tak przy okazji, to dajcie sobie Panowie spokój z walką na światopoglądy. Nie uchwalamy tutaj ustawy o in vitro ;) Zaraz zaczniemy ustalać procentowo ile czasu pan Howard grzebał w piano roll-u, a ile gryzmolił po pięciolinii. To kwestia warsztatu. Każdy ma swoje metody pracy. Mnie, podobnie jak DJOZD-a interesuje przede wszystkim to, co słyszę na końcu. Życzę wszystkim duuużo RAM-u :)
pozdrawiam :)
...
nawiasem...
http://www.youtube.com/watch?v=KBB4Txnpl78
...zastanawiam się ile ten koleś ma ramu, skoro jak twierdzi posadził to wszystko na jednym kompie...
Cóż.. takie gotowe załadowane szablony to dla mnie marzenie ściętej głowy...
na sample.. (gdzieś na dysku)
...Ok, frustracja moja minęła :P , kasa już jest. :D Zaaplikuję sobie lajtowo te 16 GB, (co się u mnie wiąże z przykrą rewolucja w całym kompie, plus system). Z ciekawości zapytam jaki procent ramu cashoooje Win 7 ultimate 64? Czy z automatu zabiera te 20-30 procent czy bastuje na jakimś przyzwoitym poziomie? Nie lubię i nie chce mi się grzebać w ustawieniach, zwłaszcza, że win 7 to będzie dla mnie zupełnie nowe srodowisko.
...
Win 7 Przy duzej ilosci RAM'u buforuje bardzo duzo danych do pamięci RAM. Wtedy dane te są błyskawicznie dostepne i nie trzeba ich ładować z dysku. W menagerze zadan może wyglądać że wolnej pamieci RAM jest tylko pare GB (przy otwartych aplikacjach). Ale nic to nie znaczy ponieważ system tak czy inaczej przydziela pamieć w obszar pamieci wstrzymanej ( A wstzrymuje jej nawet 6-7 GB na dane roznego typu, ale ona nadal jest dostepna jako teoretycznie wolna). To jest inaczej niż w XP. I nie ma co tego porównywać. Sam system do pracy potrzebuje ok 1GB bez uzycia pamięci wirtuanej. Dzięku temu wszytsko buforuje sie do RAMU i system po odpaleniu aplikacji reaguje natychmiast przy jej ponownym uruchamianiu.
Mam 24BGB RAMu u siebie w kompie z prockiem i7 950 3,07GHz. Pamięć pracuje w trybie tripple channel i wszysko śmiga znakomicie. Mam E-mu 1616m PCIe, ale ciekawe jest to, że nie korzystam z driverów E-mu, tylko Asio4all, które są wydajniejsze (przynajmniej u mnie). Robię teraz gigantyczne projekty i nie muszę nic mrozić. Zrobiłem eksperyment i wyłaczyłem steamingi w Trilianie, Omnisphere, Abbey Road 80's Drums, a EWQLSO Platinium Plus zapakowałem cała sekcję smyków z Master Keyswitch we wszystkich ujęciach mikrofonowych, komputer załadował mi 20GB RAMu i projekt leciał bez problemu. Wszystkim polecam!!!
...
...
komputer załadował mi 20GB RAMu i projekt leciał bez problemu. Wszystkim polecam!!
...
...
Bo nie ma lepszej opcji od pracy w "chmurze" RAM'u. Jest to najszybsze możliwy nośnik danych w komputerze i dzięki temu sesje zajmują mało na dysku, opóźnienia przy odtwarzaniu sesji są malutkie i zuzycie dysku jest minimalne.