Asus K72DR + Alesis Multimix 6 USB - problem z szumem

Jeśli masz problem związany z komputerem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
EQALISER
Asus K72DR + Alesis Multimix 6 USB - problem z szumem

Post autor: EQALISER » niedziela 03 kwie 2011, 21:18

Witam.

Posiadam laptopa jak w temacie i interfejs jak w temacie. Interfejs sprawny, nowy. Komputer też nowy. A jednak coś nie gra. Jakiego softu bym nie próbował zawsze nagrywany jest szum, gdy interfejs podłączony jest do gniazda USB w komputerze. Sprawdzałem na innych, starszych laptopach i jest oczywiście bardzo dobrze, a u mnie nie. Dodatkowo, gdy nagrywam z którego kolwiek kanału miksera muszę potencjometr levelu mieć skręcony do 1/4, bo inaczej nagrywany jest tylko okropny przester. Oczywiście w innych komputerach sprzęt pracuje ok i mogę nagrywać mając potencjometr wykręcony na max i nie powoduje to żadnych problemów. Czy ktoś może powiedzieć, co tu diędzieje? Może ktoś miał podobny problem? Co miałbym powiedzieć serwisowi producenta oddając komputer na serwis?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Zbynia

Re: Asus K72DR + Alesis Multimix 6 USB - problem z szumem

Post autor: Zbynia » niedziela 03 kwie 2011, 23:36

Nic bo to przecież nie problem komputera....Interfejsu też nie skoro na innych kompach działa ok - na 100% ustawień/sterowników

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » poniedziałek 04 kwie 2011, 11:19

...
Witam.

Posiadam laptopa jak w temacie i interfejs jak w temacie. Interfejs sprawny, nowy. Komputer też nowy. A jednak coś nie gra. Jakiego softu bym nie próbował zawsze nagrywany jest szum, gdy interfejs podłączony jest do gniazda USB w komputerze. Sprawdzałem na innych, starszych laptopach i jest oczywiście bardzo dobrze, a u mnie nie. Dodatkowo, gdy nagrywam z którego kolwiek kanału miksera muszę potencjometr levelu mieć skręcony do 1/4, bo inaczej nagrywany jest tylko okropny przester. Oczywiście w innych komputerach sprzęt pracuje ok i mogę nagrywać mając potencjometr wykręcony na max i nie powoduje to żadnych problemów. Czy ktoś może powiedzieć, co tu diędzieje? Może ktoś miał podobny problem? Co miałbym powiedzieć serwisowi producenta oddając komputer na serwis?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam....

to kwestia sterowników. miałem podobny problem z Tascamem. na Windowsie XP i Vista było ok, a na W7 już nie. I niestety nigdzie nie znalazłem lepszych sterowników. w ogóle to podjąłem decyzję, że interfejsu USB już nie kupię, i do tego bez zasilania zewnętrznego.

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » poniedziałek 04 kwie 2011, 14:31

Witam.

Alesis Multimix 6 USB ma osobne zasilanie. Nie jest zasilany z portu USB, a posiada własny zasilacz.

Czyli uważacie, że jeżeli doinstaluję windę XP, to powinno być ok? Podejmę taką próbę samodzielnie, jednak serwis lauda-audio zapewnia mnie, że robił u siebie próby na windowsie 7 i nie było żadnego tego typu zachowań. Piszę o tym, gdyż wcześniej przeszło mi przez myśl, że może to interfejs jest niesprawny. Ekspertyza przyszła jednoznaczna - wszystko jest ok. Faktem jest, że pozostałe komputery, na których próbowałem posiadają zainstalowany OS Win XP właśnie w różnych odmianach ale ciągle XP.

Gdyby przyszło komuś jeszcze jakieś inne możliwe rozwiązanie, to proszę o wypowiedź. Jednocześnie dodam, że serwis producenta komputera proponuje mi doinstalować jeszcze jakiś zestaw sterów do samej magistrali USB. Nic mi nie zaszkodzi spróbować. Odezwę się, jak poszło. A póki co dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
pawel555

Post autor: pawel555 » poniedziałek 04 kwie 2011, 16:10

...
Witam.

Alesis Multimix 6 USB ma osobne zasilanie. Nie jest zasilany z portu USB, a posiada własny zasilacz.

Czyli uważacie, że jeżeli doinstaluję windę XP, to powinno być ok? Podejmę taką próbę samodzielnie, jednak serwis lauda-audio zapewnia mnie, że robił u siebie próby na windowsie 7 i nie było żadnego tego typu zachowań. Piszę o tym, gdyż wcześniej przeszło mi przez myśl, że może to interfejs jest niesprawny. Ekspertyza przyszła jednoznaczna - wszystko jest ok. Faktem jest, że pozostałe komputery, na których próbowałem posiadają zainstalowany OS Win XP właśnie w różnych odmianach ale ciągle XP.

Gdyby przyszło komuś jeszcze jakieś inne możliwe rozwiązanie, to proszę o wypowiedź. Jednocześnie dodam, że serwis producenta komputera proponuje mi doinstalować jeszcze jakiś zestaw sterów do samej magistrali USB. Nic mi nie zaszkodzi spróbować. Odezwę się, jak poszło. A póki co dziękuję z

Pozdrawiam....

możliwe, że doinstalowanie sterowników do magistrali usb coś pomoże. sprawdź może jak działa na innym kompie z windowsem 7. Pokombinuj.

ja tascama sprawdziłem na trzech komputerach z 7, na każdym był ten sam problem. Do tego przy włączeniu fantom na małych mikrofonach szumiało, a na wielkomembranowych-bardzo szumiało. widocznie "ten typ tak ma", może dlatego że jest zasilany z usb. ale to już niezależnie od systemu operacyjnego.

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » poniedziałek 04 kwie 2011, 20:52

Niestety nie pomogły sterowniki. Zero efektu. Próbowałem na innym Asusie z Win7 i to samo. Zanim zrobię coś więcej spróbuję na jeszcze innym lapku z siódemką jeszcze raz. Tracę nerwy...

Potrzebny mi jakiś dobry duszek, który ze szczegółami opowie, jak dostawić do istniejącej siódemki XP-ka tak, żeby przy starcie była możliwa opcja wyboru OS-a, na którym zechcę pracować... Cholera, mnie zawsze jest pod górkę.

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 kwie 2011, 23:15

GRUB - linuksowe rozwiązanie

ewentualnie instalujesz XP potem 7 i pojawi się menu (nie pamiętam czy przy obecnej instalacji by sie dało cos takiego zrobic - dawno sie tak nie bawię)

ewidentnie coś nie tak ze sterownikami - sterowniki USB kompletnie nic do tego nie mają - one mają za zadanie przesyłać wyłącznie dane - szumu ci nie zrobią - co najwyżej problem ze stabilnością

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » wtorek 05 kwie 2011, 16:52

Warto pamiętać, że Alesis Multimix 6 USB jest urządzeniem plug&play.

Już kombinowałem z doinstalowaniem XP. Nie dokończyłem instalacji więc jeszcze nie wiem, co i jak ale wiem natomiast, że komputer przestał widzieć dysk recovery i straciłem tym samym opcję przeinstalowania systemu... Koszt naprawy w serwisie producenta raptem 120 zł. Jest pięknie!

Pozdrawiam.

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 kwie 2011, 22:18

Phi...a po co ci to całe recovery z mega smietnikiem od producenta?Jak tylko dorwałem laptopa to pierwsze co zrobiłem to wywaliłem ta partycje w kosmos - po pierwsze znajduje się ona na samym początku dysku a jak wiadomo poczatek jest najszybszy... - po drugie zajmuje miejsce....a po trzecie to własnie zawiera kupe śmiecia producenta

Pogrzeb w necie i ściągnij sobie iso windowsa w wersji jaka miałeś - naklejkę z numerem seryjnym masz na komputerze....swoją droga to dziwne działanie bo o ile dobrze pamiętam to psim obowiązkiem producenta/dystrybutora jest dostarczyć nośnik z systemem(a nie wiem czy partychja recovery mieści sie w tych założeniach)

oczywiście całe to działanie będzie w pełni legalne i tu nie masz sie nawet czym martwić

Awatar użytkownika
EQALISER

Post autor: EQALISER » środa 06 kwie 2011, 21:14

Witam.

Producent nie dostarczył mi płyty z oprogramowaniem, nawet tym zaśmieconym, tzw. dedykowanym. Jedyne, czym dysponuję to ta partycja recovery i wypalony ten recovery na płyty, chociaż po perturbacjach z partycją recovery płyty przez OS widziane są jako płyty puste... Ograniam temat. Właśnie wysłałem w tej sprawie korespondencję do serwisu producenta, który mam nadzieję pokieruje mnie lub dopełni obowiązku i po protsu podeśle pocztą nośnik z systemem. Nie ukrywam, że miło było by z jego strony. Cała batalia idzie teraz o to, żebym zainstalował sobie Win XP, pod którym nie było tego zjawiska szumienia na innych laptopach i sprawdził, jak zachowa się to na moim sprzęcie i, żebym potem w razie stwierdzenia, że dalej jest to samo mógł odtworzyć ten dedykowany system w celu wysyłki komputera do serwisu jego producenta. W międzyczasie prowadzę w celu ustalenia jak ten system zachować korespondencję z pewnym życzliwym człowiekiem, którego spotkałem na innym forum...

Dla ciekawych - ten cudowny szum brzmi tak:

http://soundcloud.com/eqaliser/noi

Próbka 12 sekund.

Dodam, że zarejestrowane to zostało przy skręconych wszystkich poencjometrach na zero i na wszelki wypadek odłączonych wszystkich przwodach na wejścia i wyjście, oprócz USB, które jako jedyne pozwala na rejestrację z urządzenia na komputerze.

Myślę, że do kńca tygodnia będę wiedział co i jak z zachowaniem tego dedykowanego Win 7 i będę w stanie w końcu postawić XP. Wtdy wszystko się wyjaśni. Skoro nie jest to rzecz jakoś typowa, choć jak tu czytam to nie tylko mnie spotkała, to pozostaje tylko metoda prób i błędów. Jak pojawią się efekty jej zastosowania, to na pewno się odezwę.

Zbynia, mam prośbę, czy możesz napisać na jakiej dokładnie podstawie uważasz, że działanie z instalowaniem Windy z nieoryginalnego nośnika będzie zgodne z prawem? Zawsze mnie to interesowało, zdania w moim gronie są podzielone, jednak nikt nie umie poprzeć swojego zdania np. ustawą prawną... Był bym bardzo wdzięczny za zobrazowanie mi tego.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ