W FL Studio mix jest OK, w WMP już nie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
AkselPL
W FL Studio mix jest OK, w WMP już nie

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 kwie 2011, 15:45

Witam

Pierwszy raz spotykam się z takim dosłownie "easter egg".

Mianowicie zrobiłem sobie mix i mastering w FL Studio eksportuje to do wava odpalam na Windows Media Player i ZONK!

Podczas grania syntetycznego bassu słyszę że jego brzmienie jest jest zmienione!

...ALE po załadowaniu tego wava do FL Studio wszystko gra ok.

Na pewno w WMP nie są włączone żadne efekty,korektory itd.

Różnica jest taka że normalnie bass jest ale się nie wynurza a w wmp bass sie wynurza coś jakby zbyt duży atak na kompresorze(sidechain z stopą) jednakże w fl studio release jest na pewno dobry i w fl studio ten plik brzmi dobrze.

Pierwszy raz się z czymś takim spotykam!

Rejestry które się wynurzają to jakieś 70-80hz

Oczywiście mogę bass przyciszyć i problem zniknie ale to nie o to chodzi!

spec:

FL Studio 9.8

Windows 7-64

SoundBlaster Elite PRO (tylko niech mi nikt nie mówi że to wina karty bo ta karta to multimedialne emu 1820M)

W projekcie nie ma generatorów same wavy 32bit

Użyte 10 wtyczek fl studio + izotope ozone na sumie

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Re: W FL Studio mix jest OK, w WMP już nie

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 kwie 2011, 15:56

Tutaj daje wycinek:

http://soundcloud.com/akselpl/mother-fucker

jest włączona opcja pobrania.

Może ja mam jakieś omamy słuchowe już sam nie wiem. Dla mnie definitywnie jest coś nie tak z bassem między dawem a wmp, a także i na soundcloud brzmi źle.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 kwie 2011, 17:02

Generalnie problem już rozwiązałem bo bass i tak był przewalony więc każdą sciężkę obrobiłem eq i teraz już gitara, co nie zmienia faktu że to coś co wyżej pokazałem nie powinno sie zdarzyć.

[addsig]

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 11 kwie 2011, 17:45

Proszę mi wybaczyć post za postem niestety nie ma EDYTUJ!

Jednak problem nadal istnieje mimo bardzo szczegółowej equalizacji.

Zgrałem ten plik na tel nokia 5800 i po podłączeniu do monitorów gra jak powinno za to z wmp bez zmian nadal coś jest nie tak.

[addsig]

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » wtorek 12 kwie 2011, 07:29

Skoro wszędzie jest dobrze, tylko w WMP źle to chyba logiczne się wydaje, że to nie plik wave jest przyczyną problemu tylko WMP. Czy na pewno powyłączałeś wszystkie magiczne opcje WMP typu SRS WOW, itp.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » wtorek 12 kwie 2011, 11:45

Na pewno powyłączane wszystko co mogłoby powodować problem.

Znajomy mówi że podobno to wina sterownika. W dawie mam ASIO a w playerach pewno WDM o ile się nie myle i podobno to może być winne, no ale czemu nigdy wcześniej nie zanotowałem czegoś takiego.

[addsig]

ODPOWIEDZ